Bari ayranımıza sahip çıkalım!
.
Yoğurdu elimizden çoktan kaçırdık. ‘Şimdi bu da neyin nesi ‘diyeceksiniz! Vaktimin yarısı dünyanın diğer ülkelerinde geçiyor. Bizim güzelim yoğurduğumuz uzun süredir ‘ Yunan yoğurdu’ adı altında hem ABD’de, hem Avrupa’da raflarda. Bu kutuları gördüğüm zaman bir Türk olarak ne kadar üzüldüğümü ‘ Nasıl kaçırırız elimizden ‘diye söylendiğimi anlatamam! Üstelik ‘Yunan yoğurdu!’nun satışları tsunami gibi büyüyor. Bildiğiniz bizim tam yağlı, kıvamlı Türk yoğurdu. Gitti elden, tüh!
Tüm firmalar ‘Greek yoghurt’ üretme peşinde. Henüz ayranı bilmiyorlar. Eğer biz tanıtmazsak belki onu da kısa süre sonra ‘Sıvı Yunan yoğurdu’ diye raflarda görürüm. İşaretler gelmeye başladı bile! Bu yüzden bir an önce ayranımızla ilgli tanıtım kampanyaları, “‘Ayran Türklerin içeceğidir” algısını yerleştirmek gerekiyor. Hazır yoğurt-ayran demişken bu hafta size süt ürünleri hakkındaki son bilimsel araştırmalardan bir derleme sunayım:
Yoğurt yiyerek kilo verin
İspanya’da Navarra Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma dikkat çekici. Bulgaristan’daki obesite kongresinde de sunulmuş. Tam yağlı yoğurdun kilo vermeye yardımcı olabileceği bulunmuş. Araştırma için normal kilodaki 8 bin 516 erkek ve kadın iki yıl boyunca izlenmiş. Araştırma ekibinin başındaki Prof. Miguel Martinez-Gonzalez “Araştırma sonucu bizi de şaşırttı” diyor.
Az yağlı yoğurdun obesite çözümüne niçin yardımcı olmadığının henüz anlaşılamadığını belirtiyor ve ekliyor: “Yoğurttaki laktobasillus ve diğer iyi bakteriler şişmanlıkla da ilişkisi olan yangıyı azaltıyor, neden bu olabilir.”
Günde 1 kez 125 gram tam yağlı yoğurt yemenin obesite riskini yüzde 19 azaltttığını belirlemişler.
Araştırmacılar yoğurt severlerin çoğunun aynı zamanda Akdeniz tipi beslenen kişler olduğunu da saptamışlar. Yoğurt yemeyen veya Akdeniz tipi beslenmeyen insanların yüzde 36 daha fazla şişman olabileceği de gösterilmiş.
SONUÇ: Kilo vermek için ideali doğal yoğurt. Yoğurdu da içine alan Akdeniz tipi beslenme şekiyle daha rahat kilo verebilirsiniz.
Yararlı bakteriler kilo vermemize yardımcı
İrlanda Cork Koleji Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma ise bağırsağımızdaki bakteriler sayesinde kilo verebileceğimizi, kolesterolümüzü düşürebileceğimizi gösteriyor. Dr. Cormac Gahan ve Dr. Susan Joyce başkanlığındaki araştırmacılar bağırsaklarımızdaki bakterilerin kilomuz ve kolesterol seviyelerimiz üzerinde nasıl etkili olduğunu buldular. Araştırma grubu bağırsaklarda safra asitlerinin kimyasal yapısını değiştiren bir bakteriyel protein keşfettiler. Farelerde yapılan deneyde bağırsaklarda bu protein arttıkça farelerin kolesterol seviyesi azalmış ve kilo vermişler. Şimdi aynı deneyi insanlar üzerinde yürütüyorlar.
SONUÇ: Probiyotikler ileride kilo kontrolünde ve kilo vermede kullanılabilir.
