Sağlıklı ve keyifli uzun yıllar için...
Ailesinde veya arkadaşlarının ailesinde kanser olmayan var mı içinizde?
Yoksa, sağlıklı olduğunuz için şükredin lütfen ve korunma yollarına daha çok önem verin. Kontrollerinizi zamanında yaptırın. Danışanlarım genelde refah seviyesi üst grupta kişiler olmalarına rağmen düzenli olarak mamografi ve smear yaptırmıyorlar. Oysa erken teşhis hayat kurtarıyor! Çoğu kadın kötü bir şey çıkar korkusuyla kontrollerini aksatıyor. Evet doktorum, ama ben de korkuyorum. Her yıl mamografi ve pap-smear zamanımda huzursuzlaşmaya başlıyorum. Her seferinde “Bu yılı da atlattık” duygusu hakim oluyor. Ancak kontrollerimi hiç aksatmıyorum.
Doktorlar her saat başı 2 kolon kanseri tanısı koyuyor
Kolon yani kalın bağırsak kanseri çok sinsi ilerliyor. Sağlık Bakanlığı bu yıl özellikle kalın bağırsak kanserinden korunmak ve erken teşhis için taramaya büyük önem verecek. Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer’le görüştüm:
n Kalın bağırsak kanseri ülkemizde de yaygın mı?
Ülkemizde de her yıl 5 bin yeni kolon-rektum kanseri tanısı konuyor. 2.500 kişi ise yaşamını kaybediyor.
n Dünyadaki oranlar nasıl?
Her yıl 1 milyon kişi kolon-rektum kanserine yakalanıyor ve yılda 500 bin kişi ölüyor. Kanserler arasında görülme sıklığı olarak üçüncü sırada.
n Önlenek için neler yapabiliriz?
Doğumdan itibaren bu önlemler paketi başlamalı. Anne sütünün önemi büyük. Anneden gelen ilk süte kolostrum adı verilir. Anne sütünün ilk 6 ay tek başına devam edilmesi, 2 yaşa kadar anne sütünün sürdürülmesi, bebeklik döneminde kolik sancıları nedeni ile gelişigüzel kolik giderici damlalar kullanılarak kabızlığa zemin hazırlanmaması çok önemli.
n Erişkinler ne gibi önlemler almalı?
50 yaş ve üzeriyseniz her yıl dışkıda gizli kan testi yaptırın. Lifli besinler tüketin (Sebze, meyve ve tahıllar) Bol su için. Yeterince kalsiyum ve D vitamini alın. Günlük 1200 mg kalsiyum alımı önerilmektedir. Bu da günde 3 su bardağı süt veya süt ürünü anlamına gelir. Egzersiz yapın, şişmanlamayın, sigara ve alkol kullanmayın.
n Belirtiler nelerdir?
Dışkılamada değişiklik, kabızlık, bağırsakların tam boşaltılamadığı hissi, aşırı zayıflık, dışkıda kan, dışkının zorlanarak kalem gibi çıkması.
n Büyük şehirlerde kabızlığın iki nedeni var, katı gıdalar ve stres...
Doğru bir saptama. Vücudun kendini kanserden koruyacak mekanizmaları var. Stres bunları zayıflatıyor.
Yaza kaldı 2,5 ay... Bikini giymeye hazır mısınız?
Haziran ortası okullar kapanacak, tatil-deniz mevsimi başlayacak. Yani kaldı 2,5 ayımız. Bikini ve mayolar bizi bekliyor. Bu yüzden de özellikle kadınlarda şu sıralarda müthiş bir kilo verme telaşı var. Dikkat edin, her yıl bu zamanlarda reklamlar başlar: “Falanca kilo verdiriyor. Filanca metabolizmayı hızlandırıyor.” Bütün bunlara inanan, parasını harcayan o kadar çok kadın var ki! Artık hayal kurmayı bırakın lütfen! Kilo vermek için ağzınızın fermuarını kapamak ve spor yapmaktan başka çare yok. Bunu yalnız yapamıyorsanız bir uzmandan yardım alın, ideali doğru beslenmeyi öğrenmek. Sürekli diyet yapamazsınız. Kullandığı bilmemne extresiyle zayıflayıp, bu zayıflığını hep koruyan var mı? Ben hiç görmedim, okumadım.
Biraz moralinizi düzeltmek için bir tüyo vereyim. Yaza hazırlanırken haftada 2-3 akşam uygulayabileceğiniz bir sistem.
Kahvaltı ve öğlen yemeğinde istediğiniz gibi yiyin. Akşam yemeğini saat 5-6 gibi yiyin ve sadece çiğ yiyeceklerle beslenin. Yani; büyük bir kase salata ve 1 tabak taze meyve (2-3 adet olabilir) gibi... Ertesi sabah kendinizi tartın. Farkı görün...
Limon ve zeytinyağı
Malzemeler:
n 2-3 yemek kaşığı limon suyu
n 1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
n 1 bardak su
Hazırlanışı:
Tüm malzemeyi karıştırıcıyla 1-2 dakika çırpın.
Sabah aç karnına için.
Tarçın
Ana vatanı Sri Lanka.
En iyi tarçın buradan
çıkıyor.
M.Ö 2000’li yıllarda Çin’den Mısır’a getirilmiş. Roma İmparatoru Neron MS. 65’te karısı Sabina’nın cenaze töreninde bir yıllık tarçın stoğunu yaktırmış.
Antioksidan gücü çok yüksek.
Anti mikrobiyal özellikleri de var. Şeker hastalığı ve insülin direnci tedavisinde kullanılıyor.
Düzenli tarçın çayı içmenin hücre yaşlanmasını azaltabileceği düşünülüyor.