Mevlana Haftası için ipuçları
.
Şeb-i Arus Mevlana’nın 744. Vuslat Yıldönümü anma etkinlikleri perşembe günü Şems-i Tebriz’i Türbesi’nden Mevlana Türbesi’ne kardeşlik yürüyüşümüzle ve Gülbang Duası ile başladı. 7-17 Aralık arası 10 gün boyunca, sempozyumlar, sergiler, söyleşiler ve Sema Ayini Şerif-i öncesi Ahmet Özhan ile Tasavvuf Müziği Konseri her yıl olduğu gibi yine sizleri bekliyor. ”Sizi bekliyor” diyorum çünkü ben 10 yılı aşkın süredir olduğu gibi yine Şeb-i Arus haftası Konya’dayım. Şeb-i Arus aslında 17 Aralık’tır. Mevlana Celaleddin-i Rum-i’nin ölüm günü olan bu tarih, Pir’in vasiyet ettiği gibi “Vuslat günü”, ”Düğün günü” olarak kabul edilir ve anma törenleri ile kutlanır. 17’si günü ölüm vakti olan ikindi namazı sonrası türbede duası okunur. O gün içeri girebilmek için saatlerce süren bir bekleyiş sonrası, iğne atsan yere düşmez bu dakikaların hissi tarifsidir. Ama ne yazık ki devlet erkânı o gün Konya’ya akın ettiği için yollar, hatta türbe kapatılır saatlerce ve hoşgörü için, huzur için gelen ziyaretçilerin hevesi kursağında kalır. Konya’da ziyaret edilecek yer o kadar çoktur ki kaç gün ayırsanız yetmez. 9 bin yıllık geçmişi ile insanlık tarihinin en eski ve önemli yerleşkelerinden biri olmuş, çok büyük medeniyetlere ev sahipliği yapmış kadim bir coğrafyadır Konya ve çevresi. Şehir baştan ayağa muhteşem Selçuk mimarisinin izlerini taşır. Çatalhöyük’ten, Beyşehir’deki Hitit miraslarına kadar, pek çok uygarlığın izini sürersiniz bu topraklarda. Doğal güzellikleri görmek için baharı beklemelisiniz. Düz ayak şehrin içini yürüyerek rahatça keşfedebilirsiniz. Her yıl muhakkak Konya yazısı yazdığım için, internette bu şehri ve şeb-i Arus’u çok detaylı anlattığım yazılarımı bulabilirsiniz. Bu yılki ziyaretçiler için kısa Konya notlarım:
Bu yerleri görmelisiniz
- Sema ayini şerf-i için biletinizi önceden internetten alın. 6 yaşından küçük çocuklar salona alınmaz, unutmayın.
- 17’si en önemli gün ama Devlet erkanının katılımı yüzünden bırakın yolları türbe bile saatlerce kapatılıyor, akşamki tören spor merkezine taşınıyor ve protokol yüzünden tüm maneviyat bozuluyor. Siz siz olun sakın son geceki törene kalmayın.
- Konya’da unutulmaz bir konaklama yaşamak istiyorsanız, dünyanın en güzel butik otellerinden birinin tam Mevlana Türbesi karşısında olduğunu ve konaklayan ilk misafiri olduğumu gururla söyleyebilirim. Hitch Otel’i görmeden Konya’dan dönmeyin.
- Yürüyerek ziyaret edebileceğiniz en güzel yapılar: Mevlana Türbesi, Şems-i Tebriz-i Türbesi, İnce Minareli medrese, Karatay medresesi, Alaaddin Tepesi ve Camii, Aziziye Camii.
- Araç ile keşfedilecek büyüleyici civar yerler: Çatalhöyük, Sille, Beyşehir.
- Yemek: Etli Ekmek, Konevi-Mahmudiye mahallesindeki Mehmet’in yeri (gerçek etli ekmek burda yenir, turistik değildir), Mevlana Caddesi üzerindeki Dergah Otel altındaki Konya Mutfağı, çarşı içindeki Dedeler Tandır, Konak, (mekan muhteşem ama son yıllarda çok el değiştirdi bu sene gitmedim)
- Alışveriş: Mevlana Caddesi boyunca... Baki Kuyumculuk (Buraya uğramadan dönerseniz Konya’ya hiç uğramamış sayın kendinizi. Her şeyden evvel ”böyle insanlar kaldı mı” diyeceğiniz bir aileyle tanışacaksınız. Benim için de bir çay için ve muhteşem Mevlana koleksiyonunu taklitlerinden sakının. İki sene üst üste yazı sanatında birinci oldu hattatı), Tespihçi Nuri Usta (gramafonunu göstermesini isteyin), yol üstündeki yufkacılar, şekerciler, hurmacılar... Mevlana Kültür Merkezi’nde, Sema töreni öncesi, yerel el işi ürünleri alabileceğiniz, hat sanatının çok güzel örneklerini ve farklı sanat işleri bulabileceğiniz sergi alanı da bulunuyor.