Beyaz düşler: Kayak tatili
.
Bu satırları, uçsuz bucaksız bir beyazlığın içinden yazıyorum. Adeta bir rüya... Her yer beyaza kesmiş. Bembeyaz tanecikler gözbebeklerime konuyor. Neresi yer neresi gök karıştırıyorum. Hava bile beyaz kokuyor. Sadece bir ressamın yağlı boya tablosundaki fırça darbelerini andıran ağaçlar bu beyazlığı yer yer kesiyor. Bu kış masalında, güneşli günlere aşık ben bile baştan çıkıyorum ve ruhumu bu kristal soğuğa teslim ediyorum.
Ben Ege çocuğuyum. İzmir'de, Yamanlar Dağı'nın tepesinde belirsiz bir bulutu andıran beyazlığı uzaktan gördüğüm kadar vardı çocukluğumda kar. Sonra, eşimle ilk evlendiğimiz yıl Kartalkaya'ya gitmiş ve kayak deneyimimizi eşimin kolunun çıkmasıyla noktalamıştık. Taa ki Ada biraz büyüyene kadar... Tabii sevgili eşim Tolga, karda yürümeye bile yeminli olduğu için, kızımızı kayakla tanıştırma görevi bana düştü. Sömestir tatilini fırsat bilip, anne-kız kaçamakları yapmaya başladık böylece. Kayak okulları ve pistlerin güvenliği sebebiyle çoğunlukla Avusturya'dan yana oldu tercihimiz. Bir de yarı yıl tatili kalabalığına takılmamak için ve biraz da Alplerin dağ kültürü solumak için. Bu yıl yeni oyunumla sahnede olduğumdan ancak 3-4 günlük bir kar tatili zamanımız vardı. En akıllıcası yurt içinde kalmaktı. Yüzlerce kişinin üst üste, harala gürele kaldığı büyük oteller hiç bana göre olmadığı için "ne yapmalı" diye kara kara düşünürken, akıl vermesi için hemen sevgili arkadaşım Saffet Emre Tonguç'u aradım. Ve Saffet'in tavsiyesiyle ülkemizin tek butik kayak oteli Golden Key'e geldim. Küçük ve butik otelcilik anlayışlarına bayıldığım için 14 yıldır Bördübet ve Hisarönü'ndeki Golden Key'lere giderim ama Kartalkaya'da da şubeleri olduğunu bilmiyordum. Ahşap ağırlıklı, sıcak, modern ve aynı zamanda buram buram "dağ" kokan bir tarzda tasarlanmış, 40 odalı tam bir butik otel burası. Hava koşullarının olumsuzluğundan kayak yapılamadığı günler bile kendinize sessiz bir köşe bulmak mümkün. Kayak yapmayı tercih etmeyip sadece dağ havası alıp, kitap okuyup, spa ile dinlenmek isteyenler için tam bir cennet burası. Çocuklar için de eğlenceli. Benim gibi dekorasyonda özgün tasarımlar seviyor ve sakin, küçük otelleri tercih ediyorsanız kesinlikle tavsiye ederim. Kayak hocaları çok iyi. Özellikle ormanda kar yürüyüşünü mutlaka tavsiye ederim. Eşsiz bir deneyim. Eğer büyük ve şaaşalı otellerden hoşlanıyorsanız Kaya Palazzo Oteli tercih edebilirsiniz. Dağ otelinden çok klasik şehirli ve lüks bir otel burası. Aynı noktada bulunan bölgenin en eski otelleri Grand Kartalkaya ve Doruk Kaya ise daha uygun fiyatlı ve çok sayıda odaya sahip...
Türkiye mi, Avrupa mı?
ÂBelki şaşıracaksınız ama Euro'ya rağmen maalesef ülkemiz kayak tatilinde daha pahallı. Avrupa’nın en popüler kayak merkezlerinde uçak dahil bir hafta tatilin maliyeti, ülkemizin en uygun bütçeli otellerinde kalarak kayak yapmanın toplam tutarından daha düşük. Üstelik Türkiye'deki pistlerin güzelliği ve güvenliği maalesef Avrupa'dakilerin yanına bile yanaşamaz. Avusturya'da, sabah 09.00- akşam 16.30 bir haftalık kayak okuluna, haftalık çocuk başı 150 Euro öderken, Kartalkaya'da bu parayı çocuğunuzu yazdıracağınız grup için günlük 2 saatlik derse ödüyorsunuz...
ÂÜlkemizde tabii ki misafirperverlik ve ilgi, Avrupa'ya göre çok yüksek. Bizde kayaklarınız taşınır, ayakkabılarınız giydirilir, hocalar çok yumuşak davranır. Avusturya'da dersler askeri disiplin ağırlıklıdır. Çocuğunuz mızmızlandığında hocalar nazını çekmez. Güvenliği tam sağlıyorlar ama en küçük bir şımarıklığa müsamaha göstermiyorlar. Açıkçası bu disiplin, başlarda biraz zorlasa da çocuğun gelişimi için gayet faydalı oluyor.
ÂPist güvenliği: Kesinlikle Avrupa. Bir kere bu bir kültür. Yani "dağlı" olmak pek bizim kullandığımız hakaret sıfatı kadar basit bir şey değil. Ne yazık ki bizim dağ kültürümüz, disiplinimiz ve etiğimiz yok. Kurallara uymuyoruz. Bu da tehlike yaratıyor. Özellikle; snowboard kayanlar ciddi tehlike yaratıyor. Avrupa'da snowboard kayanlar, sadece kayakçılara ait pistlere kesinlikle girmiyor. Ne yazık ki çoğu kişi kuralları takmıyor. Kayak sporu ise kuralsızlığı kaldırmıyor.
ÂKayak tatili keyfi açısından: Hükümetin kayak turizmine destek vermesi, bölge otellerinin birleşmesi ve belediyelerin de beldeleri geliştirmek için çalışması gerek. Kısaca, iç turizmde kış tatilini kalkındırmak için el birliği gerek.