Bayram demek alışveriş demek

Bayram tatilinde evinizde dostlarınızı ağırlamayı planlıyorsanız alışverie çıkmak için çok az zamanınız kaldı. İşte alışveriş sepetlerinizi dolduracak en lezzetli adresler...

Bayramdan bir hafta öncesinden başlar… Arife akşamına kadar devam eder. Bayram alışverişi listesi öylesine doludur ki uzun mu uzundur… Bunu özellikle vurguluyorum. Çünkü: Salı günü bayram…

Tamam, çoğunluk bayramı artık sadece tatil ve biraz da evden kaçma vesilesi olarak görebilir ama bayramları hâlâ eski bayramlar gibi yaşamaya ve gelenekleri uygulamaya çalışanlarımız da var.

Kurban kestirmeler, dağıtmalar. Karşılıklı bayram ziyaretleri. Ailenin en büyüğü baş köşede olmak kaydıyla kuş sütü eksik olmamasına çalışılan bayram sofraları. Ve tabii hani neredeyse bayramın bir hafta öncesinden itibaren başlayan bayram alışverişleri.

Bayram demek alışveriş demek

Bayram gibi bayramlar her ne kadar epey geride kalmış olsa da özlemlerimizi dindirmek, eski bayramları hatırlamak ve hatırlatmak amacıyla bayramı bayram yapan detayları sıralamaya çalışayım.

ÖNCE BAYRAM ALIŞVERİŞİ

Haberin Devamı

Önce bayram alışverişi gelir.

Nedir en güzel ve uygun tanımı ile bayram alışverişi?..

Ziyaret edeceğiniz akrabalarınız ve dostlarınız fırsat bu fırsattır diye sahil beldelerine tatile kaçıyorlarsa eğer, bir tatil gezisinin maddi yükünü kaldırmaktansa, ‘Elimden geldiği kadarı ile anamdan babamdan gördüğüm gelenekleri uygularım’ diyorsanız… Alışveriş sepetlerini mümkün olabildiğince doldurarak yapılan alışveriştir.

Bayramdan bir hafta öncesinden başlar. Arife akşamına kadar devam eder.

Önce çoluk çocuğa düzgün bayramlıklar alınması âdettendir. Daha sonra da market alışverişleri başlar. Bayram tatlısı için malzeme. Hadi kurban eti dışarıdan gelsin, neler pişirilecekse sebze, meyve, türlü fındık, kuruyemiş, bayram şekeri, çikolata. İhtiyaçlar bitmek bilmez bir türlü. Alınır da alınır diyemeyeceğim bu devirde. Ama yine de, ne alınması gerekiyorsa alınmasına çalışılır.

