Şampiy10
Magazin
Gündem

Kışın mucizesi kestane

Kestane sonbahar-kış mevsiminin en güzel yemişlerinden. Aynı zamanda da bir vitamin ve mineral deposu...

ABONE OL
Vatan Haber

Kestane sonbahar-kış mevsiminin en güzel yemişlerinden. Bir zamanlar herkesin evinde sobalar vardı üzerinde kestane pişirilir, çocuklar sabırsızlıkla onların pişmesini bekler, kestaneler çıtırdayarak açılırken, nineler masallar anlatırdı. Bu devirde çocukluğunu yaşayanlar için artık dönemin kendisi de bir masal… Bugün kestaneyi mercek altına alalım, besinsel olarak inceleyelim, bakalım içinde neler var:

Avrupa’ya bizden gitti

Kestanenin Manisalı olduğunu biliyor muydunuz? Antik dönemde bugün Manisa’nın olduğu yerde Sardis adlı bir Yunan şehri varmış. Avrupa’ya işte bu şehirden götürülmüş ve ekilmiş. Büyük İskender ve Romalılar seferleri sırasında aldıkları kestane fidelerini Avrupa’ya taşımışlar, tüm Avrupa’ya kestane ağaçları dikerek ilerlemişler. O zamanlar kestaneye ‘Sardian kuruyemişi ‘denirmiş. Kestane patates hiç ortalıklarda yokken halkın önemli bir karbonhidrat kaynağıymış. Hatta ‘Ekmek Ağacı’ olarak adlandırılırmış. Sonralarda fakirlerin yiyeceği olarak adlandırılmış ve gittikçe popülaritesini yitirmiş.

Kestane gluten içermiyor

Günümüzde glutensiz diyet modası özellikle Avrupa ve ABD’de aldı başını gidiyor. Kestane tekrar önem kazandı. Bunun en önemli nedeni gluten içermemesi ve çok doyurucu olması. Glutensiz diyet takipçileri buğdaya ve gluten içeren diğer tahıllara karşı bir alternatif arayışı içindeydiler. İşte kestane bu sayede tekrar yükselen değer haline geldi.

İçinde hangi vitaminler var?

En çok E vitamini var. E vitamini en güçlü antioksidanlardan. Savaş beşlisi dediğimiz A, C, E vitamin üçlüsünden biri. Serbest radikallere bağlanıp vücuttan atılmalarını sağlıyor. Hücre yapısının bozulmasını engelliyor. Kansere karşı koruyucu. Vücudun oksijeni kullanmasına yardım ediyor. Cildi güzelleştiriyor. Yaraların iyileşmesini hızlandırıyor. Kanın damar içinde pıhtılaşmasını önlüyor, böylece damar sertliği ve tıkanmaları engelliyor. Eksikliğinde seks isteğinde azalma, çabuk yorulma,kolay morarmalar, yaraların geç iyileşmesi, varisler, gevşek kaslar görülüyor.

Mineral zengini

Potasyum besinlerin hücre içine alınıp atık maddelerin uzaklaştırılmasını, kas ve sinirlerin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlıyor. Kalbin çalışmasında etkili. Bağırsak hareketlerini artırıyor. Vücutta sıvı dengesini ayarlıyor. İnsülin salınımında rolü var.

Kalsiyum ve magnezyum da çok yüksek olmamakla beraber var. Birlikte çalışarak kaslarımızın gevşeme ve kasılmasında etkililer. Kemik ve

Fosfor kemik ve dişlerin yapısında bulunuyor, onların sertliklerini sağlıyor. Hücrelerin yapısında da bulunuyor. Enerji üretiminde de rolü var.

Demir, bakır, çinko, manganezin yanı sıra eser miktarda en önemli antioksidanlardan biri olan, prostat kanserine karşı etkili selenyum da kestane içinde olan minerallerden.

Kestaneyi en çok üreten ikinci ülkeyiz

-Türkiye Çin‘den sonra en çok üğreten 2. ülke.

-Ukrayna’nın başkenti Kiev’in sembolü kestane ağacı.

-Binlerce yıl Avrupa, Türkiye ve Asya’nın güneybatı ve doğusunda insanların temel yiyeceği imiş.

-Bir Yunan ordusu MÖ. 400’lerdeki savaşında kestane stoğuyla hayatta kalmayı başarabilmiş.

-16. yüzyılda Korsika’da her çiftçinin mutlaka şu dört ağacı dikmesi zorunluymuş: zeytin, incir, kestane ve dut.

-Portekiz’in Madeira bölgesinin kestane likörü ünlü.

Az yağ içerir 100 gramı 170 kalori

-Diğer kuruyemişlerden ayıran en önemli özelliği çok az protein ve yağ içermesi. Kalorisinin çoğu karbonhidratdan geliyor.

-Kestane yediğinizde ekmek, pilav, patates yediğinizi düşünebilirsiniz.

-Nişastadan çok zengin. Patatesin 2 katı daha fazla nişasta içeriyor.

-Bekledikçe içindeki karbonhidrat şekere dönüşüyor ve tadı güzelleşiyor.

-100 gram kestanede yağ sadece 2.7 gram, protein ise 2 gram.

-100 gramındaki toplam şeker 7 gram.

-100 gramındaki lif oranı 4.1 gram. Hiç lifsiz gibi görünse de oran fena değil.

-C Vitamini içeren tek kuruyemiş. C vitamini vücudumuzun direncini artıran, hastalıklara karşı koymamızı sağlayan, cildimizi güzelleştiren ve diri tutan bir vitamin. Ancak dikkat C vitamini suda eriyen bir vitamin ve kestanenin içindeki C vitamini kaynatmayla azalıyor.

-Gluten içermiyor. Gluten alerjisi olanlar, glutensiz beselnme modelini benimseyenler için çok uygun bir yiyecek.

-Kestane unundan ekmek yapılabiliyor, ama kabarmıyor.

-100 gramında 170 kalori var.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. ‘Bahçe şehir’ Singapur’dan esintiler
  2. Bitkisel proteinlerin en güçlüsü: Kinoa
  3. Hindistan cevizi yağı efsanesi çöktü
  4. Her öğünde güçlü protein alın!
  5. Ünlülerin yeni gözdesi: Teff
  6. Ne kadar toksiksiniz?
  7. Hazımsızlığı önlemenin 20 yolu
  8. Defne yaprağı her derde deva
  9. Bulguru sofranızdan eksik etmeyin
  10. Ağlaya ağlaya hafifleyelim mi?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.