Hikayeni anlat...
.
Herkesin bir hikayesi vardır ama bazılarının hikayeleri ilham verir. Bu yüzden bence herkes bir an durup kendine şu soruyu sormalı; "Benim hikayem ne?" Mesela yeni biriyle tanıştığınızda onlara ne anlatırsınız; sorunlar yığını mı, tekneninizin boyunu mu, geçen yıl yaptığınız tatili mi, kavuştuğunuz hayallerinizi, gelecek planlarınızı mı?
Ben kavuşulan hayalleri dinlemeyi severim. Ama bundan kastım X şirketinin CEO'su olan birinin ulaştığı cirolar değildir. Çünkü o kişisel değil bir ekip, kurum ve marka başarısıdır. Ben kişisel hikayeleri dinlemeyi severim.
Bu nedenle TED konuşmalarının hayranlarından biri de benim. Biliyorsunuz, Bill Clinton, Bill Gates, Jane Goodall, Frank Gehry, Paul Simon, Sir Richard Branson, Philippe Starck, Alain de Botton, Elif Şafak gibi isimlerin "hikayelerini" anlattığı konuşmalar bunlar. Ama hiçbiri bir kurumun lideri ya da parçası olarak değil kendi hikayeleri ile var oldukları... Olabildikleri. Üstelik konuşmacılar her zaman "tam anlamıyla ünlü" olmayan kişiler, bilim insanları, yaratıcılar, sanatçılar da olabiliyor burada. Ama dinleyenler, katılımcılar bilir ki, TED bu kişileri konuşmacı olarak seçmişse, o kişinin muhakkak bize anlatacağı bir hikayesi dahası geleceğe dair gerçekleşmekte olan bir planı ve başarısı vardır. Bu yüzden de geleceğimizi şekillendiren üç alanın yani teknoloji, eğlence ve tasarımın ilk harflerinden oluşur TED ve bu konuşmalar, etkinlikleri izlemek için gelen katılımcılar için şu anlama gelir: Az sonra "En iyi beyin SPA'sına" ya da "gelecek gezisine" tanık olacağım.
‘KRİTİK KAVŞAKLAR’ YILI
TEDx ise TED'in bağımsız organize edilen etkinlikleri olarak tanımlanır. Zaten adındaki X de "bağımsız organize edilen" anlamına gelen "paylaşmaya değer fikirler"i simgeler. Bazen iyi şeyler için büyük bir değişim gerekir. Tıpkı derisini yenilemek ve tazelenmek isteyen yılanın gömlek değiştirmesi gibi... Bu yüzden Tedx'in "Reset" felsefesi var; yani zihinleri sıfırlama! Nitekim bazen sırf bir şeye takılıp kaldığımız için sayısız seçeneği kaçırır ve bir türlü çözüme ulaşamayız.
İşte, TEDx bu nedenle, "Sonsuz olasılıklar için zihinlerimizi yeniden ayarlamak" gerek demiş ve bu yıl ki temasını "Kritik Kavşaklar" olarak belirlemiş. Açıkçası heyecan ve ilham verici bir tema, şimdiden konuşmaları dinlemek için sabırsızlanıyorum.
Şimdi burada küçük bir reklam yapmama izin verin. TEDx'in bu yılki sürpriz kritik kavşaklarından, konuşmacılarından biri de benim. Kendi kırılmamı, o kırılmayı bir kavşağa dönüştürmemin hikayesini anlatacağım. Bu noktada benim hikayem dahil pek çok kişinin hikayesini keşfeden, bu hikayelerin başkalarına ilham vermesine aracı olan aslında böylece yeni hikayelerin yazılmasını sağlayan TEDx Küratörü Ali Üstündağ'ın tanıdığım en büyük yazarlardan olduğunu söylemek isterim. Gerçi o ısrarla "Ben yazar değilim, hikaye koleksiyoneriyim" diyor. Ama ben de elbet bir gün her koleksiyoner gibi o da kataloğunu yazmak isteyecektir, diye umut ediyorum.
Not: 12-13 Nisan'da Maslak TİM Show Center’da görüşmek üzere...