Bayram sofrası
.
Ramazan sonrası Bayram tatilinde kilolarımıza dikkat etmemiz şart. İşte Bayram önerilerim.
Herkese iyi bayramlar. Uzun bir bayram tatili bizi bekliyor. 1 ay oruç tuttuktan sonra Ramazan Bayramı'nın tadını çıkarmak, keyifle yemek hakkınız. Tabii ki yiyeceksiniz. Sağlıklı olmak ve istediğini yiyebilmenin ne kadar önemli olduğunun çoğumuz farkında değiliz. Yiyecekler birer nimet ve tadını çıkartın. Ancak tatilde azıcık dikkatle çok rahat kilonuzu koruyabilirsiniz. Bu tür uzun tatillerde çoğumuz kilo alıyor ve sonra kendimizden memnun olmuyoruz. Hele ki açık büfeli bir otelde kalmayı tercih ettiyseniz kilo almak işten değil. Açık büfede yiyip de normalden fazla yemeyene hemen hemen rastlamadım. Sonrasında o 2-3 kiloyu vermek de çok zor oluyor. Bugün size bayramı kilo almadan veya çok az kilo alarak geçirebileceğiniz bazı yöntemler önereceğim.
Bayram evde geçirecekseniz:
Bayramı evde geçirenler dolaplarını yiyecekle dolduruyor haliyle… Bu kadar bolluk fazla yemeyi de beraberinde getiriyor. Gördükçe yiyesiniz geliyor. O yüzden normalden daha fazla yiyeceğiniz kesin. Önlem mi: Hesabını yapın aşırı yiyecek almayın. Her yanımız marketle dolu ve çoğu açık.
Misafirler için lazım olur diyerek evlerimizi gereğinden fazla çikolata, lokum, tatlı, şekerleme ve kuruyemişlerle dolduruyoruz. Sonra da çoğunu kendimiz yiyoruz. Misafirler için diye alıp, kendiniz yemeyin!
Hediye gelen tatlı kutularını sofraya getirip tümünü bitirmeye çalışmayın. Küçük tabaklarda ve isteyene ikram edin. Ortaya konunca çok yersiniz.
Glisemik indeksi düşük bir tabağınız olsun. Kan şekerini hızla yükseltmeyen yiyeceklerin bulunduğu bir tabak yani… Evet Şeker Bayramı'nda bunu sağlamak zor olabilir ama en azından bazı öğünleri böyle geçirebilirsiniz. Akşam yemeği öncesi veya sonrasında kuruyemişe dadanmayın. 1 avuçları 150-200 kaloriden başlıyor! Bol bol su için. Midenizi doldurup, fren etkisi yapacaktır. Yemenizi kontrol etmenize yardımcı olur.
Gazlı içecekler yerine günde 1-2 şişe maden suyu içebilirsiniz. Bayram ziyaretlerine giderken eğer gideceğiniz yer yürüme mesafesindeyse yürüyün, arabayı çalıştırmayın.
Her öğünde ağır beslenmeyin. Eğer hem öğle hem akşam yemeğine davetliyseniz, bunlardan birinde iyi yiyin. bunlardan birinde iyi yiyin, diğerinde çok dikkatli davranın ve az kalori almaya çalışın.
Kalp-tansiyon-şeker hastaları dikkat
Bu tür dönemlerde aşırı yağlı ve şekerli beslenmeyle kandaki yağ ve kolesterol ve şeker düzeyleri yükselebiliyor. Eğer kalp - yüksek tansiyon veya şeker hastalığınız varsa çok daha dikkatli olmalısınız. Düzenli ilaç kullanmanıza güvenip aşırıya kaçmamalısınız. Ailece kalabalık bir sofrada herkes yerken az yemeye çalışmak ne kadar zor biliyorum. Ancak kimseyi üzmemek, yakınlarınızla uzun yıllar sağlıklı yaşamak için çok daha fazla özen gerekiyor. Beslenme düzeninizi bozmayın.
Bu tür dönemlerde aşırı yağlı ve şekerli beslenmeyle kandaki yağ ve kolesterol ve şeker düzeyleri yükselebiliyor. Eğer kalp - yüksek tansiyon veya şeker hastalığınız varsa çok daha dikkatli olmalısınız. Düzenli ilaç kullanmanıza güvenip aşırıya kaçmamalısınız. Ailece kalabalık bir sofrada herkes yerken az yemeye çalışmak ne kadar zor biliyorum. Ancak kimseyi üzmemek, yakınlarınızla uzun yıllar sağlıklı yaşamak için çok daha fazla özen gerekiyor. Beslenme düzeninizi bozmayın.
Tatile çıkarken kararlı olun ve kendinize söz verin: "1 kilodan fazla almayacacağım!" Her öğünde her şeyi yemek zorunda değilsiniz. Seçin. İkinci, üçüncü porsiyonlar kilo aldırıyor. Ona göre! Üç ana öğünden birini seçin. O öğünde istediğiniz gibi yiyin. Diğer iki öğünü normal tutun. Bu yöntem çok işe yarıyor, deneylerimle sabittir.
Tatil boyunca aşırı ekmek, pide, kek, kurabiye tüketmeyin.
Kırmızı eti öğlen yemeğinde yememeyi tercih edin. Akşam balık+salata ideal. Eğer akşam kırmızı et ve köfte yiyecekseniz az yiyin. Örneğin, her zaman 4-5 köfte yiyorsanız 3'te kalın. Akşam yemeğini erken yiyin. Bayram baklavasından iki dilim tadın. Sütlü, meyveli tatlılara, dondurma ve sorbelere yönelin. Çok hareket etmeye çalışın. Çünkü ne kadar dikkat ederseniz edin normalden fazla yiyeceksiniz. Yüzün, yürüyün, toplu spor saatlerine katılın. Ekstra kalorileri ancak böyle yakabilirsiniz. Yanınızda mutlaka spor ayakkabı götürün. Günde 30 dakika spor salonunda veya akşam dışarıda yürüyün. Bol su için. Gittiğiniz yer aşırı sıcak olabilir. Bu durumda içeceğiniz su miktarını artırın. Günde 2 kase yoğurt-cacık yiyin veya ayran için. Ayran-yoğurt aşırı sıcaklarda oluşan mineral kaybını yerine koymak için iyi seçenekler. Yüksek kalsiyum düzeyiyle krampları önlemeye de yardımcı olabilirler.
Hazımsızlık sorunları olabilir
Aşırı miktarda yemek, değişik ve yağlı yemeklerle birlikte şişkinlik, gaz ve hazımsızlıkla sık karşılaşılıyor. Bu sorunlarla karşılaşırsanız :
Hemen yemeyi azaltın.
Rezene , papatya ve nane çaylarından yararlanabilirsiniz. Bu çayların gaz ve şişkinliği giderici etkileri var.
Hareket edin.
Hafif bir Bayram tatlısı Limonlu dondurma
-300 ml krema
-2 limonun suyu ve kabuğunun rendesi
-1 çay kaşığı vanilya ekstresi ( veya toz)
-100 gram toz şeker
Hazırlanışı:
Krema ve şekeri birlikte kısık ateşte kaynama noktasına getirin. Bir iki fokurdatın.
Altını kapatıp içine limon suyu kabuğunun rendesi ve vanilya ekstresini karıştırıp silikon kaplara pay edin ve dondurun.
Sade olarak veya meyveyle birlikte ikram edin.