Tarih ve kültür kokan şehir
.
Kendime gülüyorum; dünyanın en ücra ülkelerini dolaştım, ama ülkemizin güzelim bazı yerlerini daha yeni görüyorum. İşte burnumuzun dibindeki Tarsus! Geçtiğimiz hafta sonu oradaydım ve bu şehre aşık oldum. Tekrar gördüm ki; bir yönetici edebiyata, sanata düşkünse, o şehir inanılmaz güzelleşiyor. Tarsus Belediye Bakanı Burhanettin Kocamaz, kocaman kalpli, sevecen, sanatı, sanatçıyı seven, altı şiir kitabı olan, çok sevilen bir belediye başkanı. Zaten aynı partiden dört dönemdir seçiliyormuş.
Şehir parklarla dolu, vatandaş güleç, insanlar huzurlu. Ülkemizde en çok heykeli Tarsus’ta gördüm. Cezeryeci kız, Şahmeran, Türk büyüklerinin ve yöreye özgü çatalburun av köpeklerinin heykelleri! Evet, yanlış duymadınız; üklemizde ilk defa hayvan heykeli dikildiğini de gördüm. Londra’da İngilizlerin 2. Dünya Savaşı’nda yararlılık gösteren hayvanlar anısına kocaman bir anıt-heykelleri var. İlk gördüğümde şaşırmıştım.
Hani İstanbul’un kalabalığı, griliği içinde kış depresyonu yaşıyorsanız, şöyle bir Tarsus’a uzanın, bu harika kenti görün derim! Yüzünüz gülmeye başlayacak! Tarsus’ta görülecek çok şey var; 24 saatte herkesin önceliği farklı olacaktır. Bu yüzden belediyenin el kitapçığından edinip sizin için önceliği olan yerleri seçin. Yaylaya da çıkmak istiyorsanız "bir hafta sonunuzu ayırın" derim.
Kısa kısa Tarsus
* Ülkemizin güneyinde, Adana ile Mersin arasında yer alıyor. Türkiye’nin en büyük ilçelerinden.
* Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri. Antik Kilikya’nın başkenti.
* Geçmişi on bin yıl öncesine dayanıyor. Dil, din ve medeniyetlerin buluşma noktası.
* Aziz Paul’ün doğduğu yer olması nedeniye Hıristiyanlıkta önemli bir şehir.
* Yedi Uyurlar Mağarası ile Müslümanlığın önemli bir merkezi.
* İlklerin şehri; ilk üniversitelerden biri burada kurulmuş, ilk kanalizasyon sistemi burada uygulanmış, Türkiye’nin ilk elektrik enerjisi burada üretilmiş.
* İsmi önce Grekçe Tarsos, sonra Latin Tarsus olarak kullanılmış.
* Anadolu Selçuklu Devleti, Haçlı Seferleri, Memluklar zamanında sürekli el değiştirmiş ve bu yüzden eski ekonomik ve ticari üstünlüğünü kaybetmiş.
* Tarsus’a gitmek çok kolay; İstanbul’dan Adana’ya uçuş 1 saat 15 dakika, Adana-Tarsus arası arabayla 30 dakika.
Ayın sözü
"Zoru hemen, imkansızı zamanla başarırız."
Burhanettin Kocamaz-Tarsus Belediye Başkanı
24 saat gezi rotası
Şelale’de kahve için
Tarsus Şelalesi muhteşem. Gürül gürül akıyor. Yazın sıcak günlerinde Tarsusluları kurtarıyormuş. Buradaki lokantalarda şelaleye karşı yemek yiyebilir, çay-kahve içebilirsiniz.
Kleopatra Kapısı’ndan geçin
Kleopatra sevgilisi Antonius’la buluşmak için Tarsus’a gelmiş. Sevgililer şehre işte bu kapıdan girmişler. Altından geçip şöyle bir antik dönemleri hayal edin.
Nusrat Mayın Gemisi’ni görün
Nusrat dünyanın en önemli ve ünlü savaş gemisi. Çanakkale Savaşı sırasında düşman donanmasını durduran kahraman gemimiz. Restore edilmiş ve müze olmuş.
Edalı yudumlayın
Kaynar suyun içine attıkları adaçayına Edalı diyorlar. Ne yaratıcı bir isim. Gerçekten de adaçayı suyun içinde edalı edalı dolaşıyor. "Adaçayı varsa bahçede, ne gerek var ölmeye" demiş eskiler... Kıssadan hisse.
Kaynar içip cezerye yiyin
Kırkaşık Bedestenin’ndeki Tarsusi Kafe kaynarın yeri. Kafenin sahibi Serpil Hanım kaynarı tanıtmak için büyük çaba gösteriyor. Kaynar yöreye özgü lohusa şerbeti. İçinde 7 çeşit baharat var. Baharatları suda şekerle kaynatıp üzerine dövülmüş ceviz serpiyorlar. "Tarsus’ta bir eve girince tarçın kokuyorsa bilin ki evde bebek vardır!" diyorlar. Cezerye de buraya özgü bir tatlı. Tarsus’ta yaşamış olduğu rivayet edilen Lokman Hekim hastalarına ilaç olarak önerirmiş. Ana maddesi havuç; yani bol beta-karoten içeriyor. Beta-karoten en önemli antioksidan vitaminlerden, cildi sağlamlaştırıyor.
Humus yemeden dönmeyin
Hayatımda yediğim en iyi humusu Kervan esnaf lokantasında yedim. Sakın ha burada humus yemeden dönmeyin. Dikkat edin parmaklarınız gitmesin!
Eshab-ı Kehf Mağarası’nı ziyaret edin
Yedi Uyurlar inanışının Anadolu’daki en büyük merkezi Tarsus’taki Eshab-ı Kef mağarası. Bu olay Kuran-ı Kerim’de de Kehf suresi adıyla yer alıyor.
Kırkkaşık Bedesteni’nde alışveriş yapın
1579 yılında yapılmış, 18 odalı bir çarşı. Cumhuriyet döneminden beri çarşı olarak kullanılıyor. Hediyelik eşya almak için en uygun yer. Buradan anı olarak Tarsusi alabilirsiniz. Kahve fincanının sapsızı. Tarsuslular çok kaynamış ve köpüksüz kahvelerini bu fincanlarda yudumluyor.
Nerede kalınır?
Belediye’ye ait, işletmesini devrettiği Konak Efsus Otel, Tarsus evlerinden iki tanesinin birleştirilmesiyle oluşturulmuş. Personeli çok güleryüzlü, bir dediğinizi iki etmiyor. Eski Mahalle’de oluşu da çok önemli bir avantaj. Tarsus’un eski halini, yaşam şeklini daha kolay hayal edebiliyorsunuz.