www.vatankitap.com.tr tıklayın, okuyun!
Buket AŞÇI ile Kültür Turu
VatanKitap sekiz yıldır Türkiye kitap dünyasının vazgeçilmez bir unsuru. Yakında dokuzuncu yılımızı kutlayacağız.
Bu nedenle “geriye dönüp baktığımda” diye başlayan bir cümleyi kurmayı hak ettiğimi düşünüyorum ya da “hatırlıyorum da” diye başlayan...
Hatırlıyorum da, VatanKitap yayın hayatına başlamadan önce sadece iki kitap eki vardı ve “Biz de varız” diye yayına başladığımızda ilk söylenen söz şu olmuştu; “Tirajı yüksek,
ulusal bir gazetenin kitap eki tutmaz hatta hayatta kalamaz, yok olur.”
Ama şimdi dokuz yıl geride kalmak üzere... Dahası VatanKitap yayımlandıktan sonra öyle bir değişim rüzgarı yarattı ki, ardımızdan diğer gazeteler de “Demek ki olabiliyormuş” diyerek kitap eki yayımlamaya başladı. Yani bugün Türkiye’deki tüm gazetelerin hafta sonu eklerinin yanı sıra bir de kitap eki vermesinde, kitap eklerinin gazetelerin olmazsa
olmazları arasına girmesinde katkımız büyük.
Bu süre içinde neler yaptık? Her şeyden önce nitelikli bir kitap eki hedefledik. Bunu da VatanKitap’ın olağanüstü ve saygın yazar kadrosu, kitap sevgimiz ve bu sevgimizin her daim canlı bir dille ifade bulması ile sağladık. Çünkü biz kitap okurken hiç sıkılmayanlardandık. Zaten biliyorduk ki, kitap okuyanlar hiç sıkılmaz, aksine okumayanlar vakitlerini nasıl geçireceklerini bilmez, kös kös oturur.
Oysa bizler aşık olduğumuzda, acı çekerken, neşeliyken, yorgunken, yoğunken her daim okuyanlardandık. Tıpkı tüm kitap okurları gibi... Yani VatanKitap’ı yaparken biz kendimiz gibi davrandık ve böylece “Kitap okumak sıkıcı bir şeydir” önyargısını ters yüz ettik.
Ama lokomotif olmak büyük sorumluluk. Hiçbir zaman durmaya, “tamam artık bu iş oldu” demeye hakkınız yok. Hep yenilik düşünmeniz, daha çok kişiye ulaşmayı istemeniz gerekli. (Zaten aksi bir yapınız varsa lokomotif olamazsınız, olmuşsanız da sadece bir konjonktür sonucusunuzdur.)
Dünya ve elbette Türkiye baş döndürücü bir hızla değişiyor ve dönüşüyor. En çok da “bilgi” alanında. İnternet ile bilgi hızla yaygınlaşırken demokratikleşiyor da. Dijital dünya bize yeni bir dünya ve hayat tasviri sunuyor. Böylesi bir değişime VatanKitap olarak ayak uydurmamız dahası keşfedilmeyi bekleyen bu yeni toprakların ruhunu koklamamız, bu maceraya katılmamız elbette olmazdı. İşte bu nedenle birsüredir www.vatankitap.com.tr üzerinde çalışıyorduk. Hem www.gazetevatan.com üzerinden hem de kendi adresimiz üzerinden ulaşılacak bir kitap portalı bu. Aynı zamanda her ay sizlere ulaştırmaktan büyük keyif aldığımız, bir kitap eki olmanın ötesine geçerek dergi kimliği kazanan VatanKitap’ı okuyabileceğiniz dahası kitap okur ve yazarlarının buluşacağı bir platform da...
Amacımız ise belli Türkiye daha çok okusun. Bilgi yaygınlaşırken internetin aynı zamanda (ne yazık ki) bir “bilgi çöplüğüne” dönüşen özelliğini de dikkate alarak, doğru ve güvenilir bilginin adreslerinden olalım.
Böylece Pazartesi yayın hayatına başlayacak olan ve kısa süre içinde peş peşe yenilikler da yapacağımız web sitemizle artık hem kitap ekimize internet üzerinden ulaşacak, hem de gün geçtikçe dinamikleşen kitap dünyasına ilişkin en yeni bilgilere ulaşacak, hem de video ve galeri bölümlerimizle keyifleneceksiniz. Elbette yazarlarla sohbet imkanları bulacak, çeşitli anketlere katılacak, imzalı kitap kampanyaları ile sevdiğiniz yazarın imzalı bir eserini edinecek, yazarve sanatçıların hiç bilmediğiniz yönlerini keyfedeceksiniz. Artık online’nız!
Duygu Asena Roman
Ödülü Pelin Özer’in
Seçici Kurulu’nu Vuslat Doğan Sabancı’nın (Onursal Jüri Başkanı), Doğan Hızlan’ın, Buket Aşçı’nın, Turhan Günay’ın, Filiz Aygündüz’ün, Elçin Yahşi’nin, İhsan Yılmaz’ın, Cem Erciyes ve Sibel Oral’ın oluşturduğu Doğan Kitap’ın Duygu Asena’nın anısına saygı duruşu olarak düzenlediği Duygu Asena “Kadının Hâlâ Adı Yok” Roman Ödülü bu yol “17 Haziran” adlı romanıyla Pelin Özer’in oldu. Özer ödülü oybirliği ile aldı.