Kısa boyunlu çevreci şişe
.
Bu köşeden tüketiciye, doğaya saygılı yiyecek-içecek üreticilerini de zaman zaman duyurmak, tebrik etmek istiyorum. İşte bir örnek: Hayat su 35 ülkeden 227 ürünün katıldığı Sri Lanka’daki World Star Ambalaj Yarışması’nda ödül almış. Neyle mi? Kısa boyun projesiyle! Hayat Su Genel Müdürü Yeşim Güra’ya sordum...
* Nedir bu “Kısa Boyun projesi” ?
Pet şişemizin boynunun uzunluğunu kısalttık. Kısa Boyun projemiz ile pet şişe ağırlığımızda yüzde 20, kapak ağırlığımızda yüzed 30 azalma sağladık. Şişemizin eski boynu ve yeni kısa boynu karşılaştırıldığında; 2008 yılına göre karbon ayak izimizi ve su ayak izimizi önemli oranda azaltmış olduk.
* Karbon ayak izi ne demek?
Karbon ayak izi, bir ürün veya hizmetin tüm yaşam döngüsü sırasında salınan CO2 (karbondioksit) ile diğer sera gazlarının toplam miktarıdır. Su ayak izi ise bir ürün veya hizmetin tüm yaşam döngüsü sırasında tüketilen toplam su miktarıdır. PET ve damacana ürünlerimiz için ilk kez 2008 yılında, hammadde tedariğinden tüketim sonrasına kadar olan süreç dikkate alınarak karbon ve su ayak izi etkisi hesaplanmaya başlamıştı.
* Bu maliyeti artıran bir işlem mi? Niye tüm firmalar yapmıyor?
Sürdürülebilir bir çevre adına başladığımız karbon ve su ayakizi projemiz ile piyasada öncü olduk. Günümüzde çevreyi korumaya ve sürdürülebilir çevreye karşı bilinç arttı. Diğer firmalara da bu konuda örnek olacağımızı öngörüyoruz.
HProje İle elde edİlen kazanç 5 yIlda 15 mİlyon şişe
* Bir şişenin kapak boyunu bu kadarcık kısaltmak bile insanlığa ne kadar büyük yarar sağlayabiliyor! Tebrikler!
Amacımız pet tüketimimizi azaltmak. Son hesaplamalarımıza göre de proje ile elde edilen kazanç 5 yıl için yaklaşık 15 milyon şişe.
* İleride dünyada su savaşları başlayacak diye ön görüler var. Su petrolün yerini alacak bu belli. Türkiye’nin ileride yetecek kadar su rezervi var mı? Örneğin sizin kaynaklarınız bize kaç yıl yeter?
Türkiye’deki su rezervi hakkında yorum yapacak bilgimiz
olmadığı için cevap veremiyoruz. Bizim her kaynağımız için elimizde veri yok. Ancak Pozantı
kaynağımızla ilgili 100 yıl gibi bir sürede sorun olmayacağını
yapılan hidrojeolojik çalışmalardan biliyoruz.
Haftanın sözü
“Sigarayı bırakmak çok kolay! Ben birçok kez yaptım!”
Mark Twain -Amerikalı yazar(1835-1910)
Dr. Bradley’nin light mutfağı
Balkabağı çorbası
Malzemeler:
* Yarım kilo balkabağı
* 1 soğan
* 1-2 diş sarımsak
* 1 yemek kaşığı biber veya domates salçası
* 1 litre su
* İstediğiniz baharat
Hazırlanışı:
Soğanı iri iri doğrayın. Sarımsağı dövün veya ince kıyın. Tüm malzemeyi birlikte kaynatın. Soğuyunca karıştırıcıdan geçirin. Üzerinde balkabağı çekirdekleri veya maydanoz yapraklarıyla servis yapın.
* Kışın kiloyu korumada çorbalar imdada yetişiyor. Kilo vermek istediğimde hep akşamları çorba içerim. Bu çorbayı sulu isterseniz 1,5 litre suyla pişirebilirsiniz. Ama katı çorba daha tok tutuyor. Çorbalarıma tuz koymuyorum.
Çocukken sigara dumanına maruz kalanların kanser olma riski artıyor
Bu gerçeği ortaya koyan Amerikan Ulusal Kanser Enstitüsü ve Mayo Klinik’in ortak çalışmaları... Yapılan çalışmalar sigara dumanına maruz kalan yetişkinlerin hastalıkları üzerine odaklanmıştı.
Çocukluk döneminde sigara dumanına maruz kalmanın daha sonraki etkileri konusunda yeterince bilgi içermiyordu. Amerikan Kanser Araştırma Derneği Dergisi’nin Aralık sayısında yayınlanan araştırmaya göre, çocukluğunda sigara dumanına maruz kalan erişkinler, sigara içmeseler bile, daha fazla akciğer kanseri oluyor.
Çalışmayı yöneten Dr. Curtis Haris “Çocukların erişkin dönemdeki sağlıkları için de sigara dumanına maruz kalmamaları gereklidir” diyor.
Sİgaraya harcanan paraya çok acIyorum
Sağlık Bakanlığı verilerine göre sigaraya harcadığımız para yılda 14 milyar dolar. Bakın hangi meslek grubu daha çok içiyor:
* Gazeteciler yüzde 64
* Öğretmenler yüzde 51
* Doktorlar yüzde 44
* Politikacılar yüzde 27
Doktorlarda orana bakar mısınız? Neredeyse yarısı içiyor! Bir tıp doktoru olarak sigara içen doktorları çok ayıplıyorum ve kınıyorum. Genç bir kızken hep “Sigara içen biri benim erkek arkadaşım veya eşim olamaz” derdim. Eşim benden önce 20 yıl, günde 1-1.5 paket sigara içmiş. Onun rahatsızlığı için üzüldüğümü gören bir doktor arkadaşım aynen şöyle demişti:
“Neden üzülüyorsun? Dua et, akciğer kanseri olmamış. Geçmişinde bu kadar sigara içmiş birinin akciğer kanseri olması daha büyük olasılıktı!”
Tıp fakültesindeyken dikkatimi çekmişti: Akciğer kanserliler koğuşunun hepsi sigara içmiş veya içen kişilerdi.
Geçen Hafta WHO (Dünya Sağlık Örgütü) ve Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi yetkilileriyle birlikteydim.
WHO yetkilisi Dr. Douglas Betcherr 2 önemli uyarıda bulundu:
* Paketlere sigaranın zararlarını gösteren resimler koyun. Caydırıcı oluyor.
* Vergiyi artırın. Türkiye’de sigaraya uygulanan vergi oranı çok düşük.