Son dönemde şirket satın alma veya ortaklık denildiğinde akla gelen ilk grup hiç şüphesiz Yıldız Holding. Cuma günü 5 grup şirketinde yaklaşık 1 milyar TL değerinde hisseyi Merkezi Kayıt Kuruluşu’na (MKK) kaydettiren Yıldız Holding ve Ülker Ailesi, yatırımcılar arasında kısa süreli heyecan yarattı. Yapılan bu işlem ilk aşamada “hisse satışı yapılacak” şeklinde yorumlandı. Ancak Yıldız Holding yaptığı açıklama ile yatırımcıların yüreğine su serpti: Hisseler prosedür gereği MKK’ya kaydettirildi, hisse satışı yok!
Geçtiğimiz günlerde Migros’un sahibi olduğu Şok mağazalarını bünyesine katan, Komili Kağıt ve Cafe Crown’a yabancı ortak alan Yıldız Holding’te hisse alım/satımına yönelik haberler önümüzdeki günlerde de devam edeceğe benziyor. Kulağıma gelenlere göre, Yıldız Holding ile Dardanel arasında yıllar önce başlayan ancak bir türlü sonuçlanamayan ortaklık/satın alma görüşmeleri yeniden başlamış.
2008 yılında dondurulmuş gıda sektörünün ilk firması olan Kerevitaş’ın çoğunluk hissesini alan Yıldız Holding, dağıtımını yaptığı Dardanel’i de bünyesine katması halinde sektörde gücünü iyice artıracak.
Bankalara olan borçları nedeniyle yıllardır yabancı ortak arayan Dardanel ise son olarak Asia Debt Management Hong Kong Limited (ADM) şirketi ile görüşmelere başlamıştı. Konuyla ilgili yapılan son resmi açıklama, 8 Nisan’da başlayan ve 4 hafta sürmesi beklenen ortaklık görüşmelerin devam ettiği yönünde.
Ash’eledik ne çıktı?
Royal Bank of Scotland (RBS), JP Morgan’dan sonra yorumları en çok tartışılan kurumların başında geliyor. Özellikle Türkiye ekonomisti Tim Ash, yaptığı yorumlarla hem yabancı hem yerli basında sıkça yer buluyor. Yunanistan’ın temerrüte düşmesi halinde Türkiye’nin bundan en fazla etkilenecek ülkelerden biri olduğunu söyleyen Ash, 2 hafta sonra ilk çeyrekteki yüzde 11’lik büyüme verileri için de “Bomba gibi veriler” açıklamasını yaptı. Biraz araştırma yaptıktan sonra çok ilginç bir habere ulaştım. Belki raslantı ama, RBS ,büyüme rakamlarından 1 gün önce İtalyan tıbbı cihazlar distribütörü GADA’yı satın aldı. Bunun Türkiye ile ne ilgisi var diyebilirsiniz? Ama GADA’nın İtalya’nın dışında en fazla iş yaptığı ülkeler Türkiye ve Romanya...
Şubeleşme şampiyonu Halkbank, ATM’lerini yeniliyor
Yılbaşından bu yana 45 yeni şube ile en fazla şube açan banka ünvanına sahip olan Halkbank, ATM’lerini de yenilemeye hazırlanıyor. Şube sayısı 750’ye ulaşan Halkbank, yurtdışından son teknolojiyle üretilmiş 840 tane yeni ATM siparişi verdi. Böylece Halkbank’ın ATM sayısı Ziraat Bankası da Nisan ayında 35 milyon dolar değerinde ATM sipariş etmişti. Çok sayıda ülkede bankaların krizden çıkma mücadelesi verirken herhalde ATM üreticilerinin en önemli müşterileri büyümeye devam eden Türk bankaları.
Bunları biliyor musunuz?
Türk halkının altına olan tutkusu bir kez daha kanıtlandı. www.goldbarsworldwide.com’da yer alan araştırmaya göre, Türkiye ziynet altın satışında dünya lideri. Darphane’nin bastığı 134 milyon adet Cumhuriyet, Çeyrek gibi ziynet altın Türkiye’yi son 10 yılın en fazla “para” türü altın satılan ülke yaptı. Bu alanda Türkiye’yi Eagle ve Buffalo altınlarını basan ABD izledi. ABD’de 9.8 milyon adet Eagle ve Buffalo altını satıldı. Türkiye’de satılan ziynet altınların değeri 20 milyar dolar, ABD’de satılanların ise 10.5 milyar dolar seviyesinde.