Kilonuzun nedeni bağırsak bakterileriniz
Çoğumuz şişman insanları görünce şöyle düşünebiliyoruz: “Çok yiyor belli, ondan şişmanlıyor!’“ Birçok bilim insanı da böyle düşünüyordu aslında…
Ancak Londra St. Thomas Hastanesi Genetik Epidemiyoloji Bölümü‘nden Prof. Tim Spector’un araştırması obeziteye, diyete yepyeni bir yaklaşım gerektiriyor. Prof. Spector bağırsak floramızda doğal olarak bulunan bakterilerin sağlımız ve duygusal durumumuz üzerinde müthiş etkisi olduğunu düşünüyor. Spector İngilizlerin önde gelen genetik uzmanlarından biri. Uzmanlık alanı ikizler; deneylerini yıllardır ikizler üzerinde gerçekleştiriyor. 20 yıldan fazla zamandır ikizler üzerinde çalışıyor, şimdiye kadar 11 bin ikizi incelemiş. Yaşam stilleri, beslenme şekilleri,çevrelerine bakmış. İkizler üzerindeki son araştırması ‘çağımızın en büyük salgın hastalığı ‘ obeziteyle savaşa yeni bir boyut getiriyor. Bu konuda ‘Diyet Miti’ adlı kitabı da yayımlanan Prof. Spector, standart diyetlerin obeziteyle savaşta neden işe yaramadığını ortaya koydu. Ona göre modern beslenme biçiminin bağırsaklarımızda yaşayan bakteriler üzerinde olumsuz etkisi var.
Kaloriye dayalı diyetler işe yaramıyor
Prof. Spector deneyinde, tek yumurta ikizlerini yüksek kalorili bir diyetle besliyor. Her gün 1000 kalori daha fazla alıyorlar. 6 hafta sonra kilo artışları aynı değil! Farklı kilolardalar! Bazı ikizler 13 kilo alırken, bazı ikizler sadece 4 kilo alıyor. Yani kalori ayarlaması yapmak kilo sorununu çözecek gibi görünmüyor. Prof. Specter bunun bağırsaktaki doğal bakteri florasıyla ilgili olabileceğini düşünüyor. Ve bağırsaktaki bakteri çeşitliliği ve sayısının sağlımızın her alanında etkili olduğunu görüyor. Spector’a göre günümüzdeki obezitenin önemli bir nedeni bağırsak bakterileri.. İyi bakteriler sadece sindirimi gerçekleştirmek üzerinde etkili değil. Ayrıca emdiğimiz kalorileri de kontrol ediyorlar, yiyeceği nasıl sindirdiğimizi de belirliyorlar. Bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor, bize bazı vitamin ve mineralleri de sağlıyorlar. Bağırsaktaki bakterilerin kalp-damar sağlığı, diyabet riski ve akıl sağlığımız üzerinde de etkileri var.
Araştırmasına oğlu da denek olarak katıldı
Spector araştırması için kendi oğlu 22 yaşındaki Tom’u da kullanmış. Amacı fast food’un bağırsak florası üzerindeki etkisini görmekmiş. Tom 10 gün boyunca sadece fast food yemiş. Sonuç: Yaklaşık 2 kilo almış ve bağırsaktaki iyi bakterilerinin çoğunu kaybetmiş. Tom 10 gün boyunca ne mi yemiş? Tavuk kanatları,büyük hamburgerler,soslar, hazır dondurmalı tatlılar, şekerli içecekler. 6. günde kendini şişmiş ve ağır hissettiğini belirtmiş. 8. günde yemeklerden sonra terlemeye başlamış.Arkadaşları cilt renginin değiştiğini söylemeye başlamışlar. Üniversitede derslerine konsantrasyonunda sorunlar yaşamaya başlamış. Burada en önemli nokta ise şu; sadece 3 günde Tom’un bağırsak bakteri florasının yüzde 40’ı yok olmuş.
KÖTÜ BAKTERİYİ ALANLAR ŞİŞMANLIYOR
Tek yumurta ikizleri bilimde önemli. Genetik olarak aynı oldukları için deneylerde kullanımları güvenilir sonuçlar veriyor. Prof. Specter şişman ve ince olan dört ikiz kardeşi ele alıyor. Bu ikizlerin dışkı örneklerini alıyor ve farelerin bağırsaklarına yerşetiriyor. Şişman ikizlerin dışkılarından elde edilen mikropların yerleşirildiği fareler kısa sürede yüzde 16 daha çok şişmanlıyor. Prof. Spector ‘Bu bize mikropların aynen bir enfeksiyon gibi geçebilip bağırsaklarımızda üreyebileceğini, bizi değiştirebileceğini gösteriyor.’ açıklamasını yapıyor.
Egzersiz iyi bakterileri artırıyormiktarı bağırsak bakteri sayımızı olumlu etkiliyor. Prof Spector’un araştırma ekibi ince olmakla ilişkilendirilen Christensenella adlı bir bakteriyle çalışmış. Bu bakteriyi farelere yerleştirdiklerinde bol yağlı beslenmelerine rağmen farelerin şimanlaması durmuş. Bu bakteriyi insanlara da yerleştirelim dediğinizi duyar gibiyim. Ne yazık ki insanlardaki etki tam olarak hayvanlardaki gibi değil.