Evde hijyen nasıl sağlanır?
.
İtiraf ediyorum; temizlik konusunda hafif obsesifim. Çocukluktan gelen mükemmeliyetçi karakterimin üzerine bir de tıp eğitimi binince bu temizlik konusundaki hafif obsesyon iyice sağlamlaştı! Bunun bir zararını hiç görmedim. Aksine eşim benimle birlikte olduğundan beri uçuşlardan sonra artık hiç hastalanmadığını söylüyor. Nasıl el yıkayacağını gösterdim, neleri yememesi gerektiğini anlattım; böylece nezle ve ishale paydos dedi. Kişisel ve ev hijyeni hastalıklara yakalanmamak veya bulaştırmamak için çok önemli. Bunu sağlamak tabii ki obsesif biçimde temiz olmayı gerektirmiyor. Gelin bugün sizinle hijyen konusundaki son bilgileri gözden geçirelim:
Mikrobu taşıyan kim?
İnsanlar, evcil hayvanlar ve yiyecek evlerimize mikrop taşıyan ana unsurlar. Bir kez içeriye girdiler mi, her yere bulaşabiliyorlar.
Mutfak lavabosu
“Evde en kirli yer neresi” diye sorsam çoğunuz tuvalet diye yanıt verecektir. Ancak mutfak lavabosunun banyo veya diğer lavabolardan 100 bin kez daha fazla mikrop barındırdığı belirlenmiş.
Diş fırçanıza dikkat
Tuvaletin sifonunu çektiğimizde mikroplar tuvaletin içinden yaklaşık iki metre kadar yolculuk edebiliyorlar. İnanması zor, değil mi? Yere bulaşabiliyor, lavabomuza yapışabiliyorlar. Genellikle hemen lavabolarımızın yanında bulunan diş fırçalarımıza da bulaşıyor.
Kapağı kapatın!
Bir araştırma her sifon çekişten sonra önemli miktarda mikrobun banyo etrafında en az iki saat dolaştığını gösterdi. Sifonu çektikten sonra her zaman tuvaletin kapağını kapatın.
Mutfak süngerlerinizi sık değiştirin
Kullanılmış bir mutfak süngeri santimetrekare başına binlerce bakteri taşıyabiliyor. Bunların arasında E. Coli ve Salmonellla adlı ishale çok sık neden olan bakteriler de var. Süngerlerin neredeyse sürekli nemli kalan küçük gözenekleri mikroplar için adeta kapan gibi ve dezenfekte etmek de zor. Süngerlerinizi sık sık değiştirin.
Kümes hayvanlarını iyi pişirin
Çiğ tavukların yüzde 50’sinden fazlasının Kampilobakter bakterisi taşıdıkları saptanmış. Bu bakteri aynı adını çok daha fazla duyduğunuz Salmonella gibi hastalık yapıyor. Tavuğu 70 derece sıcaklıktan düşük olmamak kaydıyla pişirdiğiniz zaman güvenli hale geliyor. Çoğumuz tavuk pişirirken ya kaynatıyoruz (en az 100 derece) veya fırında yüksek ısılarda (170-180 derece gibi) pişiriyoruz. Kampilobakter kedi - köpeklerin neredeyse yarısı tarafından taşınıyor ve insanlarda yiyecek zehirlenmesine yol açabiliyor. Evcil hayvanları okşadığınız zaman elinize bulaşıyor. Hayvanlarla oynadıktan, sevdikten sonra mutlaka ellerinizi yıkayın.
5 saniye kuralı gerçekten işe yarıyor mu?
Teori şu; “Eğer bir yiyecek yere düştüğünde çok hızlı yerden alırsak yemekte sorun yok, güvenli.” Buna 5 saniye kuralı deniyor. Ancak Londra Üniversitesi’nden mikrobiyolog Dr. Ronald Cutler bunun bilimsel olmadığını söylüyor. Bunu kanıtlamak için de bir deney yapıyor ve 5 saniye kuralının geçerli olmadığını belirtiyor. “Eğer yere yiyecek düşürürseniz ağzınıza atacağınıza, çöpe atmak daha iyi” diyor.
Elimizi nasıl yıkayalım?
Evde mikrobu en çok yayan ne mi? Ellerimiz. Araştırmalar el yıkamanın ishal ve nezleye yakalanma oranını azalttığını gösteriyor. Ayrıca mikrop saçabileceğini düşündüğümüz alanlarda yapılan dezenfeksiyon evde yayılmayı da önlüyor. Gün boyunca ellerinizi sık sık sıcak su ve sabunla yıkayın. Tuvaletten her çıkışında elleriniz yıkayın. Yiyecek hazırlarken öncesinde ve sonrasında