Şampiy10
Magazin
Gündem

Kavala ve Thassos'un tam zamanı

.

ABONE OL
Vatan Haber

Dedemin doğduğu topraklara gidip Kavala'yı görmek istiyordum. Kısmet geçtiğimiz bayramaymış. Adım attığım ân, o kadar tanıdık hissettim ki...

Uzun yıllardır dedemin doğduğu Kavala'yı görmek istiyordum. Kısmet geçen bayramaymış. O kadar tanıdık hissettim ki anlatamam. Kavala 1387'den 1912'ye kadar Osmanlı Devleti'nin bir parçası olduğuna göre, eminim pek çoğunuzun aile tarihi benim gibi Kavala ya da çevresine uzanıyordur. Mübadele çocuklarıyız hepimiz. Türk tarafı da Yunan tarafı da, aynı rüzgarda savrulmuş geçmişimiz. Bu yüzden belki benzerliğimiz. Yemeğimiz, iklimimiz, denizimiz... Kavala'ya gittiğimde çocukluğumun İzmir'ine geldim sandım. Akşam olunca sahile çıkanların elindeki çiğdemi çıtlata alışkanlığımız bile aynı. Mısır Vali'si ünlü Kavalalı Mehmet Paşa'nın doğduğu yer olduğu için, izi her yerde korunmuş, evi müze olmuş. Sahil yolunun trafiğe kapılı oluşunu çok kıskandım ve keşke benim memleketim İzmir'de de böyle olsa diye geçirdim içimden. Kavala merkezin hemen yan koyu, yani "eski liman" denilen kıyıda yan yana şahane balıkçılar. Bence seyahat etmek için şimdi tam zamanı. Bayram tatili bitmişken, Türkler el ayak çekmişken, her yer sakinken... Yollar jilet gibi ve İpsala Sınırı'nı geçtikten sonra 1,5 saatte Kavala'dasınız. Üç günlük biraz uzatılmış bir hafta sonu kaçamağı paha biçilmez anılarla dolabilir.

Kavala'ya gidip görün

Batis Beach'e gidin. Küçük-büyük herkese hitap edecek bir şey var içinde. "Çöl rengi" bir kum. Turkuvaz, gazoz gibi bir deniz. İçindeki (taverna) lokanta şahane. Şu anda ortam sakin hatta artık yarı kapalı olduğu için girişte o 3 Euro ücret bile alınmıyor ama taverna ve bar açıktı. "Eski Liman" denilen Limanaki Sfageion'da yani hemen merkezin yan koyunda Taverna Savvas'ta deniz mahsülleri yiyin. "Hoşgeldiniz" diye karşılanacaksınız ve ardından Türkçe konuşan garsonunuz Türkçe mönü getirecek size. Fiyat gerçekten çok ucuz. Kavala'dan hem daha uzak hem de seyrek feribot olduğu için 35 dakika geriye yani Türkiye'ye doğru gelip "Kerimoti"den feribota binerek, Taşöz (Thassos) Ada'sına geçmenizi öneririm. Yarım saatlik bir deniz yolculuğundan sonra en yeşil Yunan Adası'na ayak basacaksınız.

Thassos'a gidince mutlaka...

-Limenas'ta gezin, yemek yiyin, isterseniz denize girin. Liman bölgesinde uygun fiyata küçük oteller var. Liman'da zeytin yağı fabrikası var, muhakkak alın.

-Limeneria, adanın aşağı tarafında çok tatlı bir belde. Sahilde, Mouragi'de yemek yiyip arka sokaktaki çarşıda Molly'nin dükkanına ve takı tasarımlarına göz atın.

-Panagia, Limenas'a 4 km. uzaklıkta bir dağ kasabası. Mevsimine göre oğlak çevirmesi ve kokoreciyle ünlü.

-Aliki Beach, mutlaka görülmesi gereken bir halk plajı. Kumsalda bir sürü taverna... Yiyip, içip, inanılmaz turkuvaz renkteki denize atlıyorsunuz.

-Mermer Plaj (Marble Beach), yolu zor ama mermer yatağının altında olduğundan, mermer tozu ve parçalarından oluştuğu için ultraviyole beyaz bir plaj olması bakımından oldukça ilginç.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Müslüm filmine dair...
  2. Kızkardeşlik duvarı
  3. Gelecek bize nasıl gelecek
  4. Yoksa siz “Tarihin sıfır noktası”nı hala görmediniz mi?
  5. Nafaka...
  6. Okullar açılırken veli dilekleri
  7. Geç gelen yaz geç gider
  8. Nobel Akademisi’nde kriz
  9. “Y” ile “Z” kuşağı yetersiz ve mutsuz
  10. Çocukları kandileriyle başbaşa bırakın

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.