Hapimag Resort Sea Garden yerel tatları ön plana çıkarttıkları Lezzet Günleri projesi ile Bodrum’a farklı bir renk kattı. Gaziantep ve Adana lezzetleri herkesten tam not aldı.
Kerem Demirkol, Bodrum Hapimag Resort Sea Garden’ın 2013 yılından bu yana genel müdürü. Yerel tatları ön plana çıkarttıkları Lezzet Günleri projesi ile farklı bir renk kattı Bodrum’a…
Sea Garden deyip de geçmeyin… Merkezi İsviçre’de bulunan Hapimag grubunun Türkiye’deki tek yatırımı. Bodrum Yalıçiftlik’te 1994 yılından beri kesintisiz olarak işletilen ve içinde otel ve tatil köyü ile 2000 yatak kapasiteli bir tesis. Sezonda yaklaşık 550 kişiye istihdam sağlayan bir tesis üstelik.
Nereden geldi böyle bir proje aklınıza?
Ülkemizin her şehrinde öne çıkan lezzetler var. Aslında bir çoğumuz bu lezzetleri tanıyoruz veya deneyimlemişizdir. Ancak biz bunu farklı şehirlerden gelen hem de yabancı turistlerin de olduğu bir ortamda bir festival havasında sunmak istedik. Bir çok tesis, farklı lezzet temalarını öne çıkaran yerel tatları sunuyor, ancak biz istedik ki o yörenin şefleri gelsin… Onlar hazırlasın ve bizim ekibimiz ile lezzet şöleni oluşturalım...
Örneğin, önce Gaziantep’ten sonra Seyhan Belediyesi tarafından desteklenen Kınalı Eller’in aşçıları Adana’dan geldi. Kendi yerel ürünlerini getirdiler. Mutfak Şefimiz Orhan Demirok ve ekibi ile birlikte hazırlayıp, pişirdiler. Müthiş bir sinerji oluştu.”
Sanıyorum resort konseptleri arasında ilk kez böyle bir proje uygulaması gerekleşti…
İnanın, ben de duymadım. Fikir, kış dönemlerinde yönetim ekibimiz ile gerçekleştirdiğimiz inovatif fikirlerin paylaşıldığı workshop günlerimizde çıktı. Denenmemiş olanı yapmaya çalışıyoruz anlayacağınız... Klasik bir yazlık tesis olmak istemiyoruz.”
Lezzet günlerini şimdiye kadar hangi şehirlerle yaptınız? Yansıması ne oldu? Bundan sonra sırada hangi şehirler var?
Gaziantep yemekleri ile başladık. Çok iyi geçti. Biz de çok şey öğrendik, Gaziantep’ten gelen aşçılar da… Eminim, Bodrum onlar için de güzel bir deneyim oldu. Sonra Adana. Yerli ve yabancı misafirler mutlaka kebap nedir biliyor.
Duymuş veya tatmışlardır. Ancak, Adana’dan özel olarak getirttiğimiz malzemelerin Adanalı ustaların yerel dokunuşları ile buluşması ve bizim ekibimizin yenilikçi katkıları ile gerçek bir lezzet sunumu. Bu, her zaman deneyimlenecek bir fırsat değil.
Sırada Antakya, Konya ve diğer şehirlerimiz var.”
Yerel tatlar ön plana çıkmalı
Sea Garden’da Türk, Akdeniz ve Uzak Doğu başta olmak üzere birçok lezzeti bulmak mümkün. Bu farklı duruşunuzu nasıl gerçekleştirdiniz?
Bizler inanıyoruz ki; sektörde rekabetin çok olduğu, alternatifiniz olarak mükemmel tesislerin fazla olduğu günümüz turizm hareketliliğinde, iki önemli unsur çok fazla öne çıkıyor. Bunlar kişisel dokunuş ve bir de sunduğunuz ürünün hikâyesini iyi anlatabilmeniz. Yerel tatları öne çıkarıp hikâyesini iyi anlatabilmeyi çok istiyoruz. Resort tesislerin kalite çıtasını, sunduğu yiyecek ve içecek hizmeti belirliyor.
