Hem küçüklere hem büyüklere...
Bu hafta çocuklar ve büyükler için birbirinden sürükleyici kitaplar karşınızda
Büyükler, İpek Çalışlar’ın titiz çalışması sonucu ortaya çıkan Halide Edib romanını elinizden bırakamayacak... Minikler için ise birbirinden eğlenceli altı önerim var.
Kabına ve kalıplara sığmayan bir kadın: Halide
İpek Çalışlar’ın “Halide Edib, Biyografisine Sığmayan Kadın” kitabını günlerdir elimden düşüremiyorum...
Ama söze herkes gibi, “Ben onu Sultanahmet Meydanı’ndaki konuşmasından tanırdım, yuvarlak küçük gözlükleriyle” diye başlamayacağım... Ve yine herkes gibi, “Kitabın her sayfasında okuduğum Halide Edib’in benim bildiğim Halide Edib’den çok farklı olduğunu görüp şaşırıp kaldım” da demeyeceğim.
Çünkü onbaşı Halide olarak cepheye katıldığında bile tırnakları manikürlü olan bu kadın benim idolümdür. Ben feminizm kelimesinin ne olduğunu daha doğru dürüst öğrenmemiş bir ortaokul öğrencisiyken tanışmıştım onunla... Romanları başucumdaydı. “Handan” romanının kapağı, (inci bir kolyeyi boynuna götürüp bakan bir kadının arkadan görüntüsü vardı) ilk resmini kopyaladığım kitap kapağıydı. “Sinekli Bakkal” yıl sonu Türkçe ödevimdi... Romanı satır satır okumuş, altlarını çizmiş, özetini haftalık harçlığımla aldığım güzel bir dolmakalemle hatasız ve güzel bir el yazısıyla yazmış (bir daha o kadar güzel yazamadım) tartışma bölümünde de romanla ilgili yorumda bulunmuştum. Romanı o kadar sevmiş, yapmış olduğum çalışmayla o kadar övünüyordum ki, ödevi normal A4 kağıtlara yazmaya elim varamamıştı. Her şeyini bir kitap gibi tasarlamıştım... Ve elbette kapak resmi ve tasarımı da bana aitti. (Ama kapak resmi olarak ne yaptığımı yazmayacağım çünkü o kadar basit ve kötü bir resim yapmışım ki, utancımdan size anlatamam...)
Bu yüzden günlerdir İpek Çalışlar’ın titiz bir çalışmanın ürünü olduğu her satırından belli olan kitabını elimden bırakamıyorum. Çünkü bu kitap, bana bir kez daha, bir rol modelin, küçük bir kızın hayatını nasıl bir anda değiştirebileceğini tekrar hatırlatıyor. Onun ev ve gündelik işlerle uğraşmayıp bu zamanı yazarak ve okuyarak değerlendirmek istemesi gibi... (Bunu küçük bir kızken de biliyordum, nereden öğrenmişsem.) İşte bunlar benim belki de “özgür kadın” amacımın ilk ipuçları olmuştu.
Gerçi bu kadar sevdiğim kadın, tarih derslerinde küçümsenirdi. Çünkü o bir mandacıydı, tam bağımsızlığa inanmıyordu vs... Şimdi onun gerçekten mandacı olup olmadığı sorularına Çalışlar’ın kitabı ile yanıt bulacağız. Ama ne olur, bu özel kadının hayatını, duruşunu sadece bu tartışma ile sınırlı tutmayalım. Ya da Atatürk’e aşık mıydı, değil miydi gibi sorularla...
Çünkü Halide Edib, Türkiye’deki kadınlara, özellikle feminizm kelimesini naftalinlemeden çeyiz sandıklarına kaldırdığımız bu günlerde çok şey anlatacak...
Mesela 17 yaşındayken bir matematik dehası olan ilk kocasına aşık olup evlenmesi, ancak üzerine ikinci bir eşin geleceğini öğrenince bir çırpıda boşanması, ikinci eşi Adnan Adıvar’la babası Suriye’de olduğundan vekaletle evlenmesi ya da “Kadınlar dahil herkese eşit oy hakkı tanınmalı” demesi gibi... Bu nedenle İpek Çalışlar’a kabına ve kalıplara sığmayan bu özel kadının, son derece zorlu biyografisini titiz bir araştırmanın sonucunda ilmek ilmek dokuyarak yazdığı ve bize kazandırdığı için çok teşekkür ederim...
Not: Halide Edip biyografisi ile ilgili olarak VatanKitap’ın 19 Mayıs sayısında da kapsamlı bir yazı yer alacak...
