Şampiy10
Magazin
Gündem

Beslenirken nelere dikkat etmelisiniz?

30’lu ve 40’lı yaşlarınızda beslenmeniz de büyük bir önem kazanır...

ABONE OL
Vatan Haber

Öyleki yedikleriniz ve içtikleriniz cildinizi etkiler. Sağlıklı bir cilt için gereken besinler;

Yumurta
Peynir
Süt
Balık
Tahıllar
Ceviz
Fındık
Kara üzüm
Kayısı
Renkli meyveler (antioksidan açısından zengin)
Son yapılan çalışmalarda ise C vitamini ve yeşil çayın çok üstünde duruluyor.


Zayıflık belirtilerine karşı koruma

30’lu yaşlarda; göz çevresi, alın ve dudak kenarlarında, özellikle ışıkta belli olan, ilk kırışıklıklar ortaya çıkar. Yaşlı hücreler, dökülme yeteneklerini kaybeder ve üst derinin kalınlaşmasına neden olur. Cilt kıvrımları arasına sızan makyaj malzemeleri de alerjik reaksiyonlara neden olmaya başlar. Bu yaşlarda cilt, ilk zayıflık belirtilerini göstermeye başladığından, zararlı UV ışınları, cildin orta tabakasına kolaylıkla geçebilir. Bunu önlemek için ne mi yapmalı? Sabahları koruma filtresi içeren kremlerden, akşamları ise cildi nemlendirip onaran meyve asitlerinden faydalanılabilir. Bu yaşa dek normal ya da karma olan bir cilt, birden kuruyabilir. Uygulamaya geçmeniz gereken strateji, hassas ciltler için hazırlanmış, bileşiminde rahatlatıcı ve dengeleyici maddeler bulunan özel ürünler kullanmak.


Haftada 2 akşam çiğ yiyin

Bana “Sürekli diyet mi yapıyorsunuz?” diye soruyorlar. Tabii ki hayır... Sürekli diyet yapmak mümkün değil. Beyin, diyeti bir ceza olarak algılıyor. Beynin ceza olarak algıladığını da sürekli uygulamanız zor.
Kilomu korumak için neler mi yapıyorum?
Haftada 2 akşam yemek yemiyorum. Onun yerine kendi tarifim olan bir içeceği içiyorum. Veya çiğ sebze-meyve yiyorum.
Örnek mi? Böyle akşamlardan birinde benim yemeğim şöyle olabiliyor:
Büyük bir salata üzerine 1 avuç çilek, 1 greyfurt, 1/2 avokado...
Büyük kase çoban salata+1 elma+ 1 kase kiraz
Akşam yemeklerini mümkün olduğunca erken yemeye çalışıyorum.
Akşam saat 19.00’dan sonra kırmızı et -kıymalı yemek yemiyorum. Balık-salata ve sebze ana tercihlerim.
Her gün tartılmıyorum. Haftada 1 veya 2 kez tartıyorum kendimi. Eğer her zamanki kilomun üzerine çıkmışsam hemen frene basmaya başlıyorum.
Bir hafta veya daha fazla sürecek tatillerde kendime 1-1,5 kilo alma lüksü veriyorum.
Haftada 1 veya 2 öğün canım ne isterse yiyorum. Ama bu iki öğünü de akşamları kullanmıyorum. Bir öğlen+bir akşam veya 2 öğlen kendime ziyafet çekiyorum.
Canım bir tatlıyı (genelde tatlı isterim) çok çekerse onu güneş parlarken yiyorum. Akşam hava karardıktan sonra değil! Çünkü gün ışığında vücudumuz çok daha fazla kalori harcıyor.
Kendime küçük, ulaşılabilir hedefler koyuyorum. Örneğin; 15 gün sonra konferansım var. “O konferansa kadar hadi 1 kg ver” diyorum. Kendi kendimi motive ediyorum. Bir başka sefer bu dostlarla bir akşam yemeği olabiliyor. Bu tür, korkutucu olmayan hedefler bayağı işe yarıyor.

40 yaş üstündeyseniz iki seçeneğiniz var

Hiçbir zaman umutsuzluğa düşmüyorum. “Hep böyle mi geçecek ömrüm? Kıs kıs, nereye kadar?” sorularını bırakalı çok oldu. Çünkü aldığım eğitimle ve gözlemlerimle biliyorum ki; 40 yaş üstü bir kadın olarak 2 seçeneğim var:
Ya istediğim gibi kısmadan yiyip kilolu bir kadın olarak dolaşacağım. Bir yere giderken on saat giysi çıkarıp-giyeceğim. Çünkü o yakışmadı-bu yakışmadı olacak.
Ya da dikkatli yiyip, hem fiziğimi hem sağlığımı koruyacağım. Ve kendimi hep genç hissedeceğim, insanlar yaşıma inanamayacak... Ben ikincisini seçiyorum. Siz de buyrun seçiminiz yapın.