Şef Orhan Demirok
Şeflere mutfağımızı açıyoruz
Kültürlerin buluşması ve korunması için şeflerimize mutfağımızı açıyoruz. Bütün yemekleri günlük olarak iki ekip olarak birlikte taptaze pişiriyoruz ki, biz de orijinal tarifleri öğrenip mönülerimizde uygulayabilelim. Gaziantep yemeklerinde de Adana mutfağında da ürünleri ait oldukları şehirlerinden getirttik. Mesela Adana yemeklerinde kullandığımız etler bile Torosların eteğinde otlamış koyun cinslerinden seçildi.
Ege bölgesi mezelerini ve yemeklerini mönümüzde bulunduruyoruz. Mevsiminde çıkan taze otlar ile yapılan mezeler ve yemekler her zaman günün mönüsünde yerini alıyor.
Bu yöreye ait ne varsa hatta bir kısmı kendi bahçemizden zeytinyağımız ile pişirip misafirlerimize sunuyoruz. Bazıları şöyle; keçi köreme ve gelincik otuyla yapılmış börekler, kenger, ekşili köfte, tavuklu keşkek, kaşık helvası, gambilla favası.
Fırınlanmış ahtapot
Malzemeleri:
- 1 adet orta boy ahtapot
- 1 adet kuru soğan
- 2 adet kapya biber
- 2 adet sarı Kaliforniya biberi
- 2 adet kabak
- 4 diş sarımsak
- 100 ml sirke
- 1 bağ dereotu
- 50 gram küçük boy kapari
- 1 adet iri boy havuç
- 80 ml Zeytinyağı
- 2 adet avokado
- 1/2paket taze kişniş
- 1/2 limon
- 8-10 adet tane karabiber
- 2 kadeh kırmızı şarap
- Tuz ve karabiber
Hazırlanışı:
Ahtapotları güzelce yıkayın. Şarap, sirke, soğan, sarımsak, dereotu, tane karabiber ile birlikte uygun bir kaba koyarak yarısına kadar gelecek şekilde su ilave edin. Bir gece bu şekilde marinasyonda bekletin. Ertesi gün üzerini folyo ile örtülerek 160 derece fırında iki saat pişirin. Ahtapotun büyüklüğüne ve cinsine göre pişme süresi değişebilir, kontrol etmek gerekir. Pişen ahtapotu kendi suyunda soğutun ve temizleyerek servise hazırlayın. Diğer yandan olgun avokadoları zeytinyağı, limon suyu ve kişniş ile blenderda çekerek pürüzsüz hale getirin. Tuz ile lezzetlendirin. Renkli biber, kabak, az kuru soğan ve bir diş sarımsağı az zeytinyağında sırası ile çok pişmemek suretiyle kavurun. En son kapari ilave edip, tuz, biber ve az sirke ile lezzetlendirin. Tabağınızı istediğiniz şekilde hazırlayıp bahçe yeşillikleri ve az zeytin yağı ile soğuk ya da sıcak servis edebilirsiniz.
Ağır ateşte pişmiş kuzu kol
Malzemeleri:
- 1 adet kuzu kol
- 200 gr firik pilavı
- 20 ml zeytinyağı
- 50 gr tereyağı
- 1 ad küçük boy soğan
- 1 lt et suyu
Mevsim sebzeleri;
- 1 adet iri boy Havuç
- 1 adet iri boy kabak
- 1 adet iri boy pancar
- Tuz ve Karabiber
Hazırlanışı:
Kuzu kolu tuzlayıp 180 derecedeki önceden ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin. Fırından çıkarıp yarım litre kadar et suyu ekleyin. Üzerini önce yağlı kağıt ardından folyo ile örterek fırına verin. 165 derecede üç buçuk saat pişirin. Fırından çıkarıp belli bir soğukluğa gelene kadar dinlendirin ve istediğiniz şekilde porsiyonlayın. Diğer taraftan mevsim sebzelerini parizyen kaşığı yardımıyla veya küp doğrayıp kaynayan suda ayrı ayrı haşlayın. Haşlanan sebzelerinizi tereyağında çevrilip lezzetlendirin. Ayrı bir tencerede zeytinyağında ince doğranmış soğanları terletin ve yıkamış olduğunuz firiği ilave edin. Biraz kavurduktan sonra yarım litre et suyunu ilave edip tuzunu koyun ve pişmeye bırakın. Kuzuyu pişirdiğiniz tavada kalan suyu ile ağır ağır ısıtıp Firik pilavı üzerinde servis edebilirsiniz. Kuzunun piştikten sonraki suyunu sos olarak yağsız şekilde etin üzerine gezdirebilirsiniz.