Şampiy10
Magazin
Gündem

Gençler ve üniversite seçimleri

.

ABONE OL
Vatan Haber

Üniversiteye girişte ilk etap geride kaldı. İşte aileler ve gençler için öneriler

Üniversiteye girişte ilk sınavın sonuçları açıklandı. Bu yıl getirilen "15 dakika kuralı" yüzünden sınava alınmayan öğrencilerin haklı gözyaşı ve isyanı dinmiyor. Bu sene bahsettiğimiz "1 dakika geç kaldığı için mağdur olanlar" ile kastedilen, sınav başladıktan sonra gelenler değil, öncesindeki bekleme süresi olan 15 dakika içinde gelenler. Yani sınavın başlangıcına 14 dakika kala gelenler kapı önünde kaldı. İşin acısı, telafisi olmayan bir sınav bu. Kaza yaptın, düştün kolunu kırdın, "geçmiş olsun"... Pek çok ülkedeki gibi, daha sık periyodlarla yenilenen bir sınav da değil, hakkını kaybettiğin zaman bir yıl gidiyor. İtirazlar sürerken, ilk etabı atlatan gençler ikinci etap için çalışıyor. Sıra üniversite ve meslek seçiminde. Hem ailelerin hem gençlerin kafası çok karışık. Aileler gençlere yardım edebilir mi? Geçmişin "altın bilezik" kuralları hala geçerli mi? Değişen dünyaya ayak uydurmak için gençleri nasıl desteklemek gerekir?

Geleceğin iş dallarına göre adımınızı atın

Koç Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Sami Gülgöz'ün, ailelere yönelik verdiği seminerden önemli bulduğum bazı önerileri ve uyarıları paylaşmak istiyorum.

Geleceğin iş dallarına göre adım atmak: 10 yıl önce hayatımızda olmayan pek çok mesleğin bugün çok önemli olduğu ve gelecekte de bugün bilmediğimiz pek çok iş dalı olacağı aşikar. Gülgöz, uygulama geliştiricisi, sosyal medya yöneticisi, dinleme-izleme uzmanı, bulut bilgi işlem uzmanı, kullanıcı deneyimi tasarımcısı, über sürücüsü, drone sürücüsü gibi pek çok yeni iş dalına dikkat çekiyor. Enerji, teknoloji, çevre, sağlık ve tasarım alanlarının ön planda olacağının altını çiziyor.

Donanımlı olmak: Değişen dünyaya ayak uydurabilme için, adaptasyon gücü yüksek, çözüm odaklı, bilgiye erişip onu kullanabilme becerisine sahip, yabancı dil bilen, teknolojiyi çok iyi kullanan bir yeni nesil gerekiyor.

Meslek seçimi yaparken kişilik özelliklerini hesaba katmak: Beceriler, ilgiler, değer yargıları ve hayat tarzı gibi unsurların, seçilecek meslekle uyum içinde olması,başarı ve mutluluğun anahtarı.

İyi - kötü bölüm veya meslek yoktur

Lise döneminden başlayarak gençleri çeşitli meslek grubundan insanlarla konuşup, yanlarında bir çeşit staj benzeri çalışma yapmaları için yönlendirmek.

Üniversitelerin açtığı bölümlere yönelik yaz okullarına göndermek. Koç, Özyeğin ve Sabancı Üniversitesi’nin internet sitelerinde detaylı bilgi bulunuyor. 2-3 hafta süre için fiyatlar 2500-6500 lira arasında.

Yerine getirilmeyecek vaatlerde bulunmamak. Ailelerin, kendi yapabilecekleri konusunda gerçekçi olması.

Gençleri, "İyi gelir sağlar" diye belirli bir mesleğe yönlendirmemek.

Çıkardığım sonuç, iyi bölüm-kötü bölüm, iyi meslek-kötü meslek yoktur, meslek bir bilezik ise onu altın yapan, işini çok iyi ve severek yapan insanlardır.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Müslüm filmine dair...
  2. Kızkardeşlik duvarı
  3. Gelecek bize nasıl gelecek
  4. Yoksa siz “Tarihin sıfır noktası”nı hala görmediniz mi?
  5. Nafaka...
  6. Okullar açılırken veli dilekleri
  7. Geç gelen yaz geç gider
  8. Nobel Akademisi’nde kriz
  9. “Y” ile “Z” kuşağı yetersiz ve mutsuz
  10. Çocukları kandileriyle başbaşa bırakın

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.