Halil İnalcık'ın Twitter hesabı
.
“Hocaların Hocası” Halil İnalcık adına açılan Twitter hesabı, 100 yıllık çınarın kitaplarından alıntılar ve düşünceler paylaşarak ufkumuzu genişletecek...
Bazı şahsiyetleri anlatmak için sadece unvanlarını kullanmak yetmez.
Halil İnalcık gibi.
Zira dünyada milyonlarca tarihçi ve profesör varken onun adının başına "profesör ve tarihçi" kelimelerini eklesek ne olur, eklemesek ne! Bence, öğrencilerinden biri İlber Ortaylı gibi olağanüstü bir tarihçi ve entelektüel iken "hocaların hocası" tabirini kullanmak da onu tanımlamak için yetersiz kalır.
Biyografisini yazalım desek, ne bu köşenin alanı yeter, ne de sayfa.
Özetle; o, dünya tarihinin en büyük tarihçilerinden, bilim insanlarından, entelektüellerindendir. Tane tane söylemek gerekirse "Dünya birinci liginin en büyük yıldızlardındır."
Dahidir. Müthiş bir hafıza ile analiz gücüdür ve 100 yaşında bile durmayan bir çalışma azmi ve tutkunun bedene gelmiş halidir.
Halil İnalcık bugüne kadar 70’ten fazla kitap yazdı...
Ve tarihçi olmasına rağmen asla geçmişe takılıp kalmayan "zamanın ruhunu kavrayan" yenilikçi bir zihindir.
Nitekim bu hafta, 1 Mayıs'ta twitter'da adına hesap açılması twitter kullanıcılarını hiç şaşırtmadı. Çünkü Halil İnalcık dostlarının daha önce facebook'tan açtığı hesaptan bilindiği üzere, Hoca sosyal medyaya karşı hiç ilgisiz değildi.
Hatta zaman zaman kendisine tarihle ilgili atılan tweet'ler okunduğunda kötü ve yanlış bilgi içerenlere çok kızdığı, zeki espriler içerenlere de kahkahalarla güldüğünü, "Bunlar Nasrettin Noca'nın torunları" diye bilgece bir yorum yaptığını da biliyoruz.
Yine de hiçbirimiz onun bi'fiil bilgisayar başına geçip tweet atmasını beklemedik. Ama içten içe, onun adının ve bilgisinin twiter aleminde de yaşamasını istedik. Bir resmi hesabının olmamasını ve bunun sahte hesapların önüne geçmemesinin eksikliğini duyduk. Ama en çok da varlığını hissetmek istedik.
Neyse ki, İnalcık dostları onun adına hesap açarak (@inalcikhoca) bu eksiği kapattı, nitekim bir hafta bile dolmadan hocanın takipçi sayısı 32 bini geçti. Hocanın kitaplarından alıntıların ve düşüncelerinin paylaşılacağı bu hesap, elbette polemikçi bir yaklaşım içermeyecek. Tıpkı hocanın çizgisi gibi.
Özetle Halil Hoca hepimize bir kez daha büyük bir ders vererek, "bugünün" önemini ve kıymetini anlatmış oldu. Tıpkı "Tarihçilerin Kutbu, Halil İnalcık Kitabı"nın yazarı Emine Çaykara'nın biyografisinde dediği gibi: "Halil İnalcık, hep bugünde yaşar. Çocuk ruhu vardır, anı yaşar."
İnalcık Hoca'nın tweet'lerinden bazıları:
- İyi tarihçi olmak için üç Batı dilini, Arapça, Farsça, Osmanlıca'yı ileri seviyede bilmek gerekir. Yoksa Avrupalı tarihçilerle boy ölçüşemez.
- Zaman ve mekân içinde toplumun hayatına tarih denir. Bunun için bir tarihçi sosyoloji, ekonomi, kültür, coğrafya, her şeyi bilmeli.