Şampiy10
Magazin
Gündem

İmkansız burger geliyor

Silikon Vadisi‘nde biyomühendislik firması olan Impossible Foods (İmkansız Yiyecekler) tamamen bitkilerden oluşan bir burger yapmayı başardı.

ABONE OL
Vatan Haber

İmkansız burger ne mi? Şu anda ABD’deki Silikon Vadisi’nde gündemdeki konulardan biri. Silikon Vadisi ‘nde bir biyomühendislik firması olan Impossible Foods (İmkansız Yiyecekler) tamamen bitkilerden oluşan bir burger yapmayı başardı. Üstelik Microsoft’un kurucusu, dünyanın en zengin insanı Bill Gates ve Google’un Larry Page’i de bu projeyi destekliyorlar.

Amaç ne?

Et sera gazlarının en büyük nedeni. Dünyada özellikle zengin ülkelerde et tüketimi büyük boyutlarda. İnsanlar -ülkeler zenginleştikçe de et tüketimi de artıyor. Öngörülen önümüzdeki yılllarda et tüketiminin daha da artacağı ve arz - talep dengesinin bozulacağı. Kısacası herkese yetecek et olmayacak! Bill Gates "Dünya zenginleştikçe daha çok et yiyor, daha çok et yedikçe de gezegenizme dönük tehlike büyüyor" diyor. İşte bu yüzden Bill Gates ve Google laboratuvarda bitkilerden üretilmiş, hiç et içermeyen bir burgere yatırm yapmışlar. ‘İmkansız burger ‘aynı bir et burger görüntüsüne ve tadına sahip. Hatta aynı et gibi pişiririrken cızırtılı sesler çıkartarak iştah da açıyor.

Et yemek neden gezegene zararlı?

Hayvanların otlaması, çiftçilik yapmak için alan açmak için ormanlar yokedilebiliyor. Bu da iklim değişikliğine yol açıyor. Bütün bu hayvanlar ayrıca sera gazları da üretiyorlar. Sera gazları atmosferde bulunan, iklim değişikliğine yol açan ve en çok ısı tutma özelliği bulunan bileşiklere verilen ad. Sera gazlarını bazısı kendi kendine oluşuyor, bazısı biz insanlar tarafından üretiliyor. Atmosferdeki gazlar yeryüzündeki ıısnın bir kısmını tutup, yeryüzündeki ısı kaybını engelliyor. Örneğin bu sayede nehirler okyanuslar donmuyor. Atmosferin ısıtma ve yalıtma etkisine sera etkisi deniyor.

Fikir kimin?

Stanford’da biyokimya profesörü olan Patrick Brown’ın! Evinin arkasındaki tepeye çıkıp yoncaları köklemeye başlamış. Yonca köklerini jiletle kesip karıştırmış ve laboratuvarda çalışmaya başlamış. Elde ettiği verilerle Silikon Vadisi’ndeki yatırımcıların kapısını çalmış. Gittiği herkes potansiyeli görüp yatırıma karar vermiş; Prof. Brown kısa zamanda 9 milyon dolar toplamış. Gates ve Google gibi büyük yatırımcılar da işin içine girmiş. Şu anda Prof. Brown 200 milyon dolarlık bir firmanın CEO’su.

İlk kimler üzerinde denenmiş?

Önce bedeniyle yoğun çalışan işçiler üzerinde denenmiş. Burgerin ne içerdiği söylenmemiş. Hepsi çok beğenmişler. Biftek burger olduğunu söylemişler, hatta bazıları daha da ileriye gidip bunun tadının çok iyi olduğunu, bu yüzden otla beslenen hayvanların etinden yapıldığını düşündüğünü belirtmiş.

Nerede yenebilir?

Şu anda sadece ABD’de var. Los Angeles’ta San Fransisco ve New York’da 11 restoranda satılıyor ve çok beğeniliyormuş.

Beatles’dan Paul McCartney çok sevdiği ilk eşini meme kanserinden kaybetmişti. İlk eşinin soya proteininden yapılmış sosisleri bir zamanlar İngiltere’de çok popülerdi. Paul McCartney kaybettiği eşi gibi vejetaryenliğin önde gelen savunucularından, bayılmış yeni burgere.. Rolling Stones’dan Mick Jagger da çok beğenmiş ve etkilendiğini söylemiş. Çok yakında İngiltere’ye ve Avrupa’ya da geliyor. Kısa sürede tüm dünyaya yayılacağı düşünüyorum. Firma şu anda Kaliforniya’da çok büyük yatırım yapmış durumdaymış, ayda 4 milyon burger üretecekler. Ve bunu tek hayvan katletmeden yapacaklar!

Molekülü pişirmek

İmkansız Yiyecekler takımı pekçok bilim insanından oluşuyor. İnsanları et burgere yönelten, aşeririr gibi arzulatan güdülerin ne olduğunu saptamışlar. Sonra da bu duyuları tamamen bitkilerden oluşan bir burgerle oluşturmayı başarmışlar. Esas üzerinde durdukları nokta kanımızda demiri taşıyan molekül. İşte imkansız burgere et tadını ve rengini veren bu koyu kırmızı molekül. Bu molekülü buğday ve patates proteini, Hindistan cevizi yağı, su ile karıştırıyor yam ile koyulaştırıyorlar. Sonuç: Et tadında ve görüntüsünde burger!

5 yıllık dev proje

Ekip 5 yıl çalışmış. İnek etinden üretilen burgerin kullandığının yüzde 25’i kadar su, yüzde 5’i kadar toprak, yüzde 13’ü kadar sera gazı ürettiğini vurguluyorlar.

Bir sonraki adım ne?

Laboratuvarda üretilen tavuk eti, balık eti, ördek, midye.. Görünen o ki bilim sayesinde tabaklarımız yeni fütüristik yiyeceklere gebe…

Yazarın Diğer Yazıları

  1. ‘Bahçe şehir’ Singapur’dan esintiler
  2. Bitkisel proteinlerin en güçlüsü: Kinoa
  3. Hindistan cevizi yağı efsanesi çöktü
  4. Her öğünde güçlü protein alın!
  5. Ünlülerin yeni gözdesi: Teff
  6. Ne kadar toksiksiniz?
  7. Hazımsızlığı önlemenin 20 yolu
  8. Defne yaprağı her derde deva
  9. Bulguru sofranızdan eksik etmeyin
  10. Ağlaya ağlaya hafifleyelim mi?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.