SPK, Azerbaycan’ın sermaye piyasasını yeniden kurmaya talip

Haberin Devamı

Türk bankacı ve işadamları, uluslararası platformlarda kriz tecrübelerini dünya ile paylaşıyor. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), yine gelişmek isteyen ülkelere yaptıkları anlaşmalarla destek oluyor. Son olarak SPK, Azerbaycan’ın sermaye piyasasının yeniden oluşturulması için açılan ihaleye İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ile birlikte teklif verdi. Sermaye piyasasının geliştirmek için Türkiye’yi örnek alan Azerbaycan, Dünya Bankası‘nın da desteği ile ‘Sermaye Piyasasını Modernizasyonu Projesi’ni hayata geçirmek amacında. Azerbaycan, bu proje ile sermaye piyasasının hem hukuki hem de teknik altyapısını yenilemek istiyor. Geçen hafta bu konuyla ilgili yapılan ihaleye SPK ve İMKB’nin yanında Nasdaq OMX de katıldı.

SPK’nın teklifi kabul edilirse Azerbaycan’ın sermaye piyasalarının geliştirilmesi konusunda düğmeye basılacak. SPK yetkilileri, ihaleyi kazanmaları halinde Azerbaycan’a özellikle sermaye piyasası kanununun yeniden oluşturulmasında yardımcı olacaklarını ifade ediyor. Yine Azerbaycan Borsası’nda işlem gören şirket sayısının artırılması için yapılacak halka arzlar ve takas saklama konusunda da Türk bürokrasisi ‘Kardeş’ ülkeye yol gösterecek.

Türkiye’de ciddi bir çalışma sonrasında oluşturulan ve eski kanunda varolan boşlukları kapatan yeni sermaye piyasası kanunu yakın bir zamanda uygulamaya konulacak. Dolayısıyla SPK’nın geçmiş tecrübeleri ile hazırladığı yeni kanun Azerbaycan için de yeni bir dönemin başlangıcı olabilir.

Geçen hafta yapılan anlaşma Azerbaycan ile sermaye piyasaları konusunda ilk yakınlaşma değil.

2010 yılının Temmuz ayında SPK ile Azerbaycan Cumhuriyeti Menkul Kıymetler Devlet Komitesi arasında ikili işbirliği anlaşması imzalanmıştı. İki ülke kuruluşları arasında bilgi alışverişi ve teknolojik işbirliğini geliştirmeyi hedefleyen anlaşmayı SPK Başkanı Vedat Akgiray ve Azerbaycan Cumhuriyeti adına Menkul Kıymetler Devlet Komitesi Başkanı Rufat Aslanlı imzalamıştı.

Türkiye’de çok fazla azeri şirket kuruluyor. 2011 yılı genelinde kurulan yabancı ortak sermayeli şirket sayısı 3 bin 575 olarak gerçekleşti. Bu şirketlerin 665’i İran, 354’ü Almanya, 190’ı Azerbaycan ve 140’ı Irak ortaklı olarak kuruldu. Bu da aslında Azeri Borsası ve piyasasının Türkiye yaklaşımını da gözler önüne seriyor.

***


Çin, devlet fonlarıyla ava çıkıyor

Dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi olan Çin, her alanda hızla zirveye tırmanıyor. Dünyanın en büyük devlet varlık fonları (Sovereign Wealth Funds) listesinde ilk 10 içerisinde Çin’den 3 fon girmeyi başardı. SWF Institute’ün hazırladığı listenin zirvesinde 627 milyar dolarlık varlığı yöneten Abu Dhabi Investment Authority yer alıyor. Bu fonu, 567.9 milyar dolar ile Çin’in devlet varlık fonlarından SAFE Investment Company izliyor. 1997 yılında kurulan SAFE Investment Company’nin 2005 yılındaki varlıklarının değeri 181.2 milyar dolar seviyesinde bulunuyordu. İhracata dayalı büyüme modeliyle varlıklarını büyüten Çin’in SAFE Investment adlı fonu da geçen 6 yılda yüzde 213 artırmayı başardı.

İMKB’de Tekfen Holding, Boyner ve THY’ye yatırımları ile son dönemde adını iyice duyuran Norveç Merkez Bankası’nın yönettiği emeklilik fonları listede üçüncü sırada yer aldı. Norveç emeklilik fonunun yönettiği aktiflerin değeri 560 milyar dolar. Saudi Arabistan devlet fonu SAMA Foreign Holdings, Çinli China Investment Corporation ve National Social Security Fund, Katarlı Qatar Investment Authority yine ilk 10 içerisinde yer alan devlet varlık fonları.

DİĞER YENİ YAZILAR