Menopoza çare hormon takviyesi mi?
.
Menopoza giren kadınları bekleyen önemli bir karar var: Hormon kullanmaya başlamalı mı, yoksa işi doğaya mı bırakmalı? Menopozda hormon kullanımı tartışmalı. Jinekologlardan bazıları rahatça alınabileceğini söylerken, çoğu temkinli yaklaşıyor. İngiliz Menopoz Topluluğu ve Kadın Sağlığı Kuruluşu’nun ortak son açıklaması ise şöyle: ‘ Sağlık profesyoneli tarafından ayrıntılı bir şekilde bilgilendirildikten sonra her kadın hormon kulanımı konusunda kendi kararını kendisi vermeli!’ Top bizde yani!
Menopozun ana belirtileri:
- Sıcak basmaları ve gece terlemeleri, vajinal kuruluk, yorgunluk.
-Uyku bozukluğu.
- Duygusal dalgalanmalar.
- Unutkanlık ve konsantrasyon eksikliği.
- Cinsel isteksizlik
Bazı kadınlar menopozu hiç tedaviye ihtiyaç duyamadan geçirebiliyor, bazıları HRT veya alternatif terapi yöntemlerinden yararlanıyor.
HRT nedir?
Hormon Replasman Terapisi’dir. Yani hormonu yerine koyma tedavisi. Düşük dozda östrojen hormonu veya diğer hormonlar veriliyor. HRT tablet, bant, jel, sprey şeklinde olabiliyor. HRT ve menopoz hakkındaki sorularımı Kadın-Doğum Uzmanı Dr. Arzu Çağdaş Aran’a yönelttim.
İlk belirtileri sadece ateş basması değil
Kadınlar size en çok hangi yakınmalarla geliyor?
Menopozdaki kadınlar en çok ateş basması ve terlemeden şikayet ediyorlar. Vücudun üst kısmından sırttan ve baştan başlayan sıcaklık hissi olarak tarif ediyorlar. Genellikle geceleri olup uykusuzluk gibi problemlere de yol açabiliyor.
Bir de kadınların eşleriyle cinsel yaşamlarını tehdit eden bir yakınmaları var, değil mi? Vaginal kuruluk...
Evet, vaginal kuruluk en sık görülen yakınma nedenlerinden biri. Sıklıkla atrofik vaginit dediğimiz tabloyla vaginal akıntı ve ilişki sırasında güçlük, yanma, acıma hissine yol açar. Bunun sebebi ise vagina ve idrar yolları epitelinin östrojen hormonuna duyarlı olması ve menopoz döneminde östrojen eksikliği nedeniyle bu epitelin ince ve fragil bir hal alması. Bu nedenle kadınlar bu dönemde cinsel fonksiyon açısından dolaylı olarak isteksizlik problemi yaşayabilirler.
Menopozla birlikte cilt de bir deformasyona gidiyor gibi...
Kadınlık hormone östrojenin ortadan kalkmasının etkileri. Menopozla birlikte ciltte yağ dokusu, kollagen dokuda azalma, kuruma, kolay çatlak oluşması ve tırnaklarda kuruma gibi sorunlar daha sık görülüyor.
Uygun diyet, düzenli kalsiyum!
'Menopozdayım, o yüzden kilo alıyorum’ deniyor. Doğru mu? Haklı mı kadınlar?
Sanıldığının aksine ise HRT kilo artışına yol açamaz. Bu dönemde düzenli egzersiz, özellikle güneş altında yürüyüş, uygun diyet, düzenli ve yeterli kalsiyum alımı önerilir.
Hormon Replasman Terapisi alalım mı? Almayalım mı?
Özellikle ateş basması, terleme ya da cinsel fonksiyon bozuklukları (vaginal kuruluk , isteksizlik) olan kadınlara hormon tedavisi verilmelidir. En geç 6 ay ila 2 yıl içinde netice alınacaktır.
Menopozdaki kadın ne sıklıkla muayene olmalı?
Menopozda olan bir hastanın rutin jinekolojik muayenesi yapılmali, PAP test, transvaginal USG ile rahimiçi kalınlığı ve yumurtalıklar kontrol edilmeli. Kan lipid seviyeleri ,karaciğer enzimleri, kalp-damar sistemi muayenesi yapılmalıdır. HRT uzun vadede kemik erimesi ve kalça kırığı riskini yüzde 30 civarında azaltmaktadır. Bu amaçla 5 yılında üzerinde HRT kullanılabilir fakat meme ve diğer sistem takipleri dikkatlice yapılmalıdır. Menopozun yerleştiği 10 yıl içinde düşük doz aspirin, gerekirse antihipertansifler kullanılabilir.