Erken tanı meme kurtarıyor!
.
Yıllık mamografinizi yaptırdınız mı? Ben yaptırdım! Doktor olmama rağmen her yılbaşında ürkerek gidiyorum kontrole... Dünyada meme kanserine yakalanan fazla, araştırmalara ayrılan fon çok büyük. Bu yüzden tıp çok ilerledi meme kanseri konusunda. Bunların hepsini biz kadınlar biliyoruz, ama işte böyle kontrol zamanı geldi mi üç buçuk atıyoruz! Meme tıpta sekonder seks organı diye geçer. Yani ikinci derece seks organı... Kadın erkek ilişkisinde önemli rol üstleniyor. Plastik cerrahların en çok yaptıkları ameliyatlardan biri meme operasyonları. En önemlisi anne memesiyle bebeğe süt veriyor. Kadınlıkla özdeş bir organ. Memesinin yok olabileceğinin düşüncesi bile kadınlarda büyük korku yaratıyor.
2000 yılında İngiliz Kanser Vakfı’nın öngörüsü önümüzdeki 50 yıl içinde her 3 kadından birinde meme kanseri görüleceğiydi.
O zamandan beri meme kontrollerimi hiç aksatmadan yaptırıyorum.
Size önerim belirli bir ay seçip unutmadan düzenli mamografi yaptırmanız.
Unutmayın, erken tanı meme kurtarıyor! Mamografi konusundaki sorularımı her yıl düzenli kapısını çaldığım Radyodiagnostik Uzmanı Dr. Cihangir Karaaslan yanıtladı...
‘Dijital mamografinin radyasyon oranı sanıldığından düşük’
Ülkemizde meme kanserine yakalanma oranı nedir?
Eskiden, 20 yıl önce, her 14-15 kadından birinde meme kanseri görülürken günümüzde yapılan çalışmalarda yaklaşık 9 kadından birinde meme kanseri görüldü.
Elle muayenede nodül yakalayıp gelenler çok oluyor mu size?
Özellikle rutin meme kontrollerini yaptıramayan kadınlar için elle muayene bazen bir kitlenin tespitini sağlayarak tedavide zaman kazanmamıza yardımcı oluyor. Nodülün boyutu kadar lokalizasyonu da çok önemli. Bir nodül yüzeye ne kadar yakınsa o kadar çabuk ele gelir. Yaklaşık bir cm’den büyük nodüller yüzeyselse ele gelir. Bazen de derinde ve büyük memeli insanlarda çok büyük nodüller ele gelmeyebilir. Ayrıca her ele gelen nodülün de kötü huylu olmadığını unutmayalım.
Şöyle bir şehir efsanesi de yaygın: ‘Mamografide radyasyon alınıyor zararlı, her yıl yaptırmayın." Zararlı olabilir mi bu doz?
Bir mamografi esnasında aldığımız radyasyon bir uçak yolculuğundan aldığımız radyasyondan ya da günlük hayatta 3 ayda aldığımız radyasyondan daha fazla değil. Bu yeni teknolojilerle, yani dijital mamografilerin uygulamaya geçmesiyle radyasyon oranı daha da düştü.
‘35 yaşına gelen kadınlar her yıl kontrol yaptırmalı’
Ne zaman başlanmalı mamografiye?
Eğer ailede birinci derecede akrabalarda erken yaşta tespit edilen bir meme kanseri öyküsü varsa bu tespit edilen yaştan 10 yaş küçük yaşta kontrollere başlamak gerekir.
Annede 40 yaşında rastlandıysa kızı 30 yaşında ilk tetkike başlamalı, öyle mi?
Evet. Hastanın yaşına göre meme ultrasonu, meme MR’ı veya mamografi tercih edilebilir. Eğer ailede böyle bir öykü yok ise ilk mamografi 35-40 yaş arasında çekilmeli. 40 yaşından sonra yılda bir mamografi ve sonografinin düzenli yapılmasında fayda var.
'Mamografi yaptırdım, 4-5 ay sonra meme kanseri çıktı' diyenler var. Gözden kaçabilir mi? Yeni oluşumlar mı bunlar?
Mamografi ya da meme ultrasonu meme kanserinden korunmamızı sağlamıyor, sadece olabilecek bir kanseri erken tespit ediyor. Mamografi tetkikini teknolojinin iyi uygulanabildiği yerlerde yaptırılmalı. Meme kanseri kadınların yaşı ilerledikçe riski artan bir kanser türü. 35 yaşın altında daha nadir görülüyor. Meme kontrollerini ihmal etmeyin, ayıracağınız yarım saatlik, bir saatlik zamanla hayat kurtaracı bir çözüm elde edilebileceğinizi asla unutmamanız gerek.
Meme kanserinden korunmak için 10 öneri!
1) Liften zengin beslenin.
2) Aşırı yağlı yiyeceklerden uzak durun.
3) Olabildiğince ince olun.
4) Alkol kullanmayın.
5) Zeytinyağını bol tüketin.
6) Bol meyve-sebze yiyin.
7) Omega-3 yağlarından zengin yiyeceklerle beslenin.
8) Indole-3 karbinol içeren sebzeleri artırın. Brokoli, lahana, turp, su teresi, brüksel lahanası indole-3 karbinol adlı maddeyi bol içerir.
9) Aşırı kırmızı et tüketmeyin.
10) Bol su ve antioksidan gücü çok yüksek yeşil ve beyaz çay için.