Bir romanın kahramanı olmak ister misiniz?
Aslında birer kapıdır kitap kapakları; başka dünyalara açılan. Okur, bu kapıdan girer ve satır aralarında dolaşır; kimi yeni yollar keşfeder kimi de -tabii şanslıysa- kaybolur!
Peki, bir romanın gerçekten kapısı olsaydı ve içine girebilseydiniz... Olayların geçtiği yerlerde dolaşıp, olup bitene tanıklık edebilseydiniz... Dahası bu büyülü yolculukta size romanın yazarı eşlik etseydi... O kapıdan girer miydiniz?
İşte yarın, ilki gerçekleşecek olan “Bir romanın turu” bu sorular üzerinden yükseldi.
Her ay farklı bir yazarın romanlarındaki mekanları okurlarına gezdireceği bu turların ilkinde yola Ahmet Ümit’le çıkılıyor. Ahmet Ümit, İstanbul’un ama özellikle Tarihi Yarımada’nın başlı başına bir roman kahramanı olarak yükseldiği yeni romanı “İstanbul Hatırası”nın satırlarını okurları ile arşınlayacak. Onlarla romanda geçen mahalleri, sokakları, binaları, tarihi eserleri gezecek. Her bir mekanın tarihini anlatırken aynı zamanda bu mekanın romanına nasıl dahil olduğunu, kendi iç dünyasındaki yansımalarını anlatacak. Ve günün sonunda da okurlarıyla Başkomser Nevzat ile Evgenia’nın aşklarına tanıklık eden meyhanede (Despina) tıpkı kahramanları gibi “şerefe” diyecek.
Peki bu güzel turun arkasında kimler var?
Birkaç gündür e-postalarıma ve facebook profilime bu sorular geliyor. Projenin konsept ve danışmanlığı bana ait. Düzenleyen Antonina Turizm. Bu tür turlar, onların da uzun yıllardır biraz daha farklı olarak aklındaymış. Bir araya geldik ve kolları sıvadık. Sonra, “Ne gerekiyorsa” diyerek projeye destek veren Everest Yayınları da var... Ve elbette Ahmet Ümit’in “İşin içinde Buket varsa, ben de varım” sözleri...
Şimdi bir şeyler değişiyor
“İyi güzel de, bu turun anlamı ne? Neden böyle bir şey yapıyorsunuz? Bir yayınevi, bir yazar, bir gazeteci, bir turizm şirketi niye bir araya gelir” diyen çok... O yüzden onların da merakını
giderelim...
Aslında bunun pek çok yanıtı var. Benimkine gelince... Daha okumayı bile öğrenmeden kitap taşımayı marifet bilen, mesleğinin önemli bölümünde kitap kolileri bantlayan, kitapçı vitrinlerine döner vitrinine bakar gibi bakan biri olarak hep iddia ettim: Bu ülke kitap okur, yeter ki doğru yöntem belirlensin! Bence öncelikle, kitapları hayatın içine sokmamız gerek. Onların dünyamızı daraltan değil genişleten varlıklar olduğunu anlatmamız... Çünkü bu ülke yıllarca yazarlarını, şairlerini hapse atmayı marifet saydı.
Yayıncılar da ciltleri dökülen, anlaşılmaz çevirileri ve dizgi hataları olan kitapları basmayı marifet... Ama şimdi bir şeyler değişiyor. Kitaplar artık hak ettikleri muameleyi görüyor. Her türden kitap basılıyor. Polisiye artık “kötü edebiyat” değil, çizgi romanlar hak ettiği saygıyı kazandı, anadilinden çevirilerin tadına doyulmuyor...
İşte böyle bir ortamda “Kitap okumak tekrar özenilen” bir eyleme dönüşebilir. Ama bunun için kitapları her alanda hayatımıza sokmamız gerek. İşte bu turların amacı da... Yazarlar ve kitaplar toplumda bir adım daha öne çıksın! Ve okurlara “edebi bir gün” hatıra kalsın!
Tabii birileri “Bu turu bildiğimiz kültür turlarından ayıran ne?” diye de sorabilir: “Sadece bir yazar tarafından gezdirilmesi mi?” diye.
Hayır. Kültür turlarında bildiğiniz üzere, alanında uzman, kokartlı bir rehber (yasal zorunluluğa uyarak bizim turumuzda da bulunacak) size o şehrin tarihi eserlerini, müzelerini gezdirir. Ama burada biz sadece bir şehri, bir bölgeyi değil bir romanı gezeceğiz. Mesela Ahmet Ümit bize Çemberlitaş’ı anlatırken romanına bu eserin neden girdiğini de onun kendi hayatındaki yerini ve bu bölümü nasıl yazdığını da anlatacak. Böylece tura katılanlar hem bir romanı, hem onun yazılış sürecini hem de şehri aynı anda yaşayacak. Düşünüyorum da; bundan daha postmodern bir eylem, inanın aklıma gelmiyor. Ya sizin?
(Rezervasyon için: Antonina Turizm 0212 292 28 74 75 /0555 760 06 80)
4 Temmuz’da gerçekleşecek turun programı şöyle:
15.00- Taksim AKM önünde buluşma ve hareket
15.00-20.00-Ahmet Ümit’in anlatımları ile İstanbul Hatırası romanının izleri sürülecek.
20.30- Roman kahramanının aşkla yemek yediği mekanda akşam yemeğinde buluşma.