Londra’da yaşayan ve Baliç Bilişim adlı şirketin sahibi olan İbrahim Baliç adlı Türk bilgisayar programcısı, Facebook’ta bugüne kadar 10’dan fazla güvenlik açığını ortaya çıkardığı için şirket tarafından ödüllendirilmiş, hatta Facebook CEO’su Mark Zuckerberg’in hesabını da hacklemeyi başarmıştı. Geçtiğimiz yıl dünyanın 1 numaralı teknoloji şirketi Apple’ın ürettiği iPhone, iPad, Apple TV gibi cihazlarda kullanılmak üzere programlar geliştirdiği ve henüz piyasaya sürmediği deneme aşamasındaki programları programcılar için deneme amaçlı sunduğu ‘Apple Dev’ sitesini bir süreliğine çökertmeyi başardı.
Apple'da 13 açık
Siteden Apple’ın 275 bini aşan program geliştiricilerinin kişisel bilgilerine kolayca ulaştığını söyleyen ve güvenlik açığı konusunda Apple’a bir ders vermek istediğini belirten Baliç, ‘13 tane açık buldum ve bunları da Apple’a ilettim. Kötü bir amacım yok’ dedi. Bu video ve twitter’dan yayınlanan açıklama sonrasında Türk programcıya tebrik mesajları yağdı. Baliç, bunlara da ‘Tebrik eden ve eleştiren herkese teşekkür ederim. Umarım amacımın iyi olduğunu herkes anlar ve hiç kimse zarar görmeden kapanır’ diye yanıt verdi. Kendisinin kesinlikle bir hacker olmadığını, tek amacının güvenlik açıklarının bir an önce Apple tarafından kapatılması olduğunu söyledi.
Ve pazar günü...
Baliç'in hedefinde dün ise Google'ın Android işletim sistemli tablet ve cep telefonları için programlarını sunduğu Google Play vardı. Pazar akşamı, Google Store'a bir program yüklenmesinin ardından mağaza tamamen şötü. Milyonlarca Android kullanıcısı saatlerce Google Play'den program ve oyun yükleyemedi. Bu sorunun nedeni birkaç saat sonra ortaya çıktı. İbrahim Baliç, twitter hesabından yaptığı açıklamada, 'Sadece bir güvenlik açığını test ediyordum. Google Play'i tamamen devre dışı bırakacağımı düşünmemiştim' dedi. Google'a bu güvenlik problemini haber verdiğini söyleyen Türk hacker yarattığı olumsuzluk nedeniyle de af diledi.
KENDİNİ NASIL ANLATIYOR?
Çocukluğumda Elektronik’e olan merakım Lisede beni meslek lisesi elektronik bölümüne yönlendirdi. 2003 – 2005 yılları arasında PLC ve PIC programla üzerine yoğunlaştım. 2005 yılları arasındaki çevremden gelen talepler üzerine ticari yazılımlar geliştirmeye başladım.
2006 yılında, İstanbul’da kendi şirketimi kurdum. 2010 yılına kadar Türkiye’de farklı alanlarda farklı platformlar için yazılımlar üreterek, şirketlere danışmanlık hizmeti sağladım.
2010 yılı sonunda işimi ve yaşamımı Londraya taşıdım ve şuan hala Londra’da yaşamaktayım. Ticari olarak Londra’dan sektöre yönelik yazılımlar geliştirmeye ve Sosyal alanda projeler üretmeye devam ediyorum.
Kişisel olarak eğitimimi tamamlayamadım, Akademik olarak 2013 öğretim yılında işlerimden fırsat bulmam durumunda Queen Mary University of London’da Piskoloji okumayı planlıyorum bunun dışında Kişisel olarak Güvenlik araştırmaları ve Zararlı yazılım analizleri yapıyorum. Olabildiğince farklı sistemler hakkında yazılar okuyup bunlar hakkında bilgi edinebilmek; farkında olduğum en eğlenceli hobim. Reverse Engineering ve Exploit Development başlıkları altında birçok alana el atmış durumdayım. Son zamanlarda ise Mobile Security başlığı altında Android (dalvikVM) üzerinde yoğun olarak çalışıyorum. Bunlar dışında sosyal medyada üzerinde inanilmaz aktif bir kullanıcıyım, inanilmaz veri akışı sağlıyorum. Dünya’da enerji tasarrufu sağlayabilmek adına Geliştirdiğim uygulamalarda koyu renkler kullanmaya ve duyarlı bir coder olmaya özen gösteriyorum.