Sağlıklı kilonuzu hesaplayın
Son zamanlarda bilim dünyasında sağlıklı kilonun ne olduğu, nasıl ölçüleceği tartışma konusu.
Belli bir yaştan sonra kiloyu korumak kanserden korunmanın en önemli ikinci yolu. Birinci yol, tahmin edeceğiniz gibi sigara kulllanmamak. Fazla kilo kanser arasındaki ilşki son yıllardaki araştırmalarla net biçimde ortaya kondu. Sağlıklı bir kilodaysanız kalp hastalığı, diyabet ve diğer hastalıkların da riskini azaltmış oluyorsunuz.
Sağlıklı kilo nedir?
Son zamanlarda bilim dünyasında sağlıklı kilonun ne olduğu, nasıl ölçüleceği tartışma konusu. Hala en çok kullanılan yöntem 'Vücut Kitle İndeksi'ni hesaplamak. (Bilimsel adı BMI: Body Mass Index)
Sağlıklı kilo aralığı;
-18,5 - 24.9 (Beyaz ve siyahi erişkinler için)
-18.5 - 22.9 (Asyalı erişkinler için)
Eğer BMI'niz bu aralıktaysa çok iyi bir yerdesiniz demektir. Kanserden korunmak için Dünya Sağlık Örgütü’nün önerisi; sağlıklı aralığın mümkün olan en alt rakamına erişmeniz. Sağlıklı BMI etnik gruba ve vücudunuzda ne kadar kas taşıdığınıza göre de ayrıca değerlendiriliyor. Eğer yaşlıysanız, çok kısaysanız, hamile veya atletseniz BMI ölçümü çok güvenilir olmuyor.
Vücut Kitle Indeksi nasıl hesaplanıyor?
1- Boyunuzu ölçün.
2- Kilonuzu ölçün.
3- Kilonuzu boyunuzun karesine bölün.
Örnek
Kilo: 70 kg
Boyun karesi (1.7m X 1.7m)
Vücut Kitle Indeksi = 24.2
BMI (Vücut Kitle Indeksi) değerleri
18.5 - 24.9: Normal
25-29.9: Fazla kilolu
30 veya daha fazla: Şişman
Sağlıklı şekil ne?
Kiloyu nereye depoladığımız da önemli. Özellikle tehlikeli olan bel bölgesinde çok fazla yağ taşımak. Bu yüzden düzenli olarak belinizi ölçmek sağlıklı bir şekilde kalmak için iyi bir kontrol yöntemi.
Kilonun kanserle ilişkisi ne?
Şişman kişinin diyelim kaybedecek 15 kilosu var. Karşısına geçip de "Tamam, üç ayda verirsin" demek kolay, uygulamak zor! Üstelik çabuk kilo vermesi için yiyeceklerden çok mahrum kalması gerekebiliyor. Bunun acısını da vücut sonradan çıkartıyor, verdikleri kiloyu hemen geri alıyorlar. Bunun yerine küçük hedefler koyarak ilerlemek çok daha kalıcı sonuçlar sağlıyor. Şişman kişi "Nasıl vereceğim bu kadar kiloyu" diye paniğe kapılmıyor.
Özel günleri hedef alın
Doğum günü, bayram, tatil, yılbaşı, bir toplantı hedef koyularak ilerlendiğinde başarı da büyük oluyor. Bu hedefleri kısa zaman aralıklarına yaymak en doğrusu. 10 gün sonra aile yemeği mi var; haydi 1 kilo verelim. Sonrasında en yakın arkadaşınızın doğum günü? Haydi o güne kadar 1 kilo daha! Sosyallik incelmeyi de kolaylaştırıyor. Fitseniz hayatın içindesiniz.
Yiyeceği nasıl azaltacağız?
Öğünlerde yiyecek miktarını azalttığınız zaman tatmin olmayacağınız için sonrasında atıştırmalık arayışı içine girmeniz normal. Bu da çok daha fazla kalori demek. Bunun yerine öğünlerde sağlıklı, enerji yoğunluğu az, ama hacmi bol şekilde beslenmeye geçerseniz çok daha rahat kilo verebilirsiniz.
Hepsi 30 gram ama!
-3,5 kare sütlü çikolata (30 gr)= 156 kalori
-1 küçük dilim ekmek (30 gr)= 65 kalori
-1 orta boy havuç (30 gr)= 9 kalori
Kilo verirken size, yaşam stilinize uyan bir beslenme biçimini seçin ve bu tarzı kalıcı hale getirin. Gerçekçi olun. Sırf çabucak kilo vermek adına uzun vadede uygulayamayacağınız, sağlıksız, tek tip, tehlikeli diyetler uygulamayın.
Kilo vermek ve sağlıklı bir kiloda kalmak istiyorsanız aç kalmadan kilo vermenin yolu bitkilerden geçiyor. Sebze ve meyveler enerji yoğunluğu düşük yiyecekler; 100 gramlarında içerdikleri kalori diğer yiyeceklere göre çok düşük.