Ana öğün sayısını ikiye indirsek obezite azalacak
Keyifle Ye...
Evet, aynen böyle düşünüyorum! Özellikle 40’lı yaşlardan sonra artık vücudun 3 ana öğün, 3 ara öğün yiyecek fazla geliyor. Bu yaşlardaki herkesin fazla kilolu veya şişman dolaşmasının nedenlerinden biri de bu! Türkiye İstatistik Kurumu’nun ülkemizde şişmanlıkla ilgili yaptığı araştırmanın sonuçları kısa süre önce açıklandı. Kadın ve erkeklerde toplumun yaklaşık yüzde 50’si fazla kilolu veya şişman!
Ana öğün sayısını ikiye indirmek günde en az 500 kalori tasarruf yapmanızı sağlıyor. Bunu haftaya vurun, 3500 kalori! Aya vurun, yıla vurun! Hafiflemek kaçınılmaz.
İşte elimdeki harika kitaptan (Dünden Bugüne Arıcılık) satırlar:
“İstanbul’da 1900’lere kadar günde 2 öğün yemek yeniyordu. Bir sabahla öğlen arasında, yani kuşluk vakti denilen , akşama kadar tok tutacak kuvvetli bir öğün , diğeri de ikindi namazından sonra yenilen akşam yemeğiydi.”
Gördüm ki; haftada 5 kez yürümeme, genelde hafif yememe rağmen, 3 öğün ve ara öğünleri yiyince yavaş yavaş kilo almaya devam ediyorum. Ben de akşam anne usulü yemeği kaldırdım.
Yani akşamları oturup da salçalı, yağlı, saatlerce kaynamış sebzeler yemiyorum. Akşam yemeğimi 17-18.00 arasına çektim. Ve yemekten çok yemekçik! haline getirdim. Çok hafifleştirdim, porsiyonlarımı küçülttüm. Belli bir kiloda kalmayı daha rahat başarabiliyorum artık. Üstelik çok sevdiğim ballı-tereyağlı cevizli ekmeklerimi, bayıldığım bitter çikolatamı da yemeye devam ederek...
10 kiloluk yağ yeleği giydim!
Londra’da beslenme alanındaki son yeniliklerle ilgili bir fuarda dolaşırken bu yeleğe takıldım. Kilo almanın ve vermenin ne demek olduğunu hissetmek için ideal! 10 kiloluk bir yağ yeleği bu!
Takıp çıkartınca 10 kilo verdiğinizde neler kazanabileceğinizi çok iyi fark ediyorsunuz!
Gözle görmek kadar etkili eğitim biçimi yok! Yine orada gördüm ki; tam yağlı sütle, light süt arasında ne kadar yağ farkı var ortada! Bir iri top dondurmadan ne kadar yağ giriyor vücuda görebiliyorsunuz... Dondurmayı severim ve yerim, ama bunu görünce ‘Daha da dikkatli olmalıyım’ diye düşünüyor insan.