Akdeniz diyeti kalp için ilaçlardan daha iyi
İtalya’da yedi yıl boyunca 1200 kalp hastası incelendi. Balık, taze sebze ve meyve ağırlıklı Akdeniz diyetiyle beslenenlerde ölüm riskinin yüzde 37 azaldığı tespit edildi...
Akdeniz diyeti ve yararları hakkında çok yazılıp çizildi. Bu beslenme biçiminin kilo vermeye, korumaya yardımcı olduğu, kronik hastalıklardan koruduğu, diyabeti önlediği, kanserden koruma sağladığını çoktandır biliyoruz. Ancak şimdiye kadar yapılan deneylerin veya araştırmaların çoğu sağlıklı kişiler üzerindeydi.
Peki eğer kişi kalp hastasıysa veya kalp krizi geçirdiyse, sonrasında Akdeniz diyetini benimser ve öyle beslenirse ne oluyor? İşte Roma’da geçtiğimiz günlerde yapılan Avrupa Kardiyoloji Topluluğu Konferansı’nda bu konu hakkındaki araştırma sunuldu. Araştırmaya göre Akdeniz diyeti erken ölümlerin önlenmesine statinlerden daha büyük çare sağlayabilir.
Kalp hastalarının genel yaşam süresine bakıldığında Akdeniz diyetinin erken ölümleri yüzde 37 oranında önlediği görüldü. Daha önceki araştırmalar sadece statin grubu ilaçları almanın yüzde 18 oranında azalttığını göstermişti.
Araştırmayı yapan kim?
İtalya Pozzili’deki IRCCS Neuromed Enstitüsü, Epidemiyoloji ve Önlem Bölümü. Prof. Giovanni de Gaetano liderliğindeki araştırmacıların bağımsız olduğu belirtiliyor.
Araştırmacılardan Dr. Marialaura Bonaccio: “Ölüm riskini en çok azaltanların daha çok sebze, meyve, balık,kuruyemiş ve tekli doymamış yağ; yani zeytinyağı tüketmek olduğunu gördük.” diyor.
Ölüm riski yüzde 37 azalmış!
Yedi yıl boyunca 1200 kalp hastası İtalyan incelenmiş. Denekler neler yediklerini not etmişler. Yedi yıl sonunda 208 kişi ölmüş. Akdeniz diyetiyle beslenenlerde ölüm oranının yüzdede 21 azaldığı saptanmış. Akdeniz diyetine sıkı bağlı kalanlarda ölüm riskinin %37 azaldığı bulunmuş.
Devlet ilaçla beraber sebze parasını da ödesin
Uzmanlar kalp hastalarının her ikisinden de yararlanarak daha çok fayda sağlayacağını düşünüyor. Örneğin, İngiltere’de 7 milyon kalp hastası var. Akdeniz diyeti o kadar iyi sonuç veriyor ki, devletin ücretsiz meyve sebze dağıtmasının halkın genel alışkanlıklarını değiştirmek için çok faydalı olabileceğini düşünüyorlar. Italyan Prof. Giovanni de Gaetano: “Akdeniz diyetiyle beslenenlerde herhangi bir nedenle ölümü bu diyeti benimsemeyenlere göre yüzde 37 daha az bulduk. Sigorta sistemleri ilacın parasını ödüyor ama sebzeyi ödemiyor. Devlet bu tip beslenmeye yardımcı olmak için sebzenin parasını da ödemeli” diyor.
Bol taze sebze tüketen uzun yaşıyor
Yaşam süresinin artmasında en büyük etken bol taze sebze tüketmek. Bunu yağlı balık, meyve ve zeytinyağında da bulunan tekli doymamış yağ tüketimi izliyor.
Çok güçlü antioksidanların etkisi
İşte araştırmacılar için bir sonraki adım bu. İngiliz uzmanlar bunu zeytinyağı, yağlı balık, sebze ve meyvelerin çok güçlü antioksidan etkilerine bağlıyorlar. İngiliz Kalp Vakfı’ndan Prof. Jeremy Pearson: “Kalp hastası olsanız bile Akdeniz diyetinin ölüm riskini azaltacağını bilmek güzel. Bu araştırmanın bize gösterdiği şu: Tedavi görüyor olsanız, kalp krizi geçirmiş olsanız bile Akdeniz tipi beslenirseniz çok daha fazla yarar sağlıyorsunuz.”
Statinler kötü kolestrol üretimini durduruyor
Kanda kötü kolesterol düzyini düşüren bir grup ilaca verilen ad. LDL ( isim low density lipoprotein’in ilk harflerinden geliyor) kolesterole kötü kolesterol diyoruz. Statinler kötü kolesterolün karaciğerde üretimini önlüyorlar. Kalp-damar hastalıkları dünyada ölüm nedenleri arasında birinci sırada.
Kalp-damar hastalıkları şunlar:
- Koroner kalp hastalığı
- Anjina
- Kalp krizi
- Felç
Kalp damar hastalığı riskini nasıl azaltabilirim?
- Sağlıklı beslenerek
- Düzenli egzersiz yaparak
- Kilomu koruyarak
- Alkol tüketimini azaltarak
- Sigarayı bırakarak
En çok görülen yan etkiler
- Sindirim sistemi sorunları (gaz , şişkinlik, kabızlık, diyare gibi)
- Baş ağrısı
- Burun akıntısı
- Burun tıkanıklığı
- İyi hissetmeme
- Burun kanaması
Tekli doymamış yağ ne demek?
Bu yağ asitleri doymuş veya doymamış diye sınıflandırılıyor. Tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlar hep doymamış yağ asitleridir. Yağların hepsi 3 birim yağ asiti ve 1 birim gliserolden oluşur ve bu bileşime trigliserit denir. Yağ çeşitleri arasındaki fark, değişik yağ asitlerinden oluşmasından kaynaklanır.
Doymamış yağlar sağlık için yararlı yağlardır ve ikiye ayrılırlar:
Tekli doymamış yağlar
- Zeytinyağı
- Avokado
- Fıstık
- Üzüm çekirdeği yağı
Çoklu doymamış yağlar
- Mısır  Ayçiçeği
- Soya  Susam
- Pamukçekirdeği
- Fındık
- Keten tohumu