Yeni dişleriniz karakterinize uygun mu?
.
Diş Hekimi Galip Gürel, Estetik Diş Hekimliği dünyasının Oscar’ını geliştirdiği Visagism tekniği ile ülkemize taşıdı. Gürel Visagism’in şifrelerini şöyle anlatıyor: “Birbirinin aynı dişlerle dolaşan insan kavramına karşı, kişiye özel “doğal görünümlü gülüş tasarımlarını” yapmaya çalıştım...”
Araştırmalara göre herhangi bir kişiyle ilk tanıştığınızda, iki kişi arasındaki birinci kontakt gözler... 4-5 saniye süren bu ilk kontaktan sonraki ikinci ve en uzun süren ilgi odağı ise ağız ve diş bölgesi... Araştırmalar ayrıca tertemiz dişler ve parlak bir gülüşün insanlara kendilerini çok iyi hissetirdiğini, kendilerine güvenlerini çok arttırdığını, toplum içinde, iş görüşmelerinde daha fazla kabul gördüklerine işaret ediyor.
Genetik olarak dişleri iyi olmayan veya iyi bakmadığı için bozulanlar da soluğu diş hekimlerinde alıyor. Ancak etrafta birbirinin aynı dişlerle dolaşan birçok insan görüyoruz. Oysa bu insanların hepsinin karakterleri farklı, aynı dişlerle gülümsemeleri tuhaf kaçıyor. İşte şimdi bu karmaşaya yepyeni bir çözüm var: Visagism! Bu da neymiş diyeceksiniz. Estetik Diş Hekimliği dünyasının Oscar’ını ülkemize taşıyan Diş Doktoru Galip Gürel anlattı.
Diş Hekimliği’nin Oscar’ı sayılan The Smigel Ödülü’nü aldınız, Bir Türk doktorun bu ödülü alması gurur verici. Ödül neden size verildi?
The Smigel ödülü New York Üniversitesi’nin tüm akademisyen kadrosunun değerlendirdiği, iki senede bir dünyadaki “en iyi estetik diş hekimine” verilen bir ödül. Bu ödüle layık görülebilmek için dünyada çapında kabul edilmiş bir klinisyen olmanın yanı sıra diş hekimliği dünyasında dönüm noktası sayılabilecek bir takım buluşlara ve tekniklere imza atmış olmanız, bir eğitmen ve estetik dişhekimliği elçisi olarak dünyanın dört bir yanında bu bilgileri tüm meslektaşlarınızla paylaşmış olmanız kriterleri de yer alıyor. Sanırım burada en büyük rolü 1990’lardan beri geliştirdiğim ve tüm dünya diş hekimliğinde yeni ufuklar açan teknikler rol oynadı.
Nedir bu teknikler?
Bunların en başında gelen; 90’lı yılların ortasında geliştirdiğimiz herhangi bir estetik diş tedavisine başlamadan önce bunun üç boyutlu tasarımını direkt olarak hastanın ağzında uyguladığımız teknik. Hekim ve hasta bu tasarımın bitmiş halini daha işin en başında üç boyutlu olarak görüyor ve değerlendiriyor.
Ama esas bu üç boyutlu tasarım ağızdayken kesilmesi gereken dişlerin bu şablon üzerinden kesildiği ve gerçek anlamda olabilecek en az diş kesimiyle en yüksek estetik tasarımı elde edilen teknik. Tabii ki eğitmenlik kısmımda uluslarası arenada yılda 40’ın üzerinde verdiğim konferansların ve başta New York Üniversitesi olmak üzere dünyanın pek çok merkezindeki çeşitli üniversitelerde verdiğim derslerin payı da çok büyük.
Bu Oscar’ı bekliyor muydunuz?
Biz yıllardır ekibimle birlikte, yaptığımız çalışmalar, araştırmalar ve uyguladığımız gülüş tasarımlarıyla dünya diş hekimliğinin neresinde olduğumuzu çok iyi biliyorduk, ama yine de bunun uluslararası arenada evrensel boyutlarda kabul görmesi, böylesi önemli bir ödülü almış olmam, bizler ve ülkem Türkiye adına çok büyük bir gurur kaynağı oldu..
Şimdi gelelim şu ‘Visagism’e... Yepyeni bir kavram Türkiye için. Anlamı nedir?
Fransızca “visage” yani “yüz” kelimesinden türetilen bir sözcük “visagism”. Visagism, bir kişinin yüzü ile içselliğini yansıtabileceği, şahsiyetini yüzünde hissedebileceği kişiye özel imaj tasarımı.
Nasıl yapılıyor bu tasarım?
Sanatla çok iç içe olan “görsel lisan”ın yanı sıra psikoloji, nörobiyoloji, antropoloji, sosyoloji, morfopsikoloji gibi pek çok bilim dalından da faydalanılıyor. Visagism sayesinde kişilerin yüzlerine; ifade etmek istedikleri duygular, kişisel karakter özellikleri yansıtılabiliyor.
Saç şeklimiz gibi...
Evet. Zaten bu kavram ilk olarak saç tasarımlarıyla uygulanmaya başlanmış ve şimdi de bizler tarafından gülüş tasarımlarında kullanılıyor.
Dünyada yaygın mı bu yöntem peki?
Senelerdir üstünde çalışarak bu noktaya getirdiğimiz “diş hekimliğinde visagism” şu anda sadece Türkiye’de değil, dünyada da çok yeni bir kavram.
Kişiye özel gülüş mümkün mü?
34 senelik meslek hayatımda sizin de söylediğiniz gibi birbirinin aynı dişlerle dolaşan birçok insan kavramına hep karşı çıktım.
Sürekli bunun tersine kişiye özel, onun hem yüz yapısı hem de karakteriyle uyumlu olan en “doğal görünümlü gülüş tasarımlarını” yapmaya çalıştım, bunun bilimsel verilerini araştırdım. Yaklaşık 9 yıldır Brezilyalı meslektaslarımla birlikte gerçekleştirdiğimiz, yüzlerce “doğal gülüş tasarımı” üzerinden yaptığımız araştırmalarda visagism’in gülüş tasarımındaki yerinin şifrelerine ulaştık.
Hangi kişiliğe hangi diş şekli iyi gidiyor?
Visagism’de hangi kişiliğe hangi diş şekli yapılıyor?
Çalışmalarımızın aslında ilk çıkış noktası psikoanalist Carl Jung’un ‘İnsan ve Onun Sembolleri’ kitabındaki bulgularına dayanıyor. Bu bağlamda dik çizgiler veya dikdörtgen gücü, eğik çizgiler veya üçgen dinamizmi, yatay çizgiler veya kare stabiliteyi, yuvarlak çizgiler veya oval şekiller de zerafeti simgeliyor. Doğal dişlerin de bu şekillerle uyum içinde olduklarını gözlemlersiniz. Biz de “dental visagism”i uygularken, dişlerin tek tek ve gülüşün bir bütün olan 3 boyutlu tasarımlarında, kişilerin karakterlerine uygun olarak bu çizgi ve şekilleri, porselen dişlerin morfolojisine yansıtıyoruz... Böylece bir gülüş tasarımına kişilerin güçlü, dinamik, artistik ya da sakin karakterlerini taşıyabiliyoruz.