Şampiy10
Magazin
Gündem

Eğitimimiz de özelleşiyor mu?

.

ABONE OL
Vatan Haber

EĞITIM gittikçe özelleşiyor mu! İşte günlerdir kafamı bu soru kurcalıyor. Özel okullar ön kayıtlara başladı ve tarihinde ilk defa çoğu okulun daha birinci kayıt döneminde kontenjanı doldu. Bu yıl, özel okullara başvuru oranı geçen yıla göre yüzde 40 kadar artmış durumda. Milenyum çocuklarının, sayıca fazla olmalarının da bu oranda payı var elbette, ama asıl sebep MEB politikası. Tabii, sınav sorularının iptaline yönelik yaşanan fiyaskonun yarattığı kaos da unutulmamalı. Nihai neticede, bir yanlışı olanla 7 yanlışı olan öğrenciler, iptallerden sonra bir anda eşit duruma geldiler. Çok öğrenciye haksızlık oldu ve şimdi “yüksek puanlı öğrenci” enflasyonundan sıralamalarda yığılma yaşanıyor. Özel okulların artan talebine gelince: Her şeyden evvel, günden güne dindarlaşan sistem velileri tedirgin ediyor. Efasane Anadolu Liseleri’nin başarısında payı büyük olan müdürleri bir bir görevden alınıyor ve “uygun” yeni müdürler atanıyor. Yüksek puan alıp bu okullara girmeye hak kazanan öğrencilerin aileleri, “dindar nesil yetiştirme” prensibine mesafeli yaklaşıyor olacak ki canlarını dişe takıp, kredi çekerek, çocuklarını yine puanları yüksek olan özel okullara göndermeyi tercih ediyorlar. Çünkü, bu ülkede çocuklarının özgür düşünmesini ve bilimle yetişmesini isteyen çok sayıda aile var. Eskiden olsa, başarılı Anadolu Liseleri’ni tercih edecek aileler, çocukların baskı görmesinden korktuğu için özel okullara yöneliyor. Üstelik bu yıl devlet okullarının “çift tedrisata” yani, sabahçı-öğlenci düzenine geçmesi gündeme gelince, özel okullar iyice tercih sebebi oldu. Özellikle İstanbul gibi trafiği yoğun kentlerde kimse çocuğunun akşam yedi buçukta okuldan çıkıp eve kör karanlıkta gelmesini istemiyor. Kaldı ki, artık her okul Anadolu Lisesi oluyor. Evinizin yakınındaki okulu tercih edebilmek için bile belli bir puan gerekiyor. Aksi halde bir İmam Hatip Lisesi’ne otomatik kayıt olabiliyor. Maalesef, Anadolu Liseleri’ni cazip kılan “yabancı dil” avantajı da günümüzde pek bulunmuyor. Olan da ülkemizin iftahar ettiği ve başarılı çocukların ailelerini maddi zora sokmadan okuyabildikleri ünlü Anadolu Liselerimize oluyor. Devlet de velileri özel okullara teşvik ediyor zaten. Aylığı 750 lira civarına kadar kadar olan velilere, çocuklarını özel okullara gönderebilmesi için 3 bin lira kadar ödenek veriliyor. Tabii, 750 lira aylığı olan biri karnını nasıl doyuracak, 3 bin lira ile özel okul faturası nasıl karşılanacak, bu sorular kafalarda dönüp duruyor. Ayrıca bu devlet desteğinin sadece bir yıllık olduğunu da hatırlatayım. Ama belli ki artık mahalle aralarında küçük ve uygun fiyatlı bir sürü özel okul karşımıza çıkacak. Kapatılan dersaneler, özel okullarda teselli arayacak. Bu durumda sanırım, eğitimimizde günden güne özelleşmiş olacak.

Kayıt yaptıracak velilere notlar...

- Birinci kayıtlar yapıldı, ama henüz hiçbir şey bitmiş değil. Her ne kadar, bu yıl tarihinde ilk kez çoğu okulun kontenjanı dolmuş görünse de Anadolu liseleri yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra dengeler değişecek. Genel gözlemim, öğrencilerin genellikle ilk kayıt yaptırdıkları okulun bir üst sıralamasındaki okula kesin kayıt yaptırabildiği yönünde. Bu yüzden Ağustos sonuna kadar beklemek gerek.

- Veliler sürekli takipte olmalı. Her an başvuru yaptığınız özel okul ek kontenjan açıklayabilir. Düzenli olarak okulların internet sitesindeki duyuruları takip edin.

- Merkezi bir sistemle yerleştirme olmadığı için, ikinci-üçüncü-dördüncü kesin kayıt günleri, tercih ettiğiniz okulların bahçesinde bulunmanız gerekiyor. Eğer orda değilseniz, sizin çocuğunuzdan daha düşük puanlı bir öğrenci kayıt yaptırabilir ve sonra siz itiraz edemezsiniz. Eğer birden fazla okulda şansınızı deneyecekseniz, aile üyelerinden birilerinin de diğer okul bahçesinde bulunması gerekiyor. Ne yazık ki özel okullara kayıt, insani bulmadığımız gündelik işçi kabulü gibi oluyor. O sırada bahçede olanlar içinde en yüksek puandan başlayarak, aşağı doğru sıralanan öğrenciler arasından kontenjan dolduruluyor. Trafikte kalıp yetişemeseniz bile sıranızı kaybedebiliyorsunuz. Aman dikkat!

- Herkes her yere kayıt yaptıramasın, kesin karar vermemiş olanlar boşa yer işgal etmesin diye bu yıl bazı özel okullar ilk kayıtta bile 4 bin 500 lira gibi ücretler aldılar. Gerçekten de çocuğunuzu yollamayı düşünmediğiniz okullara “ne olur ne olmaz” diye kayıt yaptırmayın. Hem paranızı hem yedekte bekleyen çocukları yakmayın.

- ”Nasılsa kontenjan açılır” diye düşünüp, çocuğu riske atmayın, Öncelikle, puanının tuttuğu aynı zamanda bütçe olarak yollayabileceğiniz bir okula karar verin ve kayıt yaptırın. Sonra, bir üst sıralamadaki okulu istiyorsanız, yedek yazılıp şansınızı mutlaka zorlayın.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Müslüm filmine dair...
  2. Kızkardeşlik duvarı
  3. Gelecek bize nasıl gelecek
  4. Yoksa siz “Tarihin sıfır noktası”nı hala görmediniz mi?
  5. Nafaka...
  6. Okullar açılırken veli dilekleri
  7. Geç gelen yaz geç gider
  8. Nobel Akademisi’nde kriz
  9. “Y” ile “Z” kuşağı yetersiz ve mutsuz
  10. Çocukları kandileriyle başbaşa bırakın

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.