Vücudumuzdaki “sessiz katil”
.
Yüksek tansiyonun bir adı da “sessiz katil”. Yıllarca hiçbir belirti vermeyebiliyor, farkına varmayabiliyoruz. Şişli Florence Nightingale Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Başak Oğuz, hipertansiyonu anlattı
Hipertansiyon, içten içe damarlarımıza ve vücudumuza zarar veriyor, işini sessizce hallediyor! Kalp krizi, kalp yetmezilği, felç, bunama, böbrek yetmezliğine yol açabiliyor. Hemen hepimizin ailesinde hipetansiyonu olan bir aile üyesi var. Sizde olup olmadığını anlamanın tek yolu kan basıncınızı ölçtürmek. Her erişkin düzenli olarak kan basıncını ölçtürmeli. 120/80 mmHg’nın altı genelde ideal olarak kabul ediliyor.
TANSİYON NEDİR
Tansiyon olarak bilinen hipertansiyon (esansiyel) hastalığını, atar damarlarımızdaki kan basıncının normal kabul edilen seviyelerin üzerine çıkması olarak tanımlıyoruz. En çok kabul gören seviye 140/90 mm Hg ve üzeri değerlerdir.
Şişli Florence Nightingale Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Başak Oğuz hipertansiyonun başlıca nedeninin stres olduğunu belirtiyor.
STRESİNİZİ KONTROL EDİN
Hipertansiyonda genetiğin rolü ne?
Birinci derece yakınlarında hipertansiyon olan bireylerde bu hastalığın görülme sıklığı artar. Ancak bir kişinin genetik yükü olmasa da diğer nedenler dolayısıyla hipertansiyon hastası olabilir.
Sinirlenmek, stres tansiyonu nasıl yükseltiyor?
Stres vücutta bazı hormonlar vasıtası ile damar gerilimini artırırken ve kan basıncını da yükseltir. Yüksek tansiyonun riskleri de göz önünde bulundurulduğunda hipertansiyon tanısı konan kişilere, stresin hastalıktaki rolü ve mücadele etme yöntemleri hakkında bilgi verilmelidir.
ORGANLARDA KALICI HASAR BIRAKIR
Neden yükseliyor?
Tuz tüketiminin artışı, böbrek fonksiyonlarının zayıflaması, stres, genetik faktörler, obezite ve vücuttan salınan bazı hormon veya maddeler kan basıncını artırabilir. Bu aslında damar duvarının daralma yoluyla bu saydıklarımıza gösterdiği bir tepkidir. Bütün bunlarda kalp fonksiyonları ve vücut su miktarı da etkilidir.
Yüksek tansiyonun tehlikeleri neler?
Hipertansiyon genel olarak bir kalp hastalığı olarak bilinir. Aslında damarlarımız ve onların iç yüzeyini kaplayan tabakanın (endotel) hastalığıdır. Dolayısı ile damarlanmaya sahip bütün yapılar, yani tüm vücut hipertansiyondan etkilenir. Damarlanma açısından en zengin organ ve dokular en çok etkilenenlerdir. Örneğin, böbrek, göz, kalp, beyin… Uzun süre yüksek kalan tansiyon bu organlarımızda kalıcı hasarlar bırakabilir.
Kişi tansiyonunun yükseldiğini hemen farkeder mi?
Bazı kişiler bunu hemen hissedebilir. Ancak bazıları uzun süredir yüksek tansiyona maruz kaldıysa vücut duyarsızlaşmış ve bu tansiyonu normal gibi algılıyor olabilir. Ortaya çıkan belirtiler genellikle enseden başlayan ve başa yayılan bir ağrı, gözlerde kızarma ve baskı hissidir.
Tansiyon yükselince ne yapmalı?
Daha önce tansiyon hastalığı olmayan bir kişi en kısa zamanda bir hekime başvurmalı. Acil hipertansiyon dediğimiz ani ve hızlı yani hastanın hissedeceği bir tansiyon yüksekliği durumunda acil servise gidilmeli.