Ramazan geldi, hoş geldi!
.
Ramazan ayında besin tüketilebilen süre kısıtlı, bu yüzden süreyi çok iyi kullanmak, besin seçimini, dağılımını bilinçli yapmak gerekiyor.
İftariyeliklerde ölçülü olun
İftariyelikler çok lezzetli. Uzun açlık döneminden sonra insanın bu lezzetli yiyeceklerden elini çekmesi çok zor. Ancak en çok bunlarla kilo alınıyor. Pide, zeytin, hurma, peynir derken gelsin kaloriler! Bu yiyeceklerde ölçünüz olsun; iftarı 1 hurma, 3 zeytinle açmak gibi...
Sofrada çorba bulunsun
Çorbayı oruç açmak için çok sağlıklı buluyorum. Aşırı yağlı yapılmazsa genelde hacmi büyük kalorisi düşük bir yiyecek. Midede yer kaplıyor ve yeme hızımızı kesiyor. Sofrada çorbanız olsun; önerim çorbayı yağsız veya çok az yağlı hazırlamak.
Zamanı uzatın
Oruç açan birine ‘Yavaş ye’ demek ne kadar zor. Ancak yavaş yiyen, az da yiyor unutmayalım. Mide hacim reseptörleriyle çevirili. Bu reseptörlerin uyarıyı alıp beyne götürmesi, beynin de bize ‘doydun’ komutu vermesi için 15-20 dakika gerekiyor. Biraz süre verirsek vücudumuza, o kendi işini biliyor.
Baklagilleri baş tacı edin
Baklagiller dünyanın en sağlıklı yiyeceklerinden. Önemli bir protein kaynağı. Etin tersine bağırsaklar için son derece faydalılar. Salatalarınıza mutlaka serpin, rahat sindirebileceğiniz miktarlarda yiyin. Herkesin yapısı farklı, ne kadar tüketeceğinize siz karar verin.
Haftada iki kez balık tüketin
Ramazan’da balık olur mu demeyin. Mevsim yaz, balık pişirmesi ve sindirimi çok kolay bir yiyecek. Izgara, buharda pişirme, buğulama yöntemlerini tercih edin.
İşlenmiş etlerden uzak durun
Sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş etlerin hem toksik yükü fazla, hem de bol kalorileri var. İşlenmiş etler bağırsaklarda zehirli bileşikleri artırıyor.
Salatayı bol yiyin
Mevsimin tüm taze yeşillikleriyle, domates, havuç, biberle hazırlanmış salata adeta sağlık deposu. Üstelik çorba gibi hacim kaplayan yiyeceklerden ve yeme hızımızı yavaşlatıyor.
Bol su için
Gün boyu vücudunuz susuz kalıyor. Kaybedilen suyu yerine koymak çok önemli. Doğal mineralden zengin suları tercih ederek vücut mineral dengenize de yardımcı olun. 1-2 şişe maden suyu da içmeniz çok yararlı olacaktır. İftar ve sahur saatleri arasında su eksiğinizi tamamlamak için 2-2,5 litre su için.
Çay için biraz bekleyin
Biz Türkler en çok neyi seviyoruz? Çayı! Çayımızdan vazgeçmeyelim ama hemen yemek sonrasında içmeyelim. Koyu siyah çay vücutta demir emilimini çok azaltıyor. Yemek sonraları bayıldığım siyah çayı kaldırıp yerine yeşil çay veya beyaz çayı koydum; kan tahlilimde demir seviyesi sınırın üzerinde geldi. Siyah çayı yemekten birkaç saat sonra için. Bitki çayları gaz, şişkinlik, sindirime de iyi geliyor.
Sahuru atlamayın
Aç kalacağınız uzun bir gün size bekliyor. Bu yüzden sahura kalkmak, sahur yapmak çok önemli. Sahurda hafif bir kahvaltı yapabilirsiniz. Yoğurt sütle karıştırılmış yulaf ezmesi de çok tok tutuyor.