Kilo vermenin ve formda kalmanın en sağlıklı yolu
Her yeni yıl yaklaşırken kilom ve genel görünüşüm konusunda genel bir değerlendirme yaparım
Üniversiteyi bitirirken 51 kiloydum. Aradan 20 yıl geçti 54 kiloyum. Hmmm! hiç fena değil! Bunun için bayağı çaba sarf ediyorum ama, inkar edecek değilim!
Kendimi en iyi ne zaman hissettim diye düşündüm ve buldum: Düzenli olarak haftada 3 gün medikal egzersiz yaptığımda kendimi hiç olmadığım kadar iyi ve güzel hissetmiştim.
Bel ağrısından yakınıyordum. Bu ağrının hiç aklıma gelmeyen bir nedenle; sırt kaslarımın zayıf olması nedeniyle ortaya çıktığı anlaşıldı. Teşhisi koyansa medikal egzersiz sistemini Türkiye’ye getiren Full-Med’in Sahibi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Semra Ercan.
14 özel spor aletinden tek tek geçirip vücudumdaki tüm kasların direncini ölçtü. Sırt, karın ve kol kaslarımın gücü normalin çok aşağısındaydı. Bana özel bir spor programı hazırladı ve haftada 3 gün medikal egzersize başladım.
Medikal egzersiz sayesinde:
Kan ter içinde spor yapmaktan da kurtuldum.
Kendimi çok daha fit ve esnek hissetmeye başladım.
Bel ağrım geçti!
Dr. Ercan’dan tıbbi egzersiz konusunda aldığım bilgiyi sizinle paylaşmak istiyorum.
Yaşlanmayı durduruyor
Medikal egzersiz nedir?
Eklem ve kasların tam fonksiyonda çalışmasına olanak veren egzersiz programıdır. Doktor tarafından düzenlenir ve fizyoterapist tarafından uygulanır.
Tam vücut fonksiyonu nedir?
Daha önce geçirilmiş eklem ve kas sakatlıkları ve hastalıkları ne olursa olsun ideal vücut yapısına ve ideal kas hücre sayısına ulaşabilmektir.
Maksimum kas hücre sayısı nedir?
Kas hücresi egzersizle iki şekilde geliştirilir. Ya mevcut kas hücresinin hacmi artar ya da kas hücre sayısı artar. Mevcut kasların hacmi arttığı zaman mitokondri sayısı aynı kalır metabolizmada gelişim olmaz. Hücre sayısı artınca kasların kapasitesi artar ve mitokondri sayısı hücre sayısına paralel arttığı için metabolizma iyi çalışır ve yaşlanma durur.
Mitokondri sayısı niçin önemlidir?
Kas hücrelerinde bulunan mitokondriler gelişen kimyasal reaksiyonlarla vücut metabolizmasının ve tüm vücut organları için gerekli enerjiyi üretirler. Mitokondri sayısı azalınca şişmanlık başlar, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol düzeyi, karbonhidrat metabolizmasında aksaklıklar, hipoglisemi ya da hiperglisemi, depresyon gibi sağlık sorunları ortaya çıkar.
En çok merak edilen sorular ve cevapları!
Medikal Egzersizde hedef; kas hücre sayısını artırmak ve egzersiz yapma bilinci kazandırmaktır.
Medikal egzersiz nasıl uygulanır?
Doktor muayenesi ile fonksiyonel kapasite saptanır, kas testi yapılarak kasların mevcut profili çıkarılır, uygun egzersiz programı doktor tarafından düzenlenir. Egzersiz programı fizyoterapistler tarafından bireysel çalışma olarak uygulanır. Kas ölçümleriyle program doktor tarafından yeniden düzenlenir. Maksimum kapasiteye ulaşıncaya kadar program 6 aylık bir progresyon göstermektedir.
Medikal egzersize kimlerin ihtiyacı vardır?
Spora rağmen eklem sakatlığı yaşayanlar, çabuk yorulanlar, stresle yaşayanlar, masa başı çalışanlar, kilo fazlası olanlar, diyete rağmen ideal kilosuna ulaşamayanlar. Baş, boyun, sırt, bel ve bacak ağrısından yakınanlar, fibromyalgia ve fatigue sendrom problemi olanlar, solunum, dolaşım, metabolik hastalığı olanlar, 40 yaşını geçmiş ancak genç kalmak isteyenler ve ekstrem spor yapmak isteyenler
Medikal egzersizler ne sıklıkta uygulanır?
Egzersiz programı haftada üç gün uygulanır. İki egzersiz arasında minimum 30 saat geçmesi gerekir.
Ağırlık çalışmasında doktor kontrolü niçin gereklidir?
Kas grupları arasındaki dengesizliklerin ortadan kaldırılabilmesi için.
Medikal egzersizlerle kazanılanlar ne kadar sürer?
Spor yapılması halinde ömür boyudur.
Ne zaman spor salonunda güvenli egzersiz yapılabilir?
Eklem ve kas grupları arasındaki dengesizlikler giderildikten ve maksimum kapasiteye ulaşıldıktan sonra yapılabilir. Detaylı bilği için info@full-med.com adresini kullanabilirsiniz.