Süt ürünleri tüketmek diyabetlilere iyi geliyor
Amerikalı araştırmacılar etlilerin süt ürünleri tüketmesi onlar için iyi mi, incelemişler. Bunun için kliniklerin 12 yıllık dökümlerine bakmışlar. Süt ürünleri tüketimi ve süt ürünlerinin içinde bulunan bileşenler kalsiyum, D vitamini, magnezyumun diyabet üzerindeki etkilerine de bakılmış. Diyabetin önlenmesinde genel olarak tavsiye edilen günde 3 porsiyon az yağlı süt ürünü tüketmenin tip 2 diyabete (erişkinlerde görülen şeker hastalığı) yakalanmayı önleyebileceği savı üzerinden yola çıkmışlar.
SONUÇ: Diyabeti önleme ve korumada az yağlı süt ürünleri tüketmenin yararlı olabileceği konusunda birleşiyorlar.
Kardiyovasküler sağlığa faydası
Lüksemburg’dan bir araştırma: Araştırmacılar kalp-damar hastalıkları ve süt ürünleri tüketimi üzerine çelişkili sonuçlardan yola çıkmışlar. Araştırmada süt ürünleri tüketiminin son zamanlarda Amerikan Kalp Vakfı’nın da açıkladığı gbi kardiyovasküler sağlıkla ilişkisi olup olmadığına bakmışlar. Lüksemburg’da 1352 kişinin verileri incelenmiş. Ayrıca bu kişilere ne kadar süt, peynir, yoğurt, tereyağı, dondurma, sütlü tatlı tükettikleri üzerine bir anket de uygulanmış. 7 önemli alana da bakılmış; sigara içiyorlar mı, vücut kitle indeksi,fiziksel aktivite, kolesterol seviyesi, tansiyon,açlık kan şekeri ve diyet. Araştırma sonucunda süt ürünleri tüketiminin kalp ve damar sağlığı için faydalı olduğu görülmüş. Kişi bol tam yağlı yoğurt, süt ve peynir tükettikçe kalp-damar sağlığının çok daha iyiye gittiği belirlenmiş. Haftada en az 5 kez bu ürünleri tüketenlerin tüketmeyenlere göre çok daha avantajlı olduğu gözlemlenmiş.
Tam yağlı süt ürünleri tüketenlerin aynı zamanda diğer sağlıklı davranış biçimlerine de (sigara içmemek, sağlıklı yiyecekleri tüketmek, normal bir kiloda olmak gibi) sahip olduğu görülmüş.
SONUÇ: Süt ürünleri kalp-damar sağlığımıza iyi geliyor.
Çikolatalı süt çıkartılırsa ne olur?
Çocuk olsam ‘hayııııır’ diye bağırırdım. Küçükken normal süt içmekte zorlanırdım çünkü, ama çikolatalı sütü bayıla bayıla içerdim. Hala çok severim.
Araştırma ABD’de yapılmış. Malum çocuklarda bile şişmanlık çok yaygın. Acaba normal sütün nerdeyse iki katı şeker içeren çikolatalı sütü kafeteryalardan kaldırsak ne olur diye bakmışlar. Süt satışları düşmüş! ABD’de okul kantinlerinde satılan sütlerin yüzde 70’i aromalı, en çok sevilen de çikolatalıymış. Araştırma Oregon’da 11 ilkokulda yapılmış. 1 yıl boyunca süt tüketimine, satışlara bakılmış. Genel olarak süt satışı yüzde 10 azalmış. Normal, beyaz süt satışı azıcık artmış, ama satılan sütlerin yüzde 30’unun çöpe gittiği belirlenmiş.
Yani çocuk sütü alıyor, ama içmiyor, gidip çöpe atıyor. Ayrıca çikolatalı süt kalkınca öğrencilerin bir kısmının okulda öğlen yemeği programına katılmadığı da kaydedilmiş.
Haftanın sözü: ‘İnek otu insanların yiyebileceği hale getiren bir makine!’ John Mc Nulty Amerikalı gazeteci (1895-1956)