Şampiy10
Magazin
Gündem

Besinlerin glisemik yüküne bakmadan asla tüketmeyin

.

ABONE OL
Vatan Haber

Glisemik yük, glisemik indekse göre bir yiyeceğin kan şekeri üzerindeki etkisini çok daha doğru olarak gösteriyor...

Glisemik indeksi biliyorduk da glisemik yük nereden çıktı“ diyecek çoğunuz. Kilo verip korumada aynen glisemik indeks gibi çok etkili bir yöntem de yiyeceklerin glisemik yüküne bakmak. Ancak buna geçmeden önce, ikisi arasındaki farkı iyice anlamak için glisemik indeksi hatırlayalım.

Karaciğerde dopolanan glikoza dikkat edin

Kilonuzu korumak- vermek, enerjinizi sabit tutmak için en önemli faktör kan şekerinizi dengede tutmak. Kanda şeker (glikoz) azalınca kendinizi aç hissedersiniz. Hücreler enerji üretmek için glikozu kullanıyorlar. Ama çok yenildiğinde fazlası glikojen olarak karaciğerde depolanıyor. Daha da fazlası yağa çevrilerek vücutta toplanıyor ve şişmanlığa yol açıyor.

Reçel ve şuruplar hızla kilo aldırıyor

Aç kaldığınızda başınızın döndüğünü, sinirlendiğinizi, terlediğinizi hissedersiniz. Bunun nedeni kanda glikoz seviyesinin çok düşmesi... Şeker, reçel, şuruplar bu gruba giriyor. Bunlar hem kilo aldırıyor, hem de vücutta su tutulmasına yol açıyor. Oysa örneğin meyvelerdeki şeker, içerdikleri lif nedeniyle daha yavaş salınır. Hızla salınan karbonhidratlar ani ve kısa bir enerji ivmesine neden olurlar.

Kilonuz için en önemli faktör kan şekeri...

Tahıllar, ekmek ve makarna gün boyu enerji sağlıyor

Bazı karbonhidratların salınımı ise zaman alır, kana geç karışırlar. Tahıllar, elenmemiş undan yapılmış ekmek ve makarna hep yavaş salınan karbonhidrat içerirler. Yavaş salınan karbonhidratlar enerjinizin gün boyu sabit olmasını sağlar. Aynı yiyecekler işlemden geçip beyazlaştıkları zaman onlar da hızlı salınan karbonhidratlara dönüşür.

Glisemik yük ne işe yarıyor?

Glisemik indeks, bize durumun ancak bir kısmını anlatıyor. Bize söyleyemediği şey, yiyeceği yediğimizde kan şekerimizin ne kadar yükseldiği Glisemik yük ise bir yiyeceğin kan şekeri üzerindeki etkisini çok daha doğru olarak gösteriyor. Bir porsiyondaki karbonhidrat miktarını glisemik indeksle çarpıp, 100’e bölerek hesap yapmak mümkündür.

Beyaz Pirinç mi? Kuskus mu?

-130 gram beyaz pirincin içindeki karbonhidrat miktarı 40 gram. Glisemik indeksi 85.

-200 gram kuskusun içinde 45 gram karbonhidrat var ve glisemeik indeksi 60.

Beyaz pirincin glisemik yükü= 85X40/100=34

Kuskusun glisemik yükü= 60X45/100=27

Bu sonuç bize kuskusun daha büyük porsiyon yememize rağmen kan şekerimizi beyaz pirinç kadar hızlı yükseltmeyeceğini gösteriyor.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. ‘Bahçe şehir’ Singapur’dan esintiler
  2. Bitkisel proteinlerin en güçlüsü: Kinoa
  3. Hindistan cevizi yağı efsanesi çöktü
  4. Her öğünde güçlü protein alın!
  5. Ünlülerin yeni gözdesi: Teff
  6. Ne kadar toksiksiniz?
  7. Hazımsızlığı önlemenin 20 yolu
  8. Defne yaprağı her derde deva
  9. Bulguru sofranızdan eksik etmeyin
  10. Ağlaya ağlaya hafifleyelim mi?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.