Vatandaş Rıza’yı % 6.16’lık rakama razı etmek çok zor

Haberin Devamı

Enflasyon TÜİK verilerine göre 29 yılın en düşük seviyesine çekildi ve 2012’yi yüzde 6.16’dan kapattı. Ancak TÜİK resmi verilerine bakınca hayati kalemlerin çoğunun enflasyon rakamının çok çok üzerinde arttığı dikkati çekiyor. Bu durumda da vatandaş Rıza ister istemez “Alım gücümdeki erimeye bakınca ben bu rakamdan bir şey anlamadım” diyor.

Bitmek bilmeyen tartışma konusudur: TÜİK’in açıkladığı enflasyon sepetindeki endeks değişimi sokaktaki insanın gerçek enflasyonunu ne kadar yansıtıyor?

Önceki gün açıklanan 2012 yılı verileri son 29 yılın tarihi düşük seviyesini ortaya koydu. Tüketici fiyatları yüzde 6.16’lık artış ile 29 yılın en düşük performansını gösterdi. Üretici fiyatlarındaki yıllık artış daha da düşük oldu ve yüzde 2.45’te kaldı.

Ancak sokaktaki vatandaş, her gün satın almak zorunda olduğu ürün ve hizmetlerdeki fiyat artışını göz önüne alınca yüzde 6.16’lık enflasyon rakamına ister istemez şüphe ile yaklaşıyor.

Vatandaş Rıza’yı % 6.16’lık rakama razı etmek çok zor

Örneğin Vatandaş Rıza, bir ay boyunca cebinden çıkan en büyük gider kalemlerine bakıyor, işin içinden çıkamıyor.

“Aldığım maaş 2 bin TL. Bunun 800 lirasını kiraya veriyordum, kiram 900 lira oldu. Elektrik faturam 60 lira geliyordu. Şimdi 75 lirayı buldu. Geçen sene doğalgaz faturam aylık 80 lirayı geçmiyordu, şimdi tasarruf ediyorum, buna rağmen 100 liranın altına düşüremiyorum. Her gün bindiğim vapurun fiyatı yüzde 20 arttı. Ekmeğin, zeytinin, tavuğun fiyatındaki artışı hesaba katmıyorum bile” diyor.

230’u enflasyon üzeri

Türkiye İstatistik Kurumu’nun resmi verilerine göre enflasyon sepeti 430 değişik kalemden oluşuyor. 2012 sonu itibarıyla listeye bakılınca tam 230 ürünün fiyatının yüzde 6.16’lık enflasyon rakamının üzerinde arttığı dikkati çekiyor. Bu ürünler içinde ortalama bir vatandaşın günlük hayatta en çok kullandığı ürün ve hizmetlerin ağırlıkta olması da ayrı bir dikkat çekici nokta. Ulaşım başta olmak üzere ısınma, su elektrik, kira, tüpgaz gibi bir maaşın önemli bir kısmını alıp götüren kalemlerdeki artış hep yüzde 6.16’lık ortalama enflasyonun üzerinde.

TÜİK resmi sitesinde sigara 2012 yılını 0 zamla kapatmış gibi görünüyor. Ancak ne yazık ki sigaraya da yılın hemen başında yüzde 10’un üzerinde zam geldi. Yani kendini ilgilendiren enflasyondaki artıştan bunalmış olan Rıza Bey bir sigara yakıp efkar dağıtmak istese de artık iki kere düşünecek...

DİĞER YENİ YAZILAR