NEREDEN NE ALMALI

İstanbul’da bayram alışverişi dendiğinde ilk akla gelen yer Mısır Çarşısı’dır. Tarihi Kadıköy Çarşısı da olmazsa olmazlarımızdan. Ama alternatifler de var.
Alışveriş listemi önceden hazırlarım
Şef Deniz Şahin: “Öncelikle neler yapacağımın listesini hazırlarım, sonra alışveriş listemi yazarım. Listeme göre kasap, manav, lokum ve çikolata gibi gideceğim noktaları sıralar alışverişimi yaparım. Tüm ürünleri tek bir yerden almaktansa, etimi kasaptan, sebzemi manavdan bayram ikramlıklarımı şekerciden gibi lokal noktalardan alışveriş yapmaya özen gösteririm. Eti Acıbadem’deki Rüya Kasap’tan, bayram şekeri ve lokumunu Kadıköy’deki Hacıbekir’den, sebze alışverişini ise genelde ürünü gözüme kestirdiği manavdan veya semt pazarından almayı tercih ediyorum.”
Kurbanı kendi köyümde kesiyorum
Şef Aydın Demir: “Bayram alışverişlerimi bol seçenekli mağazası olan AVM’lerden yapmayı tercih ediyorum. Alışveriş sırasında aldığım ürünün kalitesine ve işçiliğine dikkat ediyorum. Kurbanı kendi köyümde kesiyorum, yörede yetişmiş dana kesiyoruz. Hacibekir’in çifte kavrulmuş fıstıklı lokumunu alıyorum. Şekeri ise Cafer Erol’dan almayı tercih ediyorum.”
Küçükbaş hayvan olmazsa olmazımız
Şef Ebru Baybara Demir: “Mardin’de bayram demek yemek kültürüne dair ritüellerin sıralandığı bir şölen demek. Her gün yüzlerce insana yemek yapan bir şef olmanın yansıra Mardinli kalabalık ve geleneksel yasayan bir ailenin en küçük gelini olarak bu hazırlıkların her daim başındayım. Bizde hazırlıkları gelinler yaparlar. Bayram alışverişi yapılacak yemek listesinde yer alan etin seçilmesi ile başlıyor. Eğer etinizi erken sipariş etmezseniz bayram günü etsiz kalabilirsiniz. Mardin’de. Tüm et yemeklerimizde küçükbaş hayvan olmazsa olmazımızdır! Bayram sabahı namazdan sonra kurulan ilk sofra Kaburga Dolması ve iç pilav ile başlar bizim evde. Bir de et suyuna hazırladığımız bademli un çorbası ve bademli iç pilav eşlik eder bu harika mönüye. Et tedariklerimi Mardin Kızıltepe ovasında her zaman etimizi tedarik eden küçük çiftçiden aldığım karkas eti kendim işleyerek hazırlıyorum. Pirinç Karacadağ eteklerindeki Derik ilçesinden gelen Karacadağ pirincidir. Badem; küçük dolgun etli aromatik lezzeti ile Mardin bademidir. Bamya ve Taze Fasulye Savur’daki bahçelerden gelir.”
İSTANBUL

Kurbanlık: Migros: Koç - 1.155 TL, Büyükbaş 1/7 hisse: 1.245TL

Carrefour: Kıvırcık Koç: 1.285 Büyükbaş 1/7 hisse: 1.225 TL, Karaman Koç: 1.245 TL

Tatlı : Nadir Dolama - Karaköy Güllüoğlu

Lokum ve akide şekeri: Hacıbekir, Cafer Erol, Hazerbaba

Çikolata: Divan, Çikolata Dükkanı-Moda

Kahve: Kurukahveci Mehmet Efendi - Eminönü

Şarküteri ve yöresel ürünler:Delimonti - Bomontiada

Gözde Şarküteri - Kadıköy Çarşı / İtimat Peynircilik - Eminönü Mısır Çarşısı /

Baharat: Arifoğlu - Eminönü Mısır Çarşısı

Meyve Sebze: Feriköy Organik Pazar

Siyez bulguru (kurban eti suyuyla pilav için), köy tavuğu, yumurta. Kasımpaşa İnebolu Pazarı

ANADOLU

KONYA: Kadınlar Pazarı: Küflü Peynir, Kuru bamya, sebze meyve

HATAY: Uzun Çarşı

ADANA: Tarihi Kazancılar Çarşısı

GAZİANTEP: Almacı Pazarı: Kuruyemiş, kahve, menengiç, baharat Zeki İnal: Şöbiyet, Koçak;Fıstıklı baklava.

BOLU: Bolu Pazarı: Erişte, keş, salça, tarhana

İZMİR: Tire pazarı: Sebze, meyve, otlar, çökelek

KAYSERİ: Çemen’s Gurme/Mix Yaşam Merkezi

BALIKESİR/SINDIRGI

Hanımeli Çarşısı

Şeker toplayan çocukları unutmayalım
Şekerler, ikramlıklar, eksikler, bayramlıklar. Tavsiyem, arefeie kalmadan tamamlayın eksiklerinizi. Ne kadar kaldı bilemiyorum ama, şeker toplayan komşu çocuklarını da unutmamak lazım alışverişlerimizde.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR