Bezelye deyip geçme!
.
Bezelye deyince bilimde akla ‘Mendel Kanunları’ gelir. Modern genetiğin kurucusu olan Avusturyalı rahip Mendel, deneyleri için kaç bezelye yetiştirmiş biliyor musunuz? Tam 28 bin! Haydi bu minik, lezzetli ve sağlıklı meyveyi ( evet meyve!) tanıyalım.
Botanik olarak meyve. Ancak sebze olarak anıyoruz. Dünyada bezelyenin tarihine baktığımızda ilk tüketilen yerlerin Anadolu toprakları, Yunanistan ve Suriye olduğunu görüyoruz. Liften zengin; 100 gramında 5.1 gram lif var. Kabızlığı önlemeye yardımcı yiyeceklerden biri. İçinde A vitaminin öncüsü beta-karoten bulunuyor. Beta karoten cildimizin sağlam kalmasına yardımcı. Aynı zamanda iyi bir antioksidan.
Göz sağlığı için önemli lutein ve zeaksanthin adlı bileşikler de var. C vitamininden zengin bir yiyecek. Kışa birebir. İçinde cilt güzelliği için önemli E vitamini ile kanımızın pıhtılaşmasına yardımcı K vitaminleri de var. Ancak çok yüksek düzeyde değil. Kalsiyum, magnezyum gibi kemik-diş ve kas sağlığımız için gerekli mineralleri de içeriyor. İçerdiği fosfor, kemik ve dişlerimizin sağlam kalmasına yardımcı . Potasyum vücudumuzun kimyasal dengesi için önemli.-En önemli kansere karşı koruyuculardan biri çinko minerali ;fazla olmasa bile var. Vücudumuzda biyokimyasal reaksiyonların gerçekleşmesinde görevli enzimlerin yapısında bulunan manganez mineralini de bulunduruyor. 100 gramı 81 kalori.
BEZELYELİ KIŞ MAKARNASI
- 1 kırmızı soğan
- 2-3 diş sarmısak
- 1 kutu küp kesilmiş domates
- 2 avuç bezelye
- Kırmızı toz veya pul biber
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 avuç makarna
Kırmızı soğanı iri, sarımsağı minik doğrayın.
Soğan sarmısak ve domatesi 3 bardak su ve kutu domatesi de koyarak biraz pişirin.
İçine bezelyeleri de atın (Kışın donmuş bezelye kullanıyorum)
En son makarnayı da ekleyin, makarna dişe gelir tarza gelinceye kadar pişirin.
Hepsi piştikten sonra zeytinyağı ekleyip karıştırın ve servis yapın.
Bezelye püresi
- 200 gram bezelye
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- Tuz
Bezelyeyi iyice haşlayın, süzün. İçine zeytinyağı ve tuzu da ekleyip karıştırıcıdan geçirin.
Etin, tavuğun, balığın yanında servis edin.
Not: Dondurabilir, daha sonra da kullanabilirsiniz.
Quinoa: En güçlü bitkisel protein
Quinoa ( kinoa diye okunuyor) bir tahıl. En güçlü bitkisel protein olarak anılıyor. Protein gücü etinkine eşit. Ayrıca vücutta sütten daha iyi kullanabilen kalsiyum içeriyor. Günümüzde hâlâ Orta ve Güney Amerika’da halkın önemli bir yiyeceği. Bir zamanlar İnkaların da en önemli yiyeceğiymiş. İnkalar quinoa’yı ‘ana tahıl’ olarak adlandırmışlar.
Quinoa nasıl pişirilir?
Quinoa küçük, bulgur sarısı, yassı halkalar şeklinde bir tahıl. Aynı pirinç, bulgur gibi pişirebiliyorsunuz. Ama onlara göre çok daha hızlı pişiyor, piştiğinde çok da büyüyor. Tadı Türk damak tadına uygun, bulguru, kuskusu andırıyor.
Kalsiyumdan zengin Lifi bol; kabızlığa iyi geliyor. erdiği bitkisl kimyasalların meme kanserine karşı koruyucu olduğu düşünülüyor.
100 gramında 372 kalori var.
Quinoa pilavı
Malzemeler:
- 1 su bardağı quinoa
- 1 küçük avuç kuş üzümü
- 3-4 kuru kayısı (küçük parçalar halinde kesin)
- Yarım demet maydanoz veya dereotu (ince kıyılmış)
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 limonun suyu
Tüm malzemeyi üzerini bir parmak geçecek suyla aynen pilav pişirir gibi pişirin.