Şampiy10
Magazin
Gündem

Gençlerden ‘Diyabeti kolaylaştırmak’ için adım

Türkiye Diyabet Vakfı ile üniversite öğrencileri arasında başlayan “Sen Bul Diyabet Kolaylaşsın” adlı yarışmasında kazanan projeler belli oldu. Yarışmanın hedefi diyabetli hastaların hayatını kolaylaştıracak fikirler bulmak.

ABONE OL
Vatan Haber

Ailesinden iki kişiyi diyabete bağlı sorunlar nedeniyle kaybetmiş biriyim. Babam da diyabetli. Sorunlarını çok yakından yıllardır izliyorum. Diyabet alanındaki her çalışmayı, buluşu büyük sevinçle karşılıyorum, öğreniyorum, sizlere aktarmaya çalışıyorum. Beni çok heyecanlandıran, mutlu eden bir ödül törenindeyim. Diyabet alanında öncü çözüm ve tedavi yöntemleri geliştiren Sanofi’nin Türkiye Diyabet Vakfı ile üniversite öğrencileri arasında başlattığı ‘Sen Bul Diyabet Kolaylaşsın’ adlı proje yarışmasında kazanan projeler belli oldu. Yarışmanın hedefi diyabetli hastaların hayatlarını kolaylaştıracak fikirler üretilmesiydi.

‘Ailemde ağır diyabetliler var, ne yapmam gerekiyor’

Birincilik ödülü liseden beri arkadaş olan ikiliye ait. ‘İstanbul Ün. Tıp Fak öğrencisi Emre Ceyhun ve Boğaziçi Ün. Bilgisayar Müh. öğrencisi Çağatay Yıldız’ın projesinin adı: ‘Şekerim’ Hastalar için düzenli kan şekeri, tansiyon gibi parametrelerin takibini yapan ve hatırlatan aplikasyon modeli geliştirmişler. Bu sayede hekimin hastasını takip etmesi çok kolaylaşacak. Proje akıllı telefonların kullanımına dayanıyor. Doktor adayı Emre Ceyhun’ Ailemde 2’si ağır 3 kişi diyabetli. Bu yüzden bir şeyler yapmam gerekiyordu. Diyabetin önlenmesi aslında çok kolay’ diyor.

Çoğu kişi diyabetli olduğunun farkında değil

Trakya Ün. Tıp Fak. Öğrencisi Oktay Oğuz bir diyabet hastası. Sağlık turnesine çıkmışlar ve 30 bin kişinin kan şekerini ölçmüşler. ‘Gördüm ki köylerimizde farkındalık yüksek değil. Projem hastaları SMS ile uyarma, bilgilendirme, hatırlatma üzerine kurulu. Diyabet hastaları ile doktorlar arasındaki iletişimi artırmayı amaçladım’ diyor. Ülkemizde diyabet denince akla gelen ilk isim olan Prof. Dr. Temel Yılmaz da projeyi çok uygulanabilir bulduğunu açıklıyor: ‘ Kayıtlı 50 bin diyabet hastası var. Bu projeyi bir an önce hayata geçirme arzusundayız.’

Acil durumda ailelerine-ambulansa ulaşabilecekler

Üçüncülük ödülü alan Erciyes Ün. Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi İsmet Can’ın projesi ise acil durumlar düşünülerek tasarlanmış. Hastanın kan şekeri ve doktor randevu takibini yapmak bulunduğu konuma göre en yakın eczane ve hastane bilgisine ulaşmak, gerekli durumlarda tek tuşla aile ve ambulansa ulaşabilmek gibi özellikleri içeren bir model.

Kan dolaşımını artıran çorap tasarlayan tıp öğrencisi

İstanbul Ün. Tıp Fak. Öğrencisi Aylin Çiftkaya diyabetli anneannesinin yaşmını kolaylaştırmak için tasarladığı çorapla mansiyon ödülü aldı. ‘Piyasada diyabetliler için zaten çorap satılıyor’ diyebilirsiniz. Ben de aynı soruyu sordum. Ancak Prof Temel Yılmaz’ın da vurguladığı bu çorapların normal çoraplardan çok büyük farkları olmadığı... Oysa doktor adayı Aylin Çiftkaya’nın tasarladığı masaj yapan, kan dolaşımını artıran ısıtma sistemi olan bir çorapmış. Bunu elastik bir iplik kullanarak ördürmüş ama daha ileri teknoloji ile üretilmesi gerektiğini söylüyor.

Prof. Dr. Temel Yılmaz Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı

Yolda gördüğünüz her 5-6 kişiden biri diyabetli

- Birleşmiş Milletlerin son uyarısı diyabetle ilgli. Türkiye’de 2000 yılında diyabetli oranı yüzde 7.2 idi. 10 yıl sonraki araştırmada yüzde 13.6 bulundu. Yani 10 yıl içinde ülkemizde diyabet yüzde 100 artmış!

- Mikrobik bir hastalık olmamasına ragmen diyabet artık dünyada salgın bir hastalık.

- Diyabet artış hızı en yüksek ülkeyiz. Dünya ortalamasının 2 kat üzerindeyiz.

- Ülkemizde 7.2 milyon diyabetli var.

- Diyabet kalp-damar haatalıkları, felç,hipertansiyon ve obesitenin 1 numaralı nedeni.

- Türkiye bütçesinin yüzde 25’ini götürüyor.

Doç. Dr. Oğuzhan Deyneli Marmara Ün. Endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları Öğretim Üyesi

Yolda gördüğünüz her 5-6 kişiden biri diyabetli

- 16 yaşından beri Tip 1 diyabetim var insülin pompa tedavisi ile yaşıyorum.

- Diyabetliye hayatı boyunca dikkatli olması gerektiği gerçeği ağır gelebiliyor. Özellikle çocuklara ve gençlere...

- Gençler için diyabet kamplarımıza katılan gençler diyabetlerini idare etmeyi, diyabetle yaşamayı öğreniyorlar.

BELKİ DE DİYABETİNİZ VAR FARKINDA DEĞİLSİNİZ

- Dünya çapında 2013 yılı itibariyle 382 milyon kişi diyabetli ve yüzde 46’sı (175 milyon kişi) tanı almamış.Yani belki de diyabetiniz var ve farkında değilsiniz.

- 2035’de, Diyabetli kişi sayısının 592 milyona ulaşması öngörülüyor.

- 2013 yılında 5,1 milyon kişi diyabet nedeniyle ölmüş. Her 6 saniyede 1 kişi diyabet nedeniyle ölüyor.

- Diyabetli kişilerin yaş aralığı 40-59.

- Diyabetli hastaların yüzde 80’i düşük ve orta-gelirli ülkelerde yaşıyor.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. ‘Bahçe şehir’ Singapur’dan esintiler
  2. Bitkisel proteinlerin en güçlüsü: Kinoa
  3. Hindistan cevizi yağı efsanesi çöktü
  4. Her öğünde güçlü protein alın!
  5. Ünlülerin yeni gözdesi: Teff
  6. Ne kadar toksiksiniz?
  7. Hazımsızlığı önlemenin 20 yolu
  8. Defne yaprağı her derde deva
  9. Bulguru sofranızdan eksik etmeyin
  10. Ağlaya ağlaya hafifleyelim mi?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.