Şimdi bize C vitamini lazım!
Bolulu kadınlardan direncinizi artıracak yiyecekler
Havalar soğudu. Ne kadar kabul etmek istemesek de artık kış geldi! ‘Direncimizi ne artırır’ sorusunda ilk akla gelen de C vitamini. Hadi gelin C vitamini büyüteç altına alalım.
n C Vitamini ne işe yarıyor?
Bağışıklık sistemini güçlendiriyor, hastalıklara karşı savaşta etkili. Strese karşı hormonların yapımında , enerji üretiminde, vücudun destek dokusu olan kollajen yapımında görevli. Kemikleri , cildi eklemleri güçlendiriyor, kanser ve kalp hastalığına karşı koruyucu etkisi var.
* Eksikliğinde ne görülüyor?
Sık hastalanma, sık nezle-grip, enerji azlığı, diş eti kanamaları, cildin kolay morarması ,yaraların geç iyileşmesi, ciltte döküntüler, diş eti ve burun kanamaları.
* Günlük önerilen doz nedir?
C vitamini için RDA yani günlük önerilen doz 60 mg. Vitamin ve minerallerin erişkinler için önerilen günlük miktarına günlük önerilen doz denir. Bunu şişe etiketlerinde RDA=Recommended Daily Allowance şeklinde görebilirsiniz.
C vitaminini nereden, ne kadar alabiliriz?
Kırmızı biber (tatlı) 1 adet 165 mg
Acı biber 100 gr. 07 mg
Yeşil biber (tatlı) 1 adet 95 mg
Çilek 1 porsiyon 84 mg
Brüksel lahanası 6 adet 78 mg
Kivi 1 adet 74 mg
Portakal 1 adet 70 mg
Domates 1 adet 45 mg
Greyfurt 1 adet 84 mg
Brokoli 100 gr 41mg
Karnabahar 100gr 36mg
Bezelye 100 gr 31mg
Lahana 100gr 27mg
Bolulu kadınlardan direncinizi artıracak yiyecekler
Bolu denince akla muhteşem bir doğa ve aşçılar, güzel yemekler geliyor. Bolu Büyükşehir Belediyesi kadınlara destek olmak için onlara el emeklerini, hünerlerini sergilemek için yer vermiş. Burada tamamen kadın girişimcilerden oluşan bir kadroyla karşılanıyorsunuz. Yüzyıllardır uygulanan geleneksel doğal üretim teknikleriyle Bolu’nun meyve ve sebzelerini kullanarak, tamamen hijyenik koşullarda imal ettikleri ürünlerini sunuyorlar. Favorilerim mi? Kızılcık tarhanası ve Isırgan otlu erişte. Yolunuz Bolu’dan geçiyorsa mutlaka uğrayın. Eğer Bolu’ya has muhteşem yemeklerden tatmak isterseniz yolda bir telefon edip hazırlamalarını rica etmeniz gerekiyor. İnternet sitelerinden de sipariş verebiliyorsunuz.
Behder Anabolu
Tel: 0374 275 33 80
www.behder.org
Su sebilleriniz mikrop yuvası olabilir!
Rio’da katıldığım Dünya Su Konferansı’nda Avrupa Su Soğutma Cihazları (sebil) ( WE) Genel Müdürü Gustav F. Felix’in uyarısı dikkatimi çekti. Felix ‘Su sebilleri mikrop yuvası olabilir’ diyordu. “Her soğutma cihazı tüketicinin güvenliği için hijyenik düzenlemeler içinde olmalı. Doğru dürüst temizliği yapılmayan bir soğutma cihazı için özür yok!” diye devam ediyordu. Hemen sorularımı sıraladım:
* Türkiye’de durum nedir?
Ne yazık ki Türkiye’de sebillerin çoğu doğru dürüst temizleme ve sanitazisayon işlemi sunmuyor.
Borular, rezervuar tankı, suyun çıktığı, elinizle bastığınız bölge... Suyla kontakt halinde olan tüm bu bölgelerin temizlenmesi gerekiyor.
* Yılda kaç kez temizletmeliyiz sebillerimizi?
Yılda en az 2 kez! Bizim önerimiz 4 kez temizlenmesi.
* Türkiye’de gerçekten iyi temizlenen sebile nasıl ulaşacağız peki?
Türkiye’de birçok Avrupalı ve Amerikalı üretici sebil sağlıyor. İnternetten ulaşabilirsiniz.
Bütün bu üreticilerin çoğu bizim protokol testimizi geçtiler. Bu protokol onların sebillerinin tam olarak doğru-düzgün temizlenebildiğini gösteriyor.
Türkiye’de de bazı şirketler su sebillerini düzenli olarak temizliyorlar. Tüm düzenlemelere uyuyorlar.
Şimdi Türkiye için Avrupa düzenlemelerine bakma, iyi hijyen ve uygulamaları adapte etme zamanı. Bu düzenlemeler Brüksel’de WE tarafından belirlendi ve tüm Avrupa’da kabul edildi.