Şampiy10
Magazin
Gündem

Beyin sağlığını koruyan 8 gıda

.

ABONE OL
Vatan Haber

Beynimizin de tıpkı diğer organlarımız gibi sağlıklı beslenmeye ihtiyacı var. Çünkü beyin enerji ile çalışıyor.

Doğru beslenme denince akla hemen genel sağlığımız, organlarımızın durumu, cildimizin pürüzsüzlüğü gibi başlıklar geliyor değil mi? Ama beyni unutuyoruz çoğunlukla… Oysa beynimizin de aynı organlarımız, kaslarımız gibi enerjiye ihtiyacı var ve bunu yediklerimizden sağlıyor. Beyin hücreleri de vücudumuzdaki diğer hücreler gibi eneji olmadan çalışamıyor ve enerji kaynağı olarak kanımızda dolaşan en küçük şeker birimi glikozu kullanıyor.

Yağlı balıklar

Zorunlu yağ asitleri vücudumuzda üretilemiyor, dışarıdan yiyeceklerle almak zorundayız.

Balık yağı

Balık yağında sebze yağları ve kara hayvanlarının yağlarında olmayan EPA ve DHA gibi yağ asitleri bulunuyor. Yağ asitlerinin de kalp damarlarını tıkanma ile damar sertliğini önleyici etkileri var. Balık yağı iyi kolesterolü artırıp, kötü kolesterol ve kan yağlarını düşürüyor. Kanı inceltici etkisi var. Vücudun kalp ve hücre yapısını koruyan ve madde olan prostoglandinlerin yapılabilmesi için EPA’ya ihtiyaç var. DHA ise beynin gelişmesi, gözler ve üreme sistemi için gerekli. Düşük DHA seviyesi ile alzheimer riski arasında ilişki saptanmış.

Tam tahıllar

Uzun süreli konsantrasyon için düşük glisemik indeksli yiyeceklerle beslenmemiz gerekli. Kan şekerini yavaş yavaş yükselten yiyecekler beyne ihtiyacı olan glikozu da sabit biçimde sağlarlar. Tam tahıllar; yani tam ekmek, makarna, tahılların işlemden geçmemiş halleri düşük glisemik indeksli yiyeceklerdir. Bu yiyecekler bize gün boyu sabit enerji sağlarlar.
Mavi yemiş
ABD’seki ünlü Tufts Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma mavi yemişin bellek üzerinde etkili olabileceğini gösteriyor. Mavi yemiş anthocyanin denen bir bileşik içeriyor; işte bu bileşik yangıyı (kanserin en ön aşamasını) önleyici, iyileştirici etkiye sahip.
Domates
Domatesin içinde likopen adlı bir antioksidan var. Likopen hücrelerin yapısını bozan serbest radikallere karşı koruyor. Demans (bunama), Alzheimer’da etkili olabileceği düşünülüyor.
Vitaminler
B grubu vitaminler beyin için çok önemli. B6, B12 ve folik asit kanda homosistetin seviyesini düşürüyor. Yüksek homosistein felç riski, analiz - sentez yeteneğinin azalması, Alzheimera zemin hazırlıyor.
Kırmızı biber
C vitamini cildi de beyni de genç tutuyor! C vitamininin yaşa bağlı belllek sorunları, demans, Alzheimer’a karşı koruyabileceği düşünülüyor. C vitamini için en iyi kaynak taze kırmıız biber. Diğerleri; portakal, mandalina, limon.
Bal kabağı
Bal kabağı çekirdeği çinko minerali deposu. Çinko da hem fiziksel, hem mental enerjimizi artıryor. Bal kabağı çekirdeği ayrıca bizi yatıştıran magnezyum minerali, B grubu vitaminleri de içeriyor.
Brokoli
K vitamininden çok zengin; K vitamini de analiz sentez-yargı yeteneğimizi artırıyor, beyin gücümüzü artıyor. Araştırmalara göre brokoli glukosinolat denilen bileşiklerden zengin.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. ‘Bahçe şehir’ Singapur’dan esintiler
  2. Bitkisel proteinlerin en güçlüsü: Kinoa
  3. Hindistan cevizi yağı efsanesi çöktü
  4. Her öğünde güçlü protein alın!
  5. Ünlülerin yeni gözdesi: Teff
  6. Ne kadar toksiksiniz?
  7. Hazımsızlığı önlemenin 20 yolu
  8. Defne yaprağı her derde deva
  9. Bulguru sofranızdan eksik etmeyin
  10. Ağlaya ağlaya hafifleyelim mi?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.