Gelecek alt yapıdan yükselir
.
Eczacıbaşı Topluluğu’nun “Hijyen Projesi”, Yatılı Bölge Ortaokulları’nın fiziksel koşullarını iyileştiriyor...
Sosyal sorumluluk projeleri ile şirketler hem bir sorunun çözümüne katkıda bulunmak, hem de şirketlerinin marka değerini yükseltmek isterler. Bu yüzden proje ne kadar “yaygın” ya da “dikkat çekici” olursa o kadar marka değeri yükselir.
Ancak tam da bu yüzden, alt-yapı gerektiren pek çok proje destekten yoksun kalabiliyor. Zira alt-yapı yatırımları, herkesin üzerine konuştuğu, reklamı yapılabilen yatırımlar değildir. Malum, bir şehrin kanalizasyonunda sorun yaşanırsa herkes isyan eder, ama sorunun çözümüyle ilgili kimse yorum yapmaz. Fakat bir şehir meydanında kötü bir ses düzeni ile verilen “ücretsiz konser”den övgüyle bahsedilir.
Oysa hepimiz biliriz ki, o kanalizasyon sorunu çözülmezse kimse ne konser verebilir, ne de konsere gidilir. Bu yüzden, alt-yapıya yönelik sosyal projeler benim için çok daha önemli ve kıymetlidir. Tıpkı Eczacıbaşı Topluluğu’nun Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) işbirliğiyle yürüttüğü “Hijyen Projesi” gibi. Yatılı Bölge Ortaokulları’nın (YBO) fiziksel koşullarını iyileştirmek amacıyla yürütülen ve çok sayıda uluslararası ödüle layık görülen Eczacıbaşı Hijyen Projesi, çocuk sağlığını gözeten ve hijyen eğitimi veren bir proje. Bu amaçla yatılı devlet okullarının tesisatlarının, yemekhanelerinin, tuvaletlerinin yenilenmesinin, bakım ve onarımının yapıldığı projede ayrıca çocuklara hijyen eğitimi de veriliyor ki, bu çok önemli.
2020 hedefi 60 okul
İşte bu proje kapsamında son olarak, Sinop Boyabat Yaşar Topçu YBO yenilendi. MEB’nın tesisat altyapısını onardığı okulun, derslik ve pansiyon bölümlerindeki temizlik alanları ile yemekhaneyi kapsayan toplam 1.215 m2’lik alan, VitrA ve Artema ürünleriyle yenilendi.
Selpak, tüm öğrencilere kişisel hijyen ve tuvalet eğitimi verdi, okuldaki tuvalet ve banyolar için temizlik kağıdı desteğinde bulundu. Ayrıca Eczacıbaşı Topluluk çalışanlarından oluşan Eczacıbaşı Gönüllüleri de okula bir müzik odası armağan etti.
2020 yılına kadar toplam 60 Yatılı Bölge Okulu’nun yenilenmesinin planlandığı projeyle ilgili olarak Faruk Eczacıbaşı’nın görüşleri ise şöyle: “Türkiye olarak, eğer global trendlere ayak uydurmak ve orta gelir tuzağına düşmeden büyümek istiyorsak, her şeyden önce insan kaynağımıza yatırım yapmalıyız. Başka bir deyişle, çocuklarımıza. Bunu yaparken de, özellikle bölgesel fırsat eşitsizliklerinin azaltılmasına katkı sağlamalıyız. Eczacıbaşı Hijyen Projesi’ni tam da bu amaçlarla, 2007 yılında Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ile başlattık. 2010 yılından itibaren de Milli Eğitim Bakanlığımızın desteğiyle yürütüyoruz. İstiyoruz ki, çocuklarımız başka dertleri olmadan, çocukluklarının keyfini çıkararak büyüyebilsin; eğitimlerine, bilime, spora, sanata odaklanabilsin.”
Faruk Eczacıbaşı proje ile 2020 yılına kadar 60 YBO’nun yenilenmesini hedefledi