Şampiy10
Magazin
Gündem

Kışın cildimize nasıl bakalım?

.

ABONE OL
Vatan Haber

Kışın cildimiz kuruyor, parlaklığını kaybediyor. Soğuk günler için ayrı bir bakım gerekiyor mu? Bunları İstanbul Ünv. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden Dermatolog-Prof. Dr. Ertuğrul Aydemir’e sordum. İşte önerileri...

Cildinize iyi bakın

Derimizin sağlığı ve güzel görünümünü korumak için öncelikle deriyi yıpratacak dış etkenlerden korumalı ve bakımını düzgün yapmalıyız. Derimizin parlak, gergin, duru ve pürüzsüz olmasını isteriz. Bu görünümün temel iki düşmanı deri yaşlanması ve deri kurumasıdır. Deri yaşlanmasının; ince, kuru, kırışık, lekeli olmasının nedeni yüzde 90 oranında güneşteki UV ışınları... Bu nedenle derimizi özellikle de en çok güneş alan yerler olan yüz ve el sırtlarını güneşten iyi korumalıyız.

Sigaradan uzak durun

Sigara toksin deposu. Tüm vücut hücrelerini zehirliyor, yaşlandırıyor.

Aşırı yıkayıp kurutmayın

Kuruluk (pürüzlü, ince kepekli, bazen çatlaklı) ise yaşlanmaya bağlı ve deri yaşlanmasının bir parçası olarak gelişebildiği gibi, tamamen bağımsız olarak da karşımıza çıkabilir. Kuruluk, yine aşırı güneş ışıklarının kısa süreli, mevsimlik etkilerine bağlı olabilir, tam tersine soğuk, ayaz da deri kurumasına neden olabilir.

Ayrıca biz modern yaşamın gereği olarak aşırı yıkama çabalarıyla derimizi kurutup, tahriş eder, zedeleriz.

Stresten kurtulun

Stres ise nereye atsak, hangi hastalığa yamasak iyi kötü etkiler bulabileceğimiz bir faktör.

Cildinizi güneşten çok iyi koruyun

Bizim alabileceğimiz önlemlerin başında güneşten çok iyi korunma gelmeli. Sokakta kalmamız yarım saati aşacaksa güneş koruyucularımızı muhakkak (en az 30 SPF) dışarı çıkmadan yarım saat kadar önce sürmeliyiz, bu normal gündelik yaşamda dört saat kadar koruma sağlar.

Bol bol su için

Gündelik 1.5-2 litre su içmeliyiz.

Düzenli nemlendirici sürün

Suyun deriden buharlaşmasını önlemek için de nemlendiricilerimizi düzgün kullanmalıyız. Güneşten koruyucuların bazları kısmen güzel nemlendirici etki de sağlar. Ayrıca ihtiyaca göre günde 2-3 kez ek nemlendirici de kullanabiliriz.

Göz çevresine ayrı özen gösterin

Genelde gündüz su bazlı, akşam, veya çok aşırı kuru derilerde yağ bazlı nemlendiriciler yeğlenir. Amaç yalnız nemlendirme ise göz çevresi için ayrı ürün gerekmez. Fakat yaşlanma karşıtı, leke azaltıcı gibi etkiler amaçlanırsa göz çevresi için özel ürünler yeğlenmeli. Bunların tahriş etkileri daha azdır.

Akneye eğimliyseniz yağlı krem kullanmayın

Soğuktan, ayazdan korunma için hafif yağlıca ürünler seçilir. Fakat akneye eğilimli derilerde yağlı ürünlerden kesinlikle kaçınmak gerekir. Şu anda piyasada çok kaliteli nemlendirici ve yaşlanma önleyici kremler bulunuyor. Kuru, orta ve yağlı olarak deri yapımıza göre seçim yapabiliriz. Soğuk tahrişine karşı da biraz daha yağlıca ürünler yeğlenebilir.

Deri yaşlanmasında peeling’den yararlanabilirsiniz

Deri yaşlanması oluşmuş ise peeling (soyma) yöntemi kullanılabilir. Kimyasal olarak veya lazerle yapılabilir. Fakat her iki durumda bir deri hastalıkları uzmanının veya plastik cerrahi uzmanının denetim ve sorumluluğunda olmalıdır. Mucize olmamakla birlikte güzel sonuçlar verebiliyor. Ayrıca deri yaşlanmasını kısmen de olsa azaltabilecek çok değişik yöntemler (botulinyum toksin, dolgu, PRP, mezoterapi vb.) olduğu gibi sürekli yeni yöntemler de ekleniyor. Önemli olan hangi işlem olursa olsun gerekli olup olmadığına, uygun olup olmadığına kişi, bir dermatologla birlikte karar vermeli.

Parlak ve genç bir cilt için

1-Zeytinyağı

2-Somon, yağlı balıklar

3-Taze kırmızı/ yeşil biber

4-Ceviz 5-Portakal 6-Domates

7-Semizotu

8-Böğürtlen grubu meyveler

9-Kuru erik

10-Zerdeçal

Zeytinyağı adeta güzellik iksiri gibi

Zeytinyağı yüzyıllar boyunca denenmiş sağlık fışkıran bir yağ. Bakın bilimsel araştırmalarca kanıtlanmış yararları neler:

-Vücudumuzdaki tüm hücrelerin zarı var. Zeytinyağı hücre zarımızı koruyor, zarın gelişimini sağlıyor.

- Yangıyı önlüyor, böylece cildin daha pürüzsüz kalmasını sağlıyor.

-Beynimizin daha iyi çalışmasını sağlıyor.

-Kötü kolesterolü düşürüyor, iyi kolesterolü artırıyor.

-Karaciğerimizin toksin atmasına yardımcı oluyor, cildin temiz kalmasını sağlıyor.

-Sindirim sistemi enzimlerini uyarıyor, sindirimi kolaylaştırıyor.

-Kabızlığı engelliyor.

-Zeytinyağının içindeki tekli doymamış ya asitleri ve minor bileşenler önemli. Eğer zeytin aşırı işlemden geçerse içindeki minor bileşenler zarar görüyor.

- Alzheimer’ı önleyebileceği düşünülüyor.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. ‘Bahçe şehir’ Singapur’dan esintiler
  2. Bitkisel proteinlerin en güçlüsü: Kinoa
  3. Hindistan cevizi yağı efsanesi çöktü
  4. Her öğünde güçlü protein alın!
  5. Ünlülerin yeni gözdesi: Teff
  6. Ne kadar toksiksiniz?
  7. Hazımsızlığı önlemenin 20 yolu
  8. Defne yaprağı her derde deva
  9. Bulguru sofranızdan eksik etmeyin
  10. Ağlaya ağlaya hafifleyelim mi?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.