Kilo almadan oruç tutabilir miyim?
.
Vatan Haber
Ramazan ayı kişilerin kilolarını koruyabilmekte en çok zorlandıkları dönemlerden. Daha bilinçli beslenerek orucunuzu kilo almadan tutabilirsiniz.
Bazıları ramazan ayında oruç tutarak kilo veriyor, bazıları aksine kilo aldığından yakınıyor. Tamamen beslenme şeklinizle ilgili. Çoğu kişi bütün gün hiçbir şey yemedikleri için akşam hiç frensiz yemeyi kendine hak sayıyor. Doymalarına ragmen yemeye, atıştırmaya devam ediyorlar. Sonrasında birçok yakınma başlıyor; gaz ve şişkinlik, yanma, reflü , gece uyuyamama gibi... Biraz dikkatle, daha bilinçli beslenerek orucunuzu çok daha rahat tutabilirsiniz.
En çok kilo aldıran iftariyelikler
Oruç iftariyeliklerle açılıyor. Kişinin en aç olduğu zaman! İftariyelikler de hep kaloriden zengin hurma, zeytin, ekmek, peynir gibi yiyecekler. Çoğu kişi daha açılışta bu iftariyeliklerden normal bir öğünde almaları gereken kalorinn tamamını alıyor .
Pide-peynire yüklenmeyin
Hepimiz pide ve peynire bayılıyoruz. Ancak unutmayalım un ve un haline getirilebilecekler yiyecekler kilo aldırıyor! Peynir de yoğun kalorili bir yiyecek. Pide-peynir ikilisini her iftar sofrasına koymayın. Genelde sahurda da pide peynir yeniyor. Pide ve peynirde bir ölçü belirleyin.
Hızlı yediğimizde aşırı kalori tüketiyoruz
Çok hızlı yersek farkına varmadan aşırı kalori tüketmiş oluyoruz. Lokmanızı kaç kare çiğnediğinizi sayın. Bu rakama 3 çiğneme sayısı daha ekleyin. Her lokmayı eskisine göre 3 kez daha fazla çiğnediğinizde önemli bir adım atmış olacaksınız.
Şarküteri şart mı?
Sucuk, salam, sosis vs. lezzetli ancak her iftar sofrasında yer almaları şart mı acaba? Bu gibi işlenmiş etlerin hem toksik yükü fazla, hem de kalorileri. Sofranızı daha sağlıklı yiyeceklerle donatın. Çok canınız çekiyorsa arada yiyin ama düzenli şarküteri tüketmeyi tercih etmeyin.
Su açığını kapama zamanı
Gün boyu vücudunuz susuz kalıyor. Kaybedilen suyu yerine koymak gerekiyor. İftardan sahur sonuna kadarki zamanı iyi kullanın; düzenli aralarla su için.
Sütlü tatlılar ideal
Bol şerbetli, şekerli tatlıları bırakın! Bizim o kadar güzel sütlü tatlılarımız var ki! Hafif, meyveli, az şekerli -sütlü tatlılarla tatlı ihtiyacınızı çok rahat giderebilirsiniz.
Ramazanda balık olur mu?
Ramazanın sıcak aylara denk geldiği zamanlarda ağır etler yerine balık çok daha iyi bir tercih. Balık sağlığımız için yararlı Omega_3 yağlarını içeriyor. Bu yağlar
Papatça çayı ikram edin
Bilimsel çalışmalar rezene meyvelerinin sindirim sistemi üzerindeki spazm giderici etkisini deneysel olarak da ortaya koymuş durumda.
Yedirmek için ısrar etmeyin
Biz Türkler’in çok hoş bulduğum ama değiştirsek sağlık açısından iyi olur diye düşündüğüm bir yönümüz var; yedirmek için aşırı ısrar ediyoruz. Böylece bir yemekte en az 200-300 kalori daha fazla almış oluyoruz. Baştan uyarın herkesi, “Israr etmeyeceğim, her şey ortada, istediğiniz kadar alın” diye… Onlar da size davet ettiklerinde bu yönteme geçmeye başlayacaklar.