Şampiy10
Magazin
Gündem

TEOG ile ilgili tavsiye ve uyarılar

Uzmanlara danışarak TEOG Sınavı’na girecek öğrencilere yardımcı olacak ipuçlarını derledim.

ABONE OL
Vatan Haber

Yıllardır öğrencilerin girdiği tüm sınavlarla ilgili uyarıları, sorunları, sistem bozukluklarını dile getirmeye çalışıyorum. Ve sonunda, çok uzak gibi gelen burnumun dibinde bitti ve sıra benim kızıma geldi. "TEOG" sınavı, bu hafta çarşamba ve perşembe günleri yapılacak. "Bu yılki ismiyle" dedim, çünkü genelde iki yılda bir liseye yerleşme sınavının ismi ve şekli değişiyor. Değişmeyen ise henüz 13 yaşındaki çocukların boyundan büyük bir stres altında ecel terleri döküyor oluşu. Bu sene yaklaşık 1,5 milyon öğrenci girecek sınava. Bu çocukların çekirdek ailelerine yakın çevreleri de eklendi mi basit bir hesapla 20 milyon kişiyi ilgilendiriyor bu sınav. Ardından bir bu kadar Üniversite öğrencisi çevresi yetmedi KPSS'si, kısaca memleketin yarısı sınavlarla sürekli haşır neşir. Bir de her yıl iptal edilen sorular, şaibeli durumlar derken hepten içinden çıkılmaz bir düğüm atıyor çocuklara ve gençlere bu sınav sistemi. Üstelik her yıl da şekli, katsayısı, kanunu- kuralı değişiyor. Öğrenciler de veliler de neyi tâkip edeceğini şaşırıyor. Örneğin; liseler için, geçen yıl hangi okulun ne şartlarda öğrenci alacağını ezbere biliyoruz ama üç gün sonraki sınavın yabancı özel okullarca nasıl değerlendirileceğine yönelik bilgi ancak Haziran ayında elimizde olur. Ne tahmin yürütmek ne hedef belirlemek mümkün değil yani. Evet, üç gün sonraki sınavda, 1,5 milyon öğrencinin içinde benim kızım da var. Ama sakın kimse "kızı sınava giriyor da şimdi yazıyor" demesin. Merak eden, önceki yıllardaki yazılarımı da okuyabilir ve takıntılı bir şekilde ülkedeki eğitim ve sınav sistemini takip ettiğimi görebilir. Bu yüzden de çok mütevazi olamam çünkü gerçekten o kadar çok mesai veriyorum ki yıllardır, uzmanlaşmaya başlıyorum. Okurlardan gelen istek üzerine, uzmanlara danışarak çocuklara yardımcı olacak ipuçları derledim. Tüm çocuklarımız için adil bir sınav dilerim.

Çocuklarınıza eksiklerini söylemeyin, gayretini takdir edin

- Sınav haftası ve günleri her günkü olağan rutininde davranın. Evde her zamanki yemeklerii yenmesine özen gösterin. Baklagil, sebze ve süte ağırlık verin. Her zamankinden daha erken ya da geç yatırmayın. Sınav sabahı "aman kafası çalışsın" diye fazla yedirmeye kalkmayon. Dışardan yemek yedirip, sağlığının bozulması riskini almayın. Sınav günü, asker uğurlar gibi sınava yollamayın. Her zaman nasıl gidiyorsa öyle gitmesini sağlayın. Kapı önünde bekleyeceğinizi söyleyerek strese sokmayın.

- Fazla koruyucu olmayın. Günlük hayatın devam etmesini sağlayın. Cam fanus içine koymuş gibi, "aman ders çalışsın da" diyerek ona ait sorumlulukların tümünü üzerinize almaya kalkmayın.

- Sınav stresini bahane edip, bağırıp çağırmasına ve agresif davranmasına müsaade etmeyin.

- Sürekli sorgulayıcı ve yargılayıcı olmayın. Önce çocuğunuza "nasılsın" diye sorun, sonra sınavı ile ilgilenin. Başka çocuklarla mukayese sakın etmeyin.

- Aşırı müdehaleci olmayın. Onun yerine her şeyini belirlemeye kalkmayın. Sınava çalışma metodundan, ödev programlamaya, hatta gireceği okula kadar karar vermeye kalkışmayın. Ve ne olur sürekli "ders çalış" demeyin.

- Sürekli eksikliklerini söylemeyin. Katettiği aşamaları ve size göre yeterli olmasa da gayretini takdir edin.

- Sanki başka konu kalmamış gibi sadece sınavdan konuşup sürekli kaygı üretmeyin. Biliyorum, bu aşamada hayatın merkezi sınav oluyor. Ama lütfen ilgilenecek başka konular yaratın. Yürüyüşe ya da sinemaya gidin hatta televizyondaki en saçma programları birlikte izleyin, yeter ki biraz ortamı gevşetin.

- Sanki bu sınavı başaramazsa değersiz biri olacakmış gibi hissettirmeyin. Kişiliğinin değerlerinden bahsedip, sınav başarısını ayrı kefeye koymasını sağlayın.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Müslüm filmine dair...
  2. Kızkardeşlik duvarı
  3. Gelecek bize nasıl gelecek
  4. Yoksa siz “Tarihin sıfır noktası”nı hala görmediniz mi?
  5. Nafaka...
  6. Okullar açılırken veli dilekleri
  7. Geç gelen yaz geç gider
  8. Nobel Akademisi’nde kriz
  9. “Y” ile “Z” kuşağı yetersiz ve mutsuz
  10. Çocukları kandileriyle başbaşa bırakın

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.