Sadece kızlar için...
Kız Çocuklarına Resimli Öyküler/ Bilge Kültür Sanat
Sadece kızlar için hazırlanan bir maceraya ne dersiniz? Mesela küçük deniz kızıyla okyanusun derinliklerine dalmaya var mısınız? Peki ya on iki dansçı prensesle sabahlara kadar dans etmeye? Perili kanyona gidip kaba sakalın hayaletiyle karşılaşmaya cesaretiniz var mı peki? Prenseslerden deniz kızlarına, kötü cadılardan sevimli bebeklere kadar birbirinden ilginç onlarca kahramanın eğlenceli öyküleriyle dolu bu kitapla maceradan maceraya koşmaya hazır olun!
Bu kitap da erkeklere özel
Erkek Çocuklarına Resimli Öyküler/ Bilge Kültür Sanat
Kızların macerası olur da erkeklerin olmaz mı? Onlar da uzak denizlere yelken açıyor. Veya korkunç devlerle savaşıp güzeller güzeli prensesi kurtarıyorlar. Hatta perili köşkte bir gece geçirip define adasındaki korsanlarla karşılaşıyorlar? Bu nedenle siz erkek okurlar, cesur şövalyelerden paslı robotlara; acemi hortlaklardan aç gözlü ejderhalara kadar birbirinden ilginç onlarca kahramanın eğlenceli öyküleriyle dolu bu kitapla maceradan maceraya koşmaya hazır olun!
Kuyudaki eğlenceli serüven
Yaramazlar Kuyusu/ Abbas Cılga/ Özyürek Yayınevi
Noyan, okula yeni başlayan ama okuldan sıkılan, okumayı sevmeyen bir çocuk. Bu yüzden de “Yaramazlar Kuyusu”na düşüyor. Ama korkmayın çünkü onu orada binbir serüven bekliyor. Mesela bir Peri Abla geliyor ve onu tanınmış masal ve öykü kahramanlarının dünyasına götürüyor. Kimlere mi? Keloğlan, Nasrettin Hoca, Ali Baba ve Kırk Haramiler, Denizci Sinbad, Boğaç Han, Don Kişot, Pinokyo... Bu maceralar sırasında yaramaz fakat iyi kalpli bir çocuk olan Noyan, zorda kalanlara üzülürken iyi olanlarla da seviniyor.
Macera tüm hızıyla devam ediyor
Nehirde Macera/ Enid Blyton/ Artemis Yayınları
Enid Blyton’un sevilen macera dizisi son sürat devam ediyor. Kahramanlarımız Philip, Dinah, Lucy-Ann ve Jack bu kez tarihi çöllere yapılacak bir tekne yolculuğuna çıkıyorlar. Tabii her yolculukları gibi bu da macera ve tehlikelerle dolu. Bill ortadan kayboluyor... Sonra kahramanlarımız ve papağan Kiki, 7 bin yıldır hiç kimsenin ayak basmadığı gizemli bir tapınakta sıkışıp kalıyor. Hem de Raya Uma denilen bin bir suratlı şeytan da peşlerindeyken...
Bu öyküler yepyeni
Pıtırcık Bilinmeyen Öyküleri/ Goscinny/ Can Çocuk
Bu kitaptaki Pıtırcık öykülerini daha önce duymadınız. Mesela Gümüş’ün dolmakalemiyle maç yaptığını, evin bahçesinde korsancılık oynadığını, Bay Sivrikulak’ın artık bir yönetmen olduğunu, petank oyununun nasıl oynandığını ve Pıtırcık’ın anneannesine giden sürpriz konuğu... Elbette bu öyküleri bilmiyorsunuz çünkü ilk kez okuyacaksınız. 15 Pıtırcık öyküsünün olduğu bu kitap yeni olsa da bazı şeyler neyse ki hiç değişmiyor: Yaşasın Pıtırcık!
Film tadında bir polisiye
Şimugula/ Sevgi Saygı/ Günışığı Kitaplığı
İlk çocuk kitabı “Babam Nereye Gitti?” çok sevilen Sevgi Saygı, kaleme aldığı ikinci çocuk romanında, okurlarını yine mizahla karışık bir maceraya sürüklüyor. Kitabın kahramanı Levent’in başına gelenler, duygu dünyası, ailesiyle yaşadığı iletişimsizlik ve arkadaşı İzi’yle paylaştıkları, her çocuğun yaşamından kesitler sunuyor. Saygı kitabında, okuru gülümseten diyalogları, polisiye tadında kurgusu ve dinmeyen temposuyla çocukları film tadında bir öyküyle buluşturuyor.