Eskimolar kalp sağlıklarını ona borçlu: Balık yağı


Eskimolarda kalp-damar hastalıkları oranı çok düşük. Nedeni; su ürünlerinde bol bol bulunan Omega-3 yağ asitlerinden zengin beslenmek. Balık yağı bol Omega-3 yağ asidi içeriyor. Balık yağı randomize (rastgele) tüm klinik deneylerde kalp-damar hastalıklarını önlemede başarılı bulunan tek destek. Somon, ton, hamsi, sardalya gibi yağlı balıklarda bulunan Omega-3 yağ asitleri kalbin elektrik sistemini stabilize ederek kardiyak ölüme karşı durabiliyor. Diğer yararları; tansiyonu ve trigliseritleri (kanyağları) düşürmek, damar içi plak oluşumunu yavaşlatmak. Ayrıca cilt yaşlanmasına karşı da etkili. Ben her gün 1000 mg’lık bir destek kullanıyorum. Yağlı balık yediğim günler atlıyorum.


Fazla kilolu veya şişmansanız risk faktörleriniz
Şeker hastalığı, Kalp hastalığı
Felç, Yüksek tansiyon
Safra kesesi hastalığı
Osteoartrit (Eklem yerlerinde dejenerasyon)
Uyku apnesi (uykuda solunum durması)
Bazı kanser türleri (rahim, meme, kalın bağırsak, böbrek, safra kesesi)


Şişmanlıkla ilgisi olan sorunlar
Yüksek kolesterol, doğum sorunları
adet düzensizlikleri, aşırı kıllanma
idrar kaçırma, depresyon
ameliyatlarda risk artışı.



Normal mi, fazla kilolu mu şişman mısınız?

Kilonuzu belirlemenin en kolay yolu vücut kitle indeksinizi ölçmek. Kilonuzu boyunuzun karesine bölün. Çıkan sonuç vücut kitle indeksinizi veriyor.
Buna göre;
18,5-20 Sağlıklı zayıfsınız
40’ın üzeri aşırı şişmansınız
Vücut kitle indeksi arttıkça hastalık riski artıyor. Buna göre;
18.4 veya daha düşük normal
18.5 -24.9 artmış
30-34.9 yüksek, çok yüksek
40 veya daha yüksek çok çok yüksek


Chanel formunu nasıl koruyor?

Chanel dünyanın yaşayan en yaşlı köpeği. Bu ay 21 yaşına girdi. İnsan ömründe bunun karşılığı 120 yıl. Köpeklerde ilk yılın insan ömründeki karşılığı 15 yıl.
İkinci yılın karşılığı 10 yıl. Sonraki her yıl 5 yıl sayılıyor.
Chanel’den önce önce bu unvan 1939 yılında 28 yaşında ölen bir Avustralyalı köpeğe aitmiş. Chanel özel diyet yemeği yiyor. En sevdiği yemek ise tavuk ve çok tahıllı makarna. Sağlığı yerinde. Sadece katarakt sorunu var, o yüzden alamet-i farikası haline gelen kırmızı bir gözlük kullanıyor. Sahibesi ona çok iyi bakıyor; en iyi yiyecekleri yediriyor, kazaksız sokağa çıkarmıyor. Ama bence Chanel’in bu kadar uzun yaşamasında çok sağlıklı bir genetik miras da söz konusu.


Bradley-shake

Malzemeler:
n 1 kutu Activia
n 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi
n 1 çay kaşığı vanilya
n 1 avuç çilek
n 1 bardak su
Hazırlanışı:
Tüm malzemeyi karıştırıcıyla çırpın.
Bol buz ekleyin.
• Yemek yerine içtiğim içecek bu... Bağırsaktaki bakteri dengesini desteklemek, kabızlığı, gaz ve şişkinliği önlemek için hep probiyotik yoğurtla yapıyorum. Kilo vermek için içinde ne olduğunu bilmediğiniz veya anlamadığınız tozları kullanmak yerine bu sağlıklı içeceği içmenizi öneriyorum.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. ‘Bahçe şehir’ Singapur’dan esintiler
  2. Bitkisel proteinlerin en güçlüsü: Kinoa
  3. Hindistan cevizi yağı efsanesi çöktü
  4. Her öğünde güçlü protein alın!
  5. Ünlülerin yeni gözdesi: Teff
  6. Ne kadar toksiksiniz?
  7. Hazımsızlığı önlemenin 20 yolu
  8. Defne yaprağı her derde deva
  9. Bulguru sofranızdan eksik etmeyin
  10. Ağlaya ağlaya hafifleyelim mi?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.