Çocuklarınıza yemek yapmayı öğretin ki şişman olmasınlar!
20 yaşına gelip daha 2 yumurta kırmayı bilmeyen genç kızlar ve erkekler var!
Nereden çıktı bu diye düşünmeyin! 20 yaşına gelip daha 2 yumurta kırmayı bilmeyen genç kızlar ve erkekler var! Beslenme eğitiminin çok küçük yaşlarda başlaması gerektiğine inanıyorum. İlkokulda ders olarak yiyecek-sağlık ilişkisi, kolesterolün, şeker hastalığının ne demek olduğu, vücuda yararlı-zararlı yağlar öğretilmeli. Çünkü beslenme şekli, damak tadımız çocuk yaşlarımızda şekilleniyor. Örneğin; çok şekerli tatlılara alışmış birine şekeri azaltılmış tatlı verdiğinizde lezzetsiz buluyor. Oysa az şekerli yemeye alışmış bir İngiliz gence baklava verdiğimde yüzünü buruşturup “Çok egzotik bir tatlı bu, yiyemem!” dediğini hatırlıyorum.
Etrafımda gittikçe daha fazla şişman çocuk görmeye başladım. İlkokulda olduğum 70’li yıllarda sadece 1 gofret, iki bisküvi çeşidi hatırlıyorum. Bir de gazozlar vardı. Bugünün çocuklarının işi gerçekten zor! Televizyonlardan üzerlerine bangır bangır şeker, gofret, bisküvi, cips, gazoz, dondurma reklamları yağıyor. Bu sağanak altında aklınızda yoksa bile bu yiyecekleri istemeye, yemeye başlıyorsunuz. Biz büyükler bile karşı koymakta zorlanırken, küçükler ne yapsın? 40 yıl öncesine göre bugün çocuklar çok daha fazla yağ, şeker ve tuz içeren yiyeceklerle besleniyor. Evde yemek pişirme azaldı, fast-food tüketiminde büyük artış var. Üstelik TV ve bilgisayar önünde geçirilen saatler çok uzadığı için çocukların hareketsiz kaldıkları zaman dilimi de genişledi. Sonuç: Şişman çocuklar! Çocukluktaki şişmanlık ayrıca alay konusu olma, kendine güvenin azalması, sosyal dışlanma ve depresyona yol açıyor. Bunlar da şişman çocuğu daha hareketsiz olmaya ve yemeye itiyor. Böylece sorun daha da büyüyor.
ÇOcukken ŞİŞMAN OLANLAR RİSKTE
Genelde orta ve ileri yaşların hastalığı olarak bilinen şeker hastalığına artık çocuklarda ve ergenlerde de rastlanıyor. Şişman çocukların çoğu geleceğin şişman erişkinleri haline geliyor. Üstelik erken yaşlarda edinilen kötü yeme alışkanlıklarını sonradan değiştirmek zor. İşte bu yüzden çocuklarda şişmanlığın önlenmesi çok ama çok önemli. Tayland-Samui Adası’nda katıldığım yemek kursuna 11 yaşındaki Isabella Ostrognay da annesiyle beraber gelmişti. Annesi suşi bile hazırladığını söyledi! Isabella kendisinden yaşça çok büyük 14 kadının arasında büyük bir ciddiyetle dersi izledi, yemeklerini yaptı ve sonra da babasına sundu, birlikte yediler. Çok özendim; neden bizin okullarımızda da sağlıklı yemek pişirme dersi olmasın?
Taze Oscar’lı Sandra Bullock formunu nasıl koruyor?
Zaman zaman kilosu nedeniyle dedikodu konusu oluyor evet! Bazı filmlerini izlerken “Bir Holywood yıldızı daha çok dikkat etmeli!” diye düşünebiliyorsunuz. Ama genelde Sandra Bullock sağlam yapılı, sağlıklı, akıllı duran bir kadın. 45 yaşında. Formunu korumak için pilates, kick-box yapıyor, ağırlık kaldırıyor, koşuyor ve motosiklete biniyor. Film çekeceği zamanlarda özel eğitmenle çalışıyor. Haftada 1 gün istediğini yiyor! Böylece diğer günlerde sağlıklı beslenmeye daha rahat konsantre oluyor. “Diyet yapmıyorum” diyor. “Sadece abur-cuburdan, yağlı yiyeceklerden uzak duruyorum. Balık, tavuk, sebzeyi daha çok tercih ediyorum. Beslenme biçimimi pizza-koladan, tavuk-sebzeye değiştirdim.”
Dr. Bradley’nin light mutfağı
PAZILI OMLET
Malzemeler:
* 1 demet pazı n 1 adet iri kuru soğan n 1 yemek kaşığı zeytinyağı
* 2 dilim light peynir (60 gr) n 2 yumurta n 1 çay kaşığı acı pul biber
Hazırlanışı:
Pazıları 2 cm kalınlığında doğrayın. Soğanı kıyın. Zeytinyağında çevirin. Pazıları da ekleyin. Hiç su koymadan çevire çevire pişirin. Parlak yeşil rengini korusun. Sonra üzerine yumurtaları, peyniri de ekleyin. Çevirerek pişirmeye devam edin.
Çok lezzetli bir omlet oluyor, deneyin lütfen. Besleyici; bir yemekle hepsini alıyorsunuz; sebze ve protein içeriyor.
Sepetteki sağlık: PAZI
* Ispanakgillerden.
* En fazla K, A, C vitaminleri ve magnezyum mineralini içeriyor.
* Bitkisel A vitamini olan Beta-karotenden zengin; göz sağlığına destek.
* Özellikle anthocyanin adlı bitkisel besini ve bol lif içeriğiyle kolon kanserine karşı koruyucu olduğu üzerine bulgular var.
* Antioksidan gücü yüksek.
* Kanı temizleyici özelliğe sahip.
* 100 gramında 20 kalori var.