Yılbaşı hediyesi için kitap önerileri
Rilke “İyi şiir vücut ısısını birkaç derece artıran ya da azaltan şiirdir” demiş
Ben bunu “İyi kitap” tanımı için de kullanırım. Ama bu tür kitapları tarif etmek öyle kolay değildir. Çünkü her türe ait olabildikleri gibi yazarlarını da popüler olup olmadıklarına göre de tanımlayamayız. Kimi şöhretlidir, kimini de küçük bir okur kitlesi bilir. Dahası bu tür kitapları, satış rakamları hiç açıklamaz. Ama bu kitaplar okunduğunda da okunurken de bir türlü akıldan çıkmaz. Çünkü bir şekilde hayatınızı etkilemiştir. Belki bir cümlesi, belki bir tasviri, belki bir kahramanı size yaşamınızı sorgulatır ya da hasıraltı ettiğiniz hayallerinizi günışığına çıkarır. İşte bu yüzden sevdiğiniz birine yeni yıl hediyesi olarak kitap almayı düşünüyorsanız, tercihiniz bu yönde olmalı, sabun köpüğü gibi geçici popüler kitaplardan yana değil.
KAFKA’NIN DÖNÜŞÜM’Ü CAMUS’NÜN YABANCI’SI
Mesela Kafka’nın “Dönüşüm”ü, Albert Camus’nün “Yabancı”sı, Marquez’in “Yüzyıllık Yalnızlık”ı, Saramago’nun “Ricardo Reis’in Öldüğü Yıl”ı, Steinbeck’in “Sardalye Sokağı”, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın “Huzur”u, Virginia Woolf’un “Kendine Ait Bir Oda”sı, Thomas Mann’ın “Büyülü Dağ”ı veya Patrick Süskind’in “Koku”su gibi... Tabii bunlar sadece benim tercihlerim... Bu yüzden üç yazara; Ahmet Ümit, Buket Uzuner ve Hamdi Koç’a sordum; “Siz olsanız, sevdiğiniz birinin hayatını etkilemek için hangi kitapları hediye ederdiniz” diye.
AHMET ÜMİT’İN SEÇİMİ LERMONTOV OLDU
Ahmet Ümit’in tercihi Lermontov’un “Zamanımızın Bir Kahramanı.” Kahramanı onu derinden etkilemiş. Tabii buna Lermontov’un kendisi de dahil. Çünkü Lermontov bir düello sonucu öldüğünde sadece 27 yaşındaydı, ama Rus edebiyatının önemli isimleri arasına girmişti. “Zamanımızın Bir Kahramanı” da onun en ünlü romanlarındandır. Roman iyi ya da kötü bir şekilde her şeyle yüzleşmeye hazır Paçorin’in hikayesini konu alır ve fonda -Ahmet Ümit’i de bu etkilemiş- “İnsan nasıl olmalıdır” sorusuna yanıt aranır.
BUKET UZUNER’İN TERCİHİ KADINLARDAN YANA
Buket Uzuner’in seçimi ise kadınlardan yana oldu. Bu yüzden Latife Tekin’in yeni romanı “Muinar”a vurgu yapıyor. Ardından da Everest Yayınları’nın “Unutulmayan Kadınlar” dizisinde yer alan biyografileri öneriyor. Anais Nin, Mata Hari, Frida Kahlo gibi tarihe geçen kadınları konu alan biyografiler bunlar. Uzuner neden bu kitapları tavsiye ettiğini şöyle anlatıyor: “Çünkü gençlerin pekçok şeyin tesadüf olmadığını, birçok şeyin başarılması için ne kadar çok uğraşıldığını görmelerini istiyorum.”
HAMDİ KOÇ’TAN İÇİ DIŞI GÜZEL KİTAPLAR
Hamdi Koç’un listesinin başında içi dışı güzel bir kitap var: “Jonathan Strange ve Bay Norrell.” Susanna Clarke’ın kaleme aldığı bu roman, “Yetişkinlerin Harry Potter’ı” olarak anılıyor. Çünkü roman iki büyücünün ilişkisini konu alıyor. Bu kitabı yılbaşı hediyesi olarak eşine alan Hamdi Koç’un diğer tavsiyesi ise Cortazar’ın “Seksek”i. 155 bölümden oluşan ve 56’sının yazar tarafından “okunması zorunlu olmayan bölümler” ilan edildiği bir romandır bu ve adı gibi bir seksek oyunu gibidir. Zaten kahramanı Oliveira da bir yerde hayatın da bir oyun olduğunu söyler.