Şampiy10
Magazin
Gündem

Ver bir kurulu bulgur!

Kış mevsiminde soframızın vazgeçilmezi olan fasulye-pilav ikilisi, ete yakın protein sağlarken, yüksek lif içeriğiyle kabızlığı da önlüyor.

ABONE OL
Vatan Haber

Kışın soğunda sıcacık fasulye, pilav iyi gidiyor. Hem çok doyurucu, hem de çok sağlıklı. Kuru fasulye-bulgur bileşimi ne mi yapıyor?

- Kan şekerini koruyor. Gereksiz atıştırmaların önüne geçiyor.

- Diyabetliler için de uygun bir yiyecek.

- İçerdiği yüksek lifle kabızlık sorununu önlüyor.

- Ete yakın protein sağlıyor.

Gelin şimdi bu ikiliyi ayrı ayrı masaya yatıralım...

Bulgur

- Bulgur buğdaydan elde edilen tahıl grubu bir yiyecek.

- Genellikle makarnanın da yapıldığı durum buğdayı denilen türden elde ediliyor. -Sinir sistemi için çok faydalı olan B grubu vitaminlerden zengin.

- 100 gramında 18 gram lif var; çok iyi bir oran. Sağlıklı tuvalete çıkmamız için günlük gereken miktarı aşağı yukarı karşılıyor.

- Protein oranı yüksek; özellikle baklagillerle birlikte yendiğinde aldığımız proteinin kalitesi daha da yükseliyor.

- 100 gramı 342 kalori.

Bulgurun pirinçten üstünlüğü nereden kaynaklanıyor?

- Bulgurun glisemik indeksi 48; yani düşük glisemik indeksli, kan şekerini koruyana bir yiyecek. Oysa pirincin glisemik indeksi 87, adeta şeker gibi etki gösteriyor.

- Bulgur çok daha fazala lif içeriyor.

- Bulgurun protein oranı daha yüksek.

- Bulgur çok daha fazla vitamin- mineral içeriyor. (Magnezyum, fosfor, manganez, demir, kalsiyum B grubu vitaminler gibi)

Kuru fasulye

- Proteinden zengin

Protein kas kemik ve bağ dokularımızın ana maddesi. Güçlü kemik ve kaslara sahip olmak ve vücudumuzda üretilen antikorların yapımı için de gerekli.

- Kompleks karbonhidrat içeriyor

Karbonhidratlar vücudun ana enerji ve ısı kaynağı. Kompleks karbonhidratlar dediğimiz tahıl, baklagil, sebze, meyve, ekmek, makarna, kana çok daha geç karışıyorlar.Düşük glisemik indeksli yiyecekler. Kilo korumaya yardımcı oluyorlar.

- Folik asitden zengin

Folk asit B grubu vitaminlerden biri. Hamilelikte bebeğin beyin ve sinir sitemi gelişimi için hayati önem taşıyor. Yetişkinlerde sinir sistemi fonkisyonları ve kan hücreleri yapımı için gerekli. Eksikliğinde kansızlık, egzama, saçlarda erken beyazlama, bellek zayıflığı, gerginlik, depresyon gibi etkiler görülüyor.

- Lif deposu

Bir iri tabak kuru fasulyeden 12 gram lif alıyoruz. Oysa hayvansal protein aldığımız ette lif yok. Üstelik kolesterol da içermiyor. Kuru fasulye liften zengin olduğu için yavaş sindiriliyor, uzun süre tokluk sağlıyor.

- Diyabetliler için de uygun

Glisemik indeksi düşük bir yiyecek olduğu için diyabetliler için de gayet uygun bir besin. Kan şekerimizi hızlı yükseltmiyor. Hızlı insulin hormonu salınımına neden olmadığı için kan şekeri dengesini korumaya yardımcı.

- Antioksidan gücü yüksek

Amerikan Tarım Dairesi araştırmacıları 100’den fazla yiyeceğin antioksidan kapasitesini araştırmışlar. İlk sıraları özellikle Güney Amerika’da bol tüketilen -küçük kırmızı fasulye ve barbunya- alıyor. Bizde ünlü olan fasulye çeşitleri ise ilk 40 yiyecek arasında.

Tam tahıl yiyen kadınlar ince kalıyor

Harvard Tıp Fakültesi’nde 74 bin hemşireyle bir deney yapılmış. 12 yıl hemşirelerin beslenme şekillerine bakmışlar. Görmüşler ki; kadınlar ne kadar tam tahıllı, bol posalı beslenirse o kadar ince kalıyorlar.

Kış mevsiminde soframızın vazgeçilmezi olan fasulye-pilav ikilisi, ete yakın protein sağlarken, yüksek lif içeriğiyle kabızlığı da önlüyor.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. ‘Bahçe şehir’ Singapur’dan esintiler
  2. Bitkisel proteinlerin en güçlüsü: Kinoa
  3. Hindistan cevizi yağı efsanesi çöktü
  4. Her öğünde güçlü protein alın!
  5. Ünlülerin yeni gözdesi: Teff
  6. Ne kadar toksiksiniz?
  7. Hazımsızlığı önlemenin 20 yolu
  8. Defne yaprağı her derde deva
  9. Bulguru sofranızdan eksik etmeyin
  10. Ağlaya ağlaya hafifleyelim mi?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.