Yedikleriniz başınızı ağrıtmasın
Yediğiniz yiyeceklerin baş ağrısına neden olabileceğini biliyor muydunuz? Baş ağrılarının göz bozukluğu, gerginlik, kirli hava gibi nedenleri olabilir.
Ama geçmek bilmeyen bu ağrının yediklerinizle veya yetersiz su içmemekle ilgisi olabileceğini unutmayın.
Hastalarıma, yeni beslenme biçimlerine başladıktan sonraki hafta, “Baş ağrınız geçmiş olmalı, değil mi?” diye sorarım. Şaşırarak bakarlar yüzüme, şimdiye kadar migreni olanlar dışında hep “evet” yanıtı aldım. Çünkü yediklerinizin baş ağrısı yapabilir. Baş ağrılarının diyetle ilgili en büyük nedeni yetersiz su içmek. Baş ağrısından yakınıyorsanız günde en az 1,5 litre su içmeye çalışın. “Kafein ve başağrısı arasında bir ilişki var mı?” diye soranlara “Evet!” diyorum. Sudan sonra önemli bir ağrı nedeni de kafein bağımlısı olanlarda görülen geri çekilme belirtileri. Eğer düzenli olarak çay, kahve, kolalı içecek tüketiminiz varsa bıraktığınızda birkaç gün baş ağrısı olacaktır. Belirtileri hafifletmek için kafeinsiz çay-kahve içebilirsiniz. Daha sonraki günlerde de bunların yerini bitkisel çaylarla doldurmaya çalışın.
Çaysız, kahvesiz yapamıyoruz!
Türkiye’de en çok tüketilen içecek çay, ikinci sırayı kahve alıyor. Her ikisi de uyarıcı etkili kafein, teofilin ve teobromin adlı maddeleri içeriyor. Kafein az miktarda alındığında canlandırıcı etkisi var, ama bu etki çok kısa süreli. Uzun süre ve aşırı tüketildiklerinde sağlığımıza zarar veriyorlar. Yüksek dozları sinirlilik, depresyon, uykusuzluk, migren, titremeler, kalp atışında anormallikler ve yüksek tansiyona neden olabiliyor. Kafeinin önemli bir yan etkisi daha var: Vücudun stresle başa çıkabilmek için kullandığı 200’den fazla enzimin çalışması, sağlıklı saçlar ve cilt için gerekli olan Zn (Çinko) mineralinin emilimini de engelliyor. Ayrıca bağımlılık yapıcı. Bu etki öylesine güçlü ki yalnızca birkaç saat çaysız-kahvesiz kalındığında bile davranış değişikliklerine yol açıyor. Baş ağrısı, halsizlik, konsantrasyon güçlüğü, sersemlik bunlardan bazıları... Çay ve kahve yemekten önce veya sonra içildiklerinde yiyeceklerin içindeki demirin emilimini engelliyorlar. Böylece kansızılığa neden oluyorlar. Demir emilimindeki en büyük suçlu çayda bulunan tannin adlı madde. Aşırı tüketimezse çayın çok iyi yanları da var; Aynen aspirin gibi kanı inceltici özelliğe sahip. Bu nedenle kalp krizi riskini azaltıyor. Artı, uyarıcı etkisi kahve kadar güçlü değil. Ancak koyu bir bardak çay , koyu olmayan bir kahve kadar çok kafein içerebiliyor.
Dr. Bradley’nin light mutfağı
Malzemeler
4 ayva rendesi
4 poşet Stevia veya normalde kullandığınızın yarısı kadar toz şeker.
10 adet karanfil
1 yemek kaşığı limon suyu
1 yemek kaşığı tarçın
Üzerini geçecek kadar su
Hazırlanışı: Tüm malzemeyi önce orta, sonra kısık ateşte arada çevirerek pişirin.
Kavanoza koyup buzdolabında saklayın.
Sepetteki Sağlık
Ayva
C vitamini kaynağı.
Kanı sulandırır.
B vitamini içerdiği için sinir sistemine iyi geliyor.
Tok tutuyor;
kilo verme programlarının gözdesi.
Yüksek pektin içerdiğinden ilk saç spreylerinin yapımında kullanılmış.
100 gramında 63 kalori var.