Şampiy10
Magazin
Gündem

Grip salgınına karşı nasıl beslenelim?

.

ABONE OL
Vatan Haber

Yıllardır beslenme şekliyle kışın gribe yakalanmadan paçayı kurtarıyorum. Bu kez olmadı! Ama yatak-döşek olanlara göre çok daha hafif atlattım. Nasıl mı? İşte özel korunma yöntemim...

Bağışıklık, vücudun yüksek özellikli hücreler, organlar ve lenfatik sistem aracılığıyla doğal mücadele yeteneği... Sağlam bir bağışıklık mekanizması bizi sadece bu tip enfeksiyöz durumlara karşı değil, aynı zamanda alerji, artrit, anormal hücre değişimlerinden ve kanserden de koruyor. Vücut direncimizi artırmanın, bağışıklığı desteklemenin en iyi yolu doğru beslenmek. Sadece bir besinin bile hafif eksikliği bazen vücudumuzun savaş yeteneğini azaltabiliyor.

1-Kırmızı et: Çok güçlü protein, vücut için gerekli olan tüm zorunlu aminoasitleri içeriyor. Ayrıca yüksek ve rahat emilebilen demir içeriği de yüksek; bu da bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olan bir başka yanı.

2-Yumurta: Yumurta da aynen ette olduğu gibi tüm zorunlu aminoasitler var. Bu aminoaistler (proteinin en küçük birimi) hastalık yapıcı mikroplara karşı vücutta antikor üretiminde kullanılıyor.

3-Ballı süt: Süt proteinden zengin bir besin, direnci artırmaya yardımcı. Bal ise güne enerjiyle başlamak için ideal, tamamen doğal, direnci artırmaya da yadımcı bir besin. Sıcak ballı süt hem tok tutuyor, boğaz yanmasına iyi geliyor.

4-Sarımsak: Sarımsağın içindeki kükürtlü bileşikler hücreyi harap eden olayları azaltıyor, yangıyı önlüyor. Mısırlılar piramitlerde çalışan işçilere boşuna yedirmemişler!

5-Soğan: Tercihim hep kırmızı soğan. Çünkü antioksidan gücü çok daha yüksek. Çiğ yiyebiliyorsanız daha da yararlı.

6-Acı kırmızı biber: Acı biberi yemek, dayanmak zor. Ama inanılmaz işe yarıyor. Çorba ve sebzelerime katıyorum. Kapsaisin çok güçlü bir antioksidan, aynı zamanda terletiyor. C vitaminini en çok bulunduran sebzelerden.

7-Propolis: Günde 1 yemek kaşığı propolis, arı sütü, polen, bal karışımı yiyorum. Nar suyu ile kıyaslandığında 62 kat daha yüksek, domates ile kıyaslandığında ise 120 kat daha yüksek antioksidan içeriğe sahip. Burada bir uyarım var: Propolisi eczanelerden alın.

8-Zerdeçal: İçerdiği kurkumin adlı bileşik yangıyı önlüyor. Yani gribe yakalanmanızı engelliyor, yakalandıysanız da daha çabuk iyileşmeye yardımcı.

9-C vitamini: 500 veya 1000 mg C vitamini tableti alın. Nezle veya gribe yakalanacağınızı hissettiğiniz anda önce 1000 mg ile başlayın, sonra her öğünden sonra 500 mg’lık tabletle devam edin.

10-Balık yağı: Yağ direnci artırır mı? Evet balık yağının artırdığı kanıtlandı. Ben de yıllardır her gün 1000 mg kullanıyorum. Burada uyarım var dikkat: Aspirin kullanıyorsanız, balık yağı da aynen aspirin gibi kanı sulandırıyor. Ameliyatlardan 10-15 gün kadar önce kesmek gerekiyor. Bu tür destekler için doktorunuza da danışmalısınız.

Dr. Bradley’nin light mutfağı

Portakallı pazı kavurma

Malzemeler:

- 1/2 demet pazı

- 1 portakal

- 2 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı:

- Pazıları ince doğrayın.

- Tavada zeytinyağında hiç su eklemeden çevirin. Parlak yeşil rengini korusun.

- Bir tabağın ortasına yerleştirin, etrafını portakal dilimleriyle süsleyin.

- İsterseniz portakalı minik küp doğrayıp pazıyla karıştırarak da servis edebilirsiniz.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. ‘Bahçe şehir’ Singapur’dan esintiler
  2. Bitkisel proteinlerin en güçlüsü: Kinoa
  3. Hindistan cevizi yağı efsanesi çöktü
  4. Her öğünde güçlü protein alın!
  5. Ünlülerin yeni gözdesi: Teff
  6. Ne kadar toksiksiniz?
  7. Hazımsızlığı önlemenin 20 yolu
  8. Defne yaprağı her derde deva
  9. Bulguru sofranızdan eksik etmeyin
  10. Ağlaya ağlaya hafifleyelim mi?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.