Kaldırımların altında kitaplar var
Türkiye’nin yüzde 68’i kitap okurken yüzde 55’lik oranla kadınlar erkeklere göre daha önde. Marmara Bölgesi ise birinci sırada.
Ahmet Ümit’n yeni romanı “Elveda Güzel Vatanım”ın 250 bin adetlik ilk baskısının çıkar çıkmaz 240 bin satması pek çok kişi ve kurumu adeta şaşkına çevirdi. Kitabın bir hafta içinde 50 binlik ikinci baskısının yapılacak olması ve toplamda 700 bin civarı bir satış potansiyeli taşımasına ise, tüm verilere rağmen, inanamayan çok.
Evet, Türkiye’de bir şeyler siyasi ve kültürel düzlemde ters gidiyor. Hem de çok. Ama tüm bunlara rağmen, “kaldırımların altında sahil” olduğu gerçeği gibi çok güçlü bir dip dalga da yüzeye çıkmak istiyor. Ancak yıllardır kullandığı gözlüklerini değiştirmeyi unutmuş entelektüeller ve bazı kanaat önderleri de dahil olmak üzere, birçok kişi ve kurum ısrarla bunu kabul etmiyor ya da etmek istemiyor. Bu köşede birçok defa yazdığım gibi tekrar yazıyorum. Kusura bakmayın ama Türkiye’de kitap satıyor ve okunuyor! Hem de sizin tahmininizden de fazla. Bu konuda daha önce Yayıncılar Birliği başta olmak üzere birçok kurumun araştırmaları olmuş ve sonuç hep bunu göstermişti. Ama bunu, ne zaman dile getirsem de sözlerimde bir bit yeniği, yanılgı aranmıştı. Bakalım bu sefer ne yorum yapılacak merak ediyorum.
Bu kez araştırmayı Libronet Bilgi ve Teknoloji Hizmetleri, Artı Araştırma Şirketi'ne yaptırmış. "Türkiye’de kitap okuma alışkanlıkları"nı ölçmek amacıyla Türkiye genelinde kentsel alanlarda 18-65 yaş aralığında yapılan araştırmaya göre, Türkiye’nin yüzde 68'i kitap okuyor! En çok okuyanlar ise; kadınlar, evliler ve çekirdek aileler. Diğer verilerden bazıları ise şöyle:
-Yüzde 55'lik oranla kadınlar daha çok kitap okuyor.
-Katılımcılar arasında en yoğun okuyan (yüzde 61) yaş grubu: 18-45.
-Kitap okuyanların yüzde 51'i gazete, yüzde 80’i ise dergi okumuyor.
-Kitap okumayanların yüzde 32’si "vakitsizlik" nedeniyle, diğerleri de "alışkanlığının olmaması" ve "sevmediği” için okumadığını ifade ediyor.
-7 bölge üzerinde yapılan araştırmaya göre çok okuyan Marmara, en az okuyan ise Akdeniz Bölgesi. Onu Ege ve Karadeniz izliyor.
-Kitap okuyanların yüzde 35'i yılda 12 adetin üzerinde kitap okuyor. Yarısı ise daha fazla okuması gerektiğini “iş yoğunluğu” yüzünden okuyamadığını ifade ediyor.
-Katılımcıların okumak istemesinin en önemli sebebi ise "kendini geliştirmek."
-Okurlardan yarıdan fazlası hem yerli hem yabancı yazar okurken sadece yerli yazar tercih eden okur 1/3'lük bir